החלום של כל מנהל מתגשם בימים אלו בצה"ל. ויש לזה מחיר

החלום של כל מנהל מתגשם בימים אלו בצה"ל. ויש לזה מחיר

השקעת הענק של כלל ביטוח בבורסת רמת גן, האם יש סיבה לבהלה חדשה לזהב - ומה ניתן ללמוד משיקום כלכלת יוון? ■ כל מה שצריך לדעת על היום שהיה בכלכלה

April 21st, 18PM April 21st, 18PM חגי עמית

רענן (שם בדוי), בן של חברים, החליט לאחרונה לשחרר את עצמו משירות מילואים. מאז 7 באוקטובר, הוא גויס למאמץ המלחמתי בצו 8, ליחידה הטכנולוגית אליה הוא השתייך בשירות הסדיר. הוא שמח ליטול חלק במאמץ המלחמתי, ולא הפסיד מכך כסף — שכן התגמול שקיבל מהצבא היה גבוה מהכנסתו מהעבודה הזמנית בה הוא החזיק, אשר ממילא נפגעה במלחמה.

בחודש שעבר, אחרי כמעט חצי שנה, הוא החליט שמספיק לו. ההיקף הגדול של המגוייסים ליחידה שלו, והירידה בפעילותה, הביא לכך שבפועל הוא הרגיש ששירותיו מיותרים. לאחר מספר שבועות בהם הרגיש מובטל על מדים, הוא הבין שאיש לא ישחרר אותו מרצונו. אי לכך, הוא ניגש למפקדיו והסביר להם ישירות את מה שגם הם ידעו — שכבר אין צורך בשירותיו בשלב זה. הם הסכימו ושיגרו אותו לדרכו באזרחות.

אתם מוזמנים לעצור עכשיו, לחשוב על מקום העבודה שלכם ולנסות לדמיין — מה היה קורה אילו למנהלים שלו היה ניתן צ'ק פתוח. הם היו מוזמנים לשכור כמה עובדים שהם רק רוצים כדי לבצע את העבודה שלהם, מבלי שיהיה להם צורך להתעסק בשורת הרווח.

התשובה ברורה. במהרה הם היו מגייסים כוח אדם בהיקף הגבוה בעשרות אחוזים מזה שהם באמת זקוקים לו — כדי לעשות את אותה עבודה. בין היתר, הם היו מתאימים את מספר העובדים לנקודות הזמן של שיא הלחץ בארגון, גם אם בשאר הזמן אותם עובדים היו מובטלים.

עכשיו אתם מוזמנים לחשוב רגע מה היה קורה אם מנהלי הארגון שלכם היו יודעים שחיי אדם עשויים להיות תלויים בהיקף כוח האדם שהם יגייסו? אפשר רק להעריך כי השמיים הם הגבול במקרה כזה, ככל שמדובר בכמות העובדים שיגויסו.

זה המצב של מערכת הביטחון בימים אלו. היא קיבלה צ'ק פתוח, לגייס כמה אנשים שהיא רק צריכה לצו 8, מבלי שהיא צריכה להתחשב בתוצאות המשקיות של הגיוס הזה. בניגוד לימי מילואים, התשלום עבור המגוייסים בצו 8 אינו חלק מתקציב הביטחון, ואין לחץ לשחרר אותם. אפשר רק לתהות מה היקף האבטלה הסמויה והגלויה במערכת בימים אלו כתוצאה מכך.

הוועדה שתעסוק בהיקף תקציב הביטחון בעקבות המלחמה אינה קמה — מסיבות פוליטיות. בהיעדר מגבלות תקציביות, צה"ל מתנהל בימים אלו כצבא שיש לו מדינה. או ליתר דיוק, כצבא שיש בבעלותו משק כלכלי של מדינה שלמה.

זה נכון גם ברמה הרחבה יותר. שוחחתי עם קצין בדרג הביניים לפני מספר שבועות המגויס למילואים כבר חצי שנה. "אין סיכוי שלא נתפוס את רפיח", הוא הסביר לי. "הצבא כבר מוכן לזה. כל התוכניות מסודרות. בראש שלנו אנחנו כבר שם". ניסיתי להסביר לו את ההשלכות המדיניות של המהלך. את ההתנגדות הבינלאומית לכך. הוא לא הקשיב. הוא היה ממוקד במצב שהוא מכיר מקרוב, בשדה הקרב.

הלך הרוח שלו משקף את הסיטואציה בה אנו נמצאים, במסגרתה בנימין נתניהו מסרב להכריז על המטרות המדיניות של המלחמה. חוסר הנכונות לדון בנושא הזה מביא לכך שבמידה רבה, צה"ל מנהל את המלחמה גם ברמה האסטרטגית.

המחיר ברור: צה"ל הוא ארגון שיעודו הוא אחד — להביא להכרעה צבאית של האויב שלו. הוא אולי יודע להכניס שיקולים הומניטריים להתנהלותו, וכמובן מנסה להפחית את הפגיעה בחייליו — אבל לא מדובר על ארגון שקובע מטרות מדיניות, וטוב שכך. ההסלמה בשבועות האחרונים בלחימה בין ישראל לחיזבאללה, ובין ישראל לאיראן, משקפת זאת. גם ההתרחקות של שחרור החטופים.

הורדת דירוג האשראי של מדינת ישראל משתקפת גם היא בכל אלו. הצבא רוצה להכריע, הוא לא זה שיחתור להסכם, וכל זמן שהממשלה נותנת לו לנהל את העניינים — למשק הישראלי אין עתיד. איתן אבריאל מנתח את הורדת הדירוג ומסביר מה הן מפספסות.

המשבר של יוון כמשל

הלקח הישראלי מהעימותים הצבאיים אותם היא חוותה ב-20 השנים האחרונות היה שגם אם המבצע הצבאי נראה מפחיד, שבועיים-שלושה אחרי שהוא נגמר — המשק חוזר למסלול. העימות הנוכחי אינו כזה. הוא עלול להסיט אותנו מהמסלול לטווח ארוך: גם בגלל הזינוק ארוך הטווח בתקציב הביטחון, גם משום שאי אפשר לדעת כמה זמן הוא יימשך וגם כי ככל שהוא יימשך, תהפוך ישראל יותר ויותר למדינה מוקצית מבחינת משקיעים.

מי שמחפש תזכורת לכמה זמן יכול לקחת להיחלץ ממשבר כלכלי עמוק מוזמן לבחון את יוון. לפני כעשור סבלה המדינה ממשבר חוב הרסני שהוביל לשנים קשות של צנע ולאי־שקט חברתי. רק עכשיו, ב-2024, הכלכלה שלה עשויה לחזור לגודלה ב-2009, לפני המשבר.

מה עוד קורה

1. כולם מפחדים מחוסר הוודאות העולמי — בין היתר בגלל המלחמה אצלנו ובאוקראינה. התוצאה היא שמחיר הזהב שובר שיאים. האם זה הזמן להשקיע בו?

2. מי שעובד כעצמאי יודע שהקושי הגדול בלהיות אחד כזה הוא לתמחר את עצמך. מפתיע לגלות שזה המצב גם אצל מי שעוסק באחד המקצועות העתיקים בעולם

3. בעולם שבו כל כך הרבה אנשים מכלים את זמנם בלהיות מפורסמים ולבלוט ברשת מפתיע לגלות שיש אחד שרוצה שיבטלו את הערך על שמו בוויקיפדיה. ושהוא הבן של ראש הממשלה

4. 1.3 מיליארד שקל למגרש — זה הערך שמשתקף מהמהלך, במסגרתו משקיעה כלל ביטוח 160 מיליון שקל בקרקע בבורסה של רמת גן

5. קניתם ביטח סיעודי? יכול להיות שינסו לעשות עליכם סיבוב דווקא ביום בו תצטרכו אותו

2024-04-21T15:56:08Z dg43tfdfdgfd