עימות מביך בין בנק ישראל לאוצר: האם OECD יבדוק את התחרותיות בבנקים?

עימות מביך בין בנק ישראל לאוצר: האם OECD יבדוק את התחרותיות בבנקים?

נציגי האוצר פנו, ללא ידיעת בנק ישראל, לארגון OECD על מנת שיבצע בחינה של התחרותיות במערכת הבנקאות בישראל ■ בבנק ישראל טוענים כי אין לבצע מהלכים שיטלטו את הכלכלה הישראלית בזמן מלחמה, וחושדים שהמהלך בוצע כנקמה על הביקורת של הבנק על תקציב המדינה ■ באוצר משוכנעים שבדיקה של גוף מקצועי זר תספק תובנות לפיתוח התחרות בבנקים

May 02nd, 11AM May 02nd, 11AM נתי טוקר

משרד האוצר ובנק ישראל רגילים לחבוט זה בזה בשורת נושאים כלכליים שעל סדר היום. אבל כשהעימות הזה הופך להיות פומבי ומגיע לשולחנם של בכירים במוסדות בינלאומיים, זה הופך להיות מביך במיוחד.

עימות כזה התפתח בשבועות האחרונים בין האוצר ובנק ישראל סביב פנייה של נציגי משרד האוצר לארגון OECD לבצע בחינה של מידת התחרותיות במערכת הבנקאות בישראל.

הנושא לכשעצמו עולה לדיון פעמים רבות בישראל, ובצדק, לאור כוח השוק של הבנקים הגדולים וחוסר היכולת לייצר תחרותיות משמעותית בתחום הפיננסי. זאת, למרות מאמצים להגביר את התחרות, כמו פתיחת בנק דיגיטלי חדש, שירותי תשלומים חדשים והקלות במעבר מבנק לבנק.

הבדיקה הייתה אמורה להיות במסגרת הדו"חות החצי-שנתיים של OECD, שבהן הארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח הכלכלי - המאגד את הכלכלות המפותחות - מתמקד בנושא מסוים ובוחן אותו לעומק. הארגון, למשל, ביצע בדיקות עומק על המגזר הציבורי ומערכת המס המקומית.

תחום הפיקוח על מערכת הבנקאות נמצא בידי בנק ישראל, שאמון גם על יציבות המערכת הפיננסית. הטענה נגד בנק ישראל היא שהוא ממקד את מאמציו בשמירה על יציבות המערכת הבנקאית, ואינו פועל לייצר תחרותיות על אף העיוותים בשוק והרווחיות הגבוהה והקיצונית בענף.

בכירים בבנק ישראל זעמו לאחר ששמעו שהאוצר פנה ל-OECD ללא ידיעת הבנק. לגישתם, מלבד חוסר שיתוף הפעולה עם בנק ישראל, הכוונה של האוצר לבצע בדיקה של מערכת הבנקאות בעיתוי רגיש כזה היא חסרת אחריות. לטענתם, מאחר שמדובר בתקופת מלחמה שעדיין לא ברור כיצד ומתי תסתיים, עשויות להיות לכל התפתחות השלכות על מערכת הפיננסית, ולכן אין זה הזמן לבצע מהלכים שיטלטלו את המערכת הבנקאית.

חשש מחקיקה פופוליסטית

החשש העיקרי הוא מפני מהלכים פופוליסטיים מצד מחוקקים, שכבר ראינו בשנים האחרונות. בבנק ישראל חוששים כי חברי כנסת ינצלו את מסקנות OECD בעניין ויקדמו בעקבות כך מהלכים שיפגעו ביציבות המערכת הבנקאית דווקא בתקופה רגישה זו.

גורמים בבנק ישראל משוכנעים כי המהלך של האוצר אינו תמים, ונועד לנקום בבנק על כך שהביע ביקורת חריפה על ניהול תקציב המדינה בתקופה האחרונה. כך למשל בדו"ח בנק ישראל השנתי האחרון צוין כי האוצר שגה בהערכות, וההוצאות הצפויות ב-2024 היו גבוהות ב-9 מיליארד שקל ללא קשר להוצאות המלחמה.

מנגד, באוצר משוכנעים כי יש צורך לבצע בחינה מעמיקה של מערכת הבנקאות בישראל על ידי גורם מקצועי זר כדי שיספק תובנות ומסקנות כיצד לייצר תחרותיות ולהוזיל את השירותים הפיננסיים אזרחי ישראל.

בשלב זה ביקשו בבנק ישראל מה-OECD להקפיא את הבדיקה ולהמתין עד לסיום מלחמה ולוודאות כדי להמשיך אותה. ב-OECD טרם הגיבו לפנייה זו של בנק ישראל.

2024-05-02T08:36:56Z dg43tfdfdgfd