סמוטריץ' מוכן להרוס לתלמידים את החיים רק כדי לשבור את רן ארז

סמוטריץ' מוכן להרוס לתלמידים את החיים רק כדי לשבור את רן ארז

ארגון המורים דורש את תוספות השכר שהובטחו לו עוד לפני שנת הלימודים הנוכחית ■ שר האוצר סמוטריץ' ומשרדו אינם מוכנים לתת את התוספות עד שארגון המורים לא יסכים להעסקת 6% ממורי התיכון העתידיים בחוזים אישיים — שיעילותם נתונה בספק ■ מי שסובל בינתיים הם התלמידים

May 02nd, 11AM May 02nd, 11AM ליאור דטל

לאחר שגילה נדיבות מופרזת בכספי הציבור עם המגזר הדתי הלאומי והחרדי, והגדיל את תקציבי בתי הספר הדתיים; הישיבות; רשתות החינוך החרדיות; בתי ספר שאינם מלמדים לימודי ליבה; הפנימיות האלטיסטיות הדתיות; ואת תקציב משרדה של אורית סטרוק — שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', הקשיח את עמדותיו דווקא מול מורי התיכונים, שאחראים על חינוכם של מאות אלפי תלמידי התיכונים בארץ — רובם בחינוך הממלכתי.

בשלב הזה המורים נאבקים כדי לקבל את השאריות שהובטחו להם בקיץ 2023 ממה שנותר מחגיגות התקציב המגזריות של אותה שנה: תוספת של 2,000 שקל ברוטו למורה במשרה מלאה, שתינתן בפעימות בשנים הקרובות. ואולם סמוטריץ' מנסה לאלץ אותם לקבל את דרישתו לאפשר עבודה בחוזים אישיים.

לסמוטריץ' אין בעיה להרוס לתלמידי התיכון — שגם ככה מתמודדים עם השלכות המלחמה, ושחלקם מפונים מביתם ומתקשים ללמוד גם לקראת סוף שנת הלימודים — את החיים ולפגוע להם בבגרויות. כל אלה הם מחיר סביר מבחינתו עבור ניסיונו להתיש את ארגון המורים.

תלמידי התיכון הנוכחיים ספגו את הנזק הגדול ביותר במערכת החינוך בשנים האחרונות — וכולו נגרם ממחדלי הממשלה. סגירת בתי הספר לתקופה ממושכת במהלך קורונה כשהיו צעירים יותר; המלחמה; הטיפול הלקוי במפונים; ובשנתיים האחרונות גם את תוצאות מאבקי ארגון המורים, שפרצו משום שהם מועסקים ללא הסכם שכר כבר שנתיים ומפסידים את תוספות השכר שהיו יכולים לקבל אילו ההסכם היה נחתם בזמן.

היום (ה') השבית ארגון המורים את הלימודים בתיכונים לשעתיים. בחודשיים האחרונים הוא אינו מחלק ציונים, וכך גם במהלך רוב שנת הלימודים הקודמת. ובינתיים, באוצר — בהוראת סמוטריץ' — סירבו לחתום על הסכם השכר שהושג עם ארגון המורים ברגע האחרון ערב פתיחת שנת הלימודים ב-31 באוגוסט. בזמנו, סמוטריץ' אפילו התגאה שהצליח למנוע שביתה — אלא שמאז, הוא לא עמד בחלקו בהסכם.

המחלוקת המטופשת הזאת בין האוצר לארגון המורים סובבת רק סביב הדרישה של משרד האוצר מרן ארז שיסכים להעביר עד 6% ממורי התיכונים (רק מאלה שיצטרפו בעתיד) לחוזים אישיים שיתגמלו יותר — ויאפשרו לפטרם בקלות רבה יותר — בהתאם למדיניות פורום קהלת. לפני חג הפסח אמרו בכירים באוצר כי סמוטריץ' לא יסכים לקבל אף הסכם שלא יכלול חוזים אישיים, ושעבור ארז מדובר בקו אדום ובניסיון להחליש את ארגון המורים.

למעשה, הדרישה המקורית של האוצר למעבר לחוזים אישיים תואמת גם לשאיפות האוצר עוד לפני שפורום קוהלת רכש אחיזה בממשלה הנוכחית. מבחינת האוצר, העברת חלק קטן מהמורים החדשים לחוזים אישיים לכאורה תאפשר לבתי ספר למשוך מורים איכותיים במקצועות שבהם יש מחסור בשכר גבוה יותר מזה של מורי הארגון, ואולי אף תעזור לבתי ספר בפריפריה, שמתקשים לגייס מורים בתנאי השכר הנוכחיים. לצד זאת, כאמור, יהיה קל יותר לפטר את המורים האלה מאחר שהם לא יהיו מוגנים על ידי הארגון.

אבל הזמן שהיה לאוצר לשכנע וללחוץ על ארגון המורים להסכים לתנאי הזה תם מרגע שהם חתמו על הסכם העקרונות. במשרד האוצר טענו שארז הסכים במהלך המו"מ לדרישה שלהם, אבל ארז מכחיש זאת בתוקף, ואין בידי האוצר אף מסמך שמעיד על כך.

ארז אמנם קיבל את הדרישה באופן חלקי: הוא הסכים למנגנון שייאפשר להעניק תוספות שכר למורים כדי למשוך אותם לעבודה בבתי ספר, אבל לא במסגרת חוזה אישי לחלוטין, אלא כתוספת להסכם השכר הקיים — ובלי לנתק אותם מהארגון. כלומר: ההבדל העיקרי בין שתי ההצעות הוא שהאוצר מבקש לאפשר פיטורי מורים בקלות רבה יותר.

השאלה היא אם ההתעקשות של סמוטריץ' היא במקום — ואם התועלת בחוזים אישיים בבתי הספר אכן כל כך גדולה. והתשובה היא לא.

הנזק שנגרם כעת לתלמידים גדול הרבה יותר מהתועלת — אם בכלל — של מעבר של שיעור קטן מהמורים החדשים לעבודה בחוזים אישיים, ואין כל טעם לנהל את הדיון הזה בתקופת מלחמה, כשהנזק המצטבר לתלמידים הוא כל כך גדול. פרט לכך, ארז הסכים כבר ב-2008 לדרישת האוצר למעבר של חלק מהמורים לעבודה במעין חוזים אישיים (תוספות שכר דפרנציאליות למורים איכותיים שיעברו ללמד בפריפריה) — אבל רק מורים בודדים הסכימו לכך.

האמת היא שגורמי המקצוע במשרד האוצר נכשלו בניסיונותיהם לכל אורך 2023 ושנת הלימודים הקודמת להביא להסכמה בכתב של ארגון המורים לדרישה לחוזים אישיים והקלה על פיטורי מורים. אבל אלה נכנעו ללחץ שהופעל עליהם בקיץ שעבר מכיוון ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לחדש את הלימודים ללא שביתות, והגיעו לסיכום כתוב על תוספות השכר עם ארז — שכאמור לא כלל חוזים אישיים. כעת, סמוטריץ' מנסה לשפר עמדות וגורר את המורים למאבק נוסף שנמשך כבר כמעט כל שנת לימודים הנוכחית.

באשר לארז: בשנה שעברה, בזמן שמורי התיכונים יצאו להפגנות נגד ההפיכה המשטרית, בניגוד לעמדת שר החינוך הממונה עליהם, ארז סירב להתבטא ולמחות נגד ניסיון ההפיכה, למרות החשש ששרי הממשלה ישתמשו בכוחם כדי להתנכל לארגוני העובדים בכלל ולמורים בפרט. בוועידת החינוך של TheMarker שנערכה בקיץ אמר "אני לא יכול להחליף את המאבק על מערכת החינוך במאבק על הצד המשפטי". כעת, כשהמורים נפלו קורבן לעריצות הממשלה, אולי ארז יבין ששני המאבקים קשורים אחד לשני.

2024-05-02T08:52:01Z dg43tfdfdgfd