עשירים לבנונים שמתקשים להימלט מהמדינה מאחר שאזלו כל כרטיסי הטיסה לשבועיים הקרובים, מצאו נתיב בריחה חלופי, גם אם יקר יותר: הם שוכרים יאכטות מהמרינה בעיר החוף דבייה (Dbayeh), צפונית לביירות — ומשם מפליגים לקפריסין, מרחק של פחות מ-200 ק"מ.
לפי דיווח העיתון "דה נשיונל", הרואה אור באיחוד האמירויות הערביות, יאכטות עם תפוסה מלאה יוצאות כמעט מדי שעה מהמרינה של דבייה להפלגה בת חמש שעות לקפריסין.
"כבר תיכננו לעזוב", סיפרה לעיתון תושבת ביירות סאמר מחפוז, בזמן שחיכתה במרינה של דבייה יחד עם בעלה ושני ילדיהם. "חיינו מיום ליום, והמתנו לראות מה יקרה בהמשך".
עם זאת, לאחר התקיפה הישראלית ביום שישי נגד מפקדת חיזבאללה ברובע הדאחייה בביירות, שבה נהרג מזכ"ל הארגון חסן נסראללה, היא הבינה כי לא יוכלו לחכות עד שתהיה טיסה פנויה, סיפרה. "אחרי המתקפה הגדולה, כשראיתי את הילדים שלי רועדים מפחד, החלטתי שזהו זה".
"בין 75 ל-100 איש מפליגים מהמרינה לקפריסין מדי שנה", אמר לעיתון אליאס קאוונד, מייסד חברת השכרת היאכטות הלבנונית אדמירל יאכטינג. "בשבועיים האחרונים הטלפון לא מפסיק לצלצל. אנחנו פועלים מסביב לשעון. אנשים חוששים, וטיסות מתבטלות".
מחיר של עד 2,000 דולר לאדם
המחיר להפלגה מדבייה לקפריסין נע בין 1,500 דולר ל-2,000 דולר לאדם — מחיר שנמצא הרחק מהישג ידם של מרבית הלבנונים, שארצם שקועה במשבר כלכלי קשה בשנים האחרונות. השימוש המוגבר ביאכטות כדי להימלט מלבנון מגיע בשל היעדר חלופות חוקיות אחרות. "אין מעבורות בלבנון", הסביר קאוונד.
כרגע רק חברת תעופה אחת מפעילה טיסות מלבנון, וכל הכרטיסים לקפריסין אזלו ל-11 הימים הקרובים. טיסות לטורקיה, הנחשבת ליעד פופולרי מכיוון שאזרחי לבנון אינם נדרשים להוציא אשרת כניסה אליה, אינן זמינות ל-15 ימים קדימה לפחות. סוכן הנסיעות הלבנוני מוחמד ברכאת סיפר לעיתון כי לאחר ההתנקשות בנסראללה, הביקוש לטיסות יוצאות מלבנון היה "מטורף לגמרי, במיוחד ב-72 השעות האחרונות".
נתיב היציאה היבשתי לסוריה השכנה נחשב למסוכן, מכיוון שהוא מחייב מעבר דרך אזור הבקאע, שמופצץ כמעט מדי יום.
מתקפות של חיל האוויר על לבנון בימים האחרונים גרמו למותם של יותר מ-1,000 בני אדם בלבנון, וקרוב למיליון בני אדם נעקרו מבתיהם, לפי נתוני ממשלת לבנון.
2024-10-01T17:31:49Z dg43tfdfdgfd