ראש מועצה פתח פרויקט מימון המונים. "אין ממשלה בישראל. העסק לא עובד"

ראש מועצה פתח פרויקט מימון המונים. "אין ממשלה בישראל. העסק לא עובד"

במועצה האזורית שדות נגב נותרו ללא ציוד ביטחון לכיתות הכוננות וללא סיוע בפינוי ואירוח תושבים ■ ראש מועצת גליל עליו מתריע: "גם ביום ה-41 למלחמה אף אחד לא מצליח לקבל החלטות, השרים רבים אחד עם השני ואין מענה"

November 17th, 10AM November 17th, 10AM טלי חרותי-סובר

שישה שבועות לתוך המלחמה, מגלים ראשי הרשויות המקומיות שעל הגבול שהם עומדים לבד מול הממשלה. להגדרתם, היא עדיין לא מבינה את האירוע.

השבוע הודיע גדי ירקוני, ראש מועצה אזורית אשכול שנפגעה קשה מכולם ב-7 באוקטובר, כי יישן במכוניתו מול הכנסת במחאה על מתווה פיצויים שונה שניתן ליישובים במועצה. מתוך 32 יישובים, שלושה לא נכללים בקו האנכרוניסטי של 7-0 קילומטר מהגדר, ולכן לא יקבלו פיצוי מהמדינה, אף שהם מפונים כמו כולם וחייהם נעצרו באותו יום. לא רק שהוא לא יסכים שזה יקרה, הוא גם מתמודד עם פייק ניוז שמגיע מהאוצר.

אתמול (ה') פירסם שר האוצר בצלאל סמוטריץ' בפייסבוק: "בואו נעשה סדר בפייק". בין היתר כתב כי "גדי ירקוני שהוא איש יקר, התבלבל". לדברי שר האוצר, "הוא ואני ישבנו אתמול בלילה, הסברתי לו והוא הבין וקיבל". מלשכת ירקוני אישרו כי אכן ישב עם שר האוצר, אך הוא לא הבין ולא קיבל וממשיך במחאתו, אליה הצטרפו כלל ראשי המועצות האזוריות. במכתב לשר האוצר וראש הממשלה הם הסבירו כי לא יאפשרו מתווה פיצויים שונה ליישובים באותה מועצה. כדאי גם לזכור כי ב ניגוד לדבריו של שר האוצר, המדינה אינה מפנה על חשבונה את כלל יישובים המועצה והשלושה שאינם בקו 7-0 (צאלים, אורים וגבולות) אכן פונו משטח המועצה, על חשבונה, בעזרת תרומות שגויסו עבורם.

פנייה ללשכת שר האוצר לא הניבה תגובה לדברי ירקוני.

במקביל הבין עוד ראש מועצה אזורית, אחת מארבע הנושקות לגבול עזה, כי הוא לבד. תמיר עידאן משדות נגב, פתח אתמול בקמפיין גיוס המונים במטרה לגייס 8 מיליון דולר עבור צרכים דחופים של המועצה שהמדינה אינה מממנת, בהם: ציוד ביטחון והגנה לכיתות הכוננות, סיוע בפינוי ואירוח תושבים וערכות למידה מרחוק.

ראש המועצה פנה לציבור: "עקב המצב אליו נקלענו, השקנו קמפיין גיוס תרומות נרחב עבור המועצה האזורית שדות נגב על מנת לרכוש ולממן צרכים דחופים שאין להם מענה. אנו זקוקים לעזרתכם עכשיו יותר מתמיד לתרומה. בשמי ובשם תושבי המועצה: תודה רבה על התמיכה בימים רשים אלו". עד לרגע זה גויסו 3.6 מליון דולר ולקמפיין נותרו עוד 44 יום.

מועצת שדות נגב כוללת 16 יישובים, רובם מושבים, שני יישובים קהילתיים ושני קיבוצים, שמחציתם אינם בקו 7-0 אך כאמור על גדר הגבול עם עזה. כולם מפונים, חיי כולם נעצרו לפני שישה שבועות. בעוד שהמדינה מממנת את מחצית התושבים, את המחצית השנייה צריכה המועצה לממן. יתרה מכך, חלק מהתושבים מקבלים ערכות ממשרד החינוך על מנת לאפשר למידה מרחוק, ואילו מחציתם לא מקבלים זאת. את כיתות הכוננות של היישובים שעל הגדר מתבקש הציבור לממן כיוון שעל פי ראש המועצה – המדינה אינה עושה זאת.

פנייה ללשכת שר האוצר לא הניבה תגובה גם בנושא זה.

ואקום גדול של מנהיגות

השיחה עם גיורא זלץ, ראש המועצה אזורית גליל עליון, הכוללת 29 יישובים, בהם 23 אלף תושבים, מעלה תסכול עמוק. רק חלק קטן מתושבי המועצה פונו על חשבון המדינה, כ-4,000 ב-14 יישובים שנמצאים כ-3.5 קמ מהגבול. כ-8,000 איש התפנו על חשבונם או על חשבון המועצה. לזלץ ביקורת קשה, ולא רק כיוון שהמועצה כבר הוציאה יותר מ-4 מיליון שקל עבור פינוי תושביה.

"אנחנו ביום ה-41 למלחמה והממשלה לא באירוע, לא פועלת כממשלה, אין לה סדר יום, אף אחד לא מצליח לקבל החלטות, השרים רבים אחד עם השני, ואין מענה", הוא אומר. אחת הדוגמאות המתסכלות, לדבריו, היא נושא הארנונה שממש אתמול קיבל מענה חלקי. לאחר שישה שבועות של לחימה שינה שר הפנים משה ארבל את התקנות, והודיע שעד להודעה חדשה ראשי הרשויות לא יחויבו לגבות ארנונה מהיישובים המפונים. עם זאת, כך זלץ, מדובר רק בארנונה למגורים ולא בארנונה מסחרית, על אף שהאזורים האלה במלחמה, ולא ניתן לחזור אליהם.

יתרה מכך, הפטור מארנונה הוא רק לאנשים שפונו על ידי המדינה, ולא לכלל יישובי העימות. "אנחנו מחנה צבאי אחד גדול, לא מרחב שאפשר לחיות בו", אמר. "כך נוצר מצב הזוי שאנשים גם התפנו (חלק על חשבונם), גם מסתובבים בארץ כבר שישה שבועות, גם אין הכנסה וגם מבקשים מהם ארנונה. שר הפנים היה בעד פטור מארנונה לכלל התושבים והעסקים באזור העימות, אבל הגיע שר האוצר והפטור ניתן רק למגורים ורק למי שהמדינה פינתה. מדובר במצב הזוי שמוכיח שהממשלה לא באירוע".

גם בתחומים אחרים כמו חינוך למשל אין תשובות ברורות, וגם בתחומים אחרים משיכון ועד רווחה, כל שר פועל לבדו. אני אומר לתושבים שלי - תכננו את חייכם במלחמה לפחות עד סוף השנה הזו, ובעוד חודש נדבר שוב, אבל אנשים כבר חוזרים כי לא כולם מסוגלים לעמוד כלכלית בפינוי הכפוי הזה". מלשכת שר האוצר לא נמסרה תגובה גם לטענות אלה.

לזלץ, שכיהן כ-25 שנה כמנהל בכיר ומנכ"ל חברות שונות, הגיע לשתי קדנציות בלבד ולא יתמודד על ראשות המועצה בבחירות הבאות, יש ביקורת עקרונית קשה: "גם כשיש כוונות טובות ויש שרים שרוצים לעזור, הם לא מסוגלים. הממשלה הזו לא עבדה מאז שהיא קמה, הם עסקו בדברים אחרים בזמן שגרה, בוודאי שהם לא מסוגלים לתת מענה בזמן חירום. כאזרח מוטרד שכלל לא עוסק בפוליטיקה בימים האלה אני חוזר ואומר: הממשלה לא קיימת, העסק לא עובד, האמת היא פשוטה מאוד - אין ממשלה בישראל".

זלץ היה בין המשתתפים בפגישה עם ראש הממשלה ביום רביעי האחרון במועצה אזורית מטה אשר בגליל המערבי, והעיד: "הוא נראה מאוד מופתע מהטענות, רשם הכל ואמר, 'זה לא בעיה, וזה לא בעיה'. אבל לא ניראה שמשהו משתנה". לדבריו, "מנהל קובע מטרות ויעדים, ממנה אנשים מקצוע לצוותים מגובשים מכל התחומים, ומוודא שהם עובדים יחד. זה א'-ב' של ניהול. ראש הממשלה יכול היה לבוא למועצה הקטנה שלי ולראות איך אנחנו עובדים, אבל זה לא קיים כשמדובר בממשלת ישראל. אני חוזר ואומר כבר כמה ימים - אנחנו בוואקום גדול של ניהול ומנהיגות".

2023-11-17T08:33:58Z dg43tfdfdgfd