עשרות סטודנטים לרפואה שלומדים בחו"ל גויסו בצו 8, והתואר שלהם בסכנה

עשרות סטודנטים לרפואה שלומדים בחו"ל גויסו בצו 8, והתואר שלהם בסכנה

בישראל מנסים למצוא פתרון לכ–70 סטודנטים שלומדים רפואה בחו"ל — והאוניברסיטאות הזרות לא מחכות להם לאחר שגויסו למילואים ■ סטודנטית שהיא גם קצינה במילואים: "היה מקל לדעת שאם האוניברסיטה בחו"ל תפנה לנו את הגב, יש לנו גיבוי כאן"

November 16th, 06AM November 16th, 06AM רוני לינדר

המלחמה תפסה את אור גלולה (29) במשמרת שעשתה באותה שבת שחורה במוקד מד"א בקריית אונו. "התחיל טירוף במוקד, עם מאות שיחות של אנשים חסרי אונים שמתחננים לעזרה", היא משחזרת. ב–10:00 בבוקר כבר קיבלה אור, קצינת ארגון רפואה באוגדה 162 במילואים, טלפון מהצבא על כך שהיא עומדת להיות מוקפצת בצו 8. "נסעתי כמו שאני, ישירות ממד"א למילואים. אפילו לא היו עליי מדים או בגדים להחלפה. מאז אני במילואים".

גלולה היא לא רק קצינה במילואים, אלא גם סטודנטית בשנה חמישית שלומדת בימים כתיקונם באוניברסיטת קטוביץ' בפולין. היא הייתה אמורה להיגרע מהמילואים כשהתחילה ללמוד שם, אבל ביקשה שלא. ב–7 באוקטובר הייתה בארץ במסגרת רוטציות שהאוניברסיטה מאפשרת לסטודנטים ישראלים לעשות בבתי חולים בישראל. היא לא לבד: במחזור שלה בלבד יש כ–30 סטודנטים ישראלים, שמהם ארבעה נמצאים כרגע בצו 8, ושניים מהם נלחמים בתוך עזה בתפקיד פרמדיקים.

גיא (שם בדוי), 27, לוחם ביחידה מובחרת וסטודנט לרפואה בשנה רביעית בזאגרב שבקרואטיה, הוקפץ בתחילת המלחמה ליחידה והוטס עם חבריו היישר לשדה הקרב המדמם של קיבוץ בארי. "נחתנו בסביבות 15:00 והיינו חלק מהגל הראשון של המילואים שהגיע לקיבוץ, שכבר היו בו כוחות סדירים. מיד אחרי שנחתנו כבר הותקלנו, אנשים אצלנו נפצעו, פינינו פצועים, ונכנסו ללחימה שנמשכה כל הלילה". רק בשעות הבוקר המאוחרות, אחרי שהלך לנוח מעט באחד הבתים בקיבוץ, גילה שנפצע בברך ופונה לסורוקה, ומשם לשיקום ופיזיותרפיה בבית לוינשטיין.

"בזמן הזה המשיכה הכיתה שלי ללמוד כרגיל בקרואטיה כמובן", הוא אומר. "אנחנו 20 ישראלים בכיתה ועוד עשרות באוניברסיטה. בשבוע הראשון האוניברסיטה באמת התחשבה בישראלים מבחינת נוכחות ומטלות, אבל מאז הכל המשיך כרגיל: בודקים נוכחות, חיסורים, מבחנים. מבחינתם זה לא מעניין אם קיבלת צו 8 או אם מישהו מהמשפחה נחטף או נהרג".

כעת הוא נמצא בדילמה: "האם אני חוזר בתום השיקום ליחידה ולמלחמה ומוותר על שנת הלימודים הזאת, או שאני ממשיך את הסמסטר שלי וטס לקרואטיה? אני כבר יודע שלא תהיה שום התחשבות מצד הפקולטה לגבי מבחנים או השלמות. מה שהם אומרים מבחינתם זה שאפשר לחזור על השנה שוב — וגם זה על חשבוני: 12 אלף יורו בשנה".

האם המוסדות הישראליים יירתמו?

לאחר טבח 7 באוקטובר גויסו למילואים בצו 8 כמה עשרות סטודנטים ישראלים לרפואה שלומדים בחו"ל — חלקם היו בישראל בחופשה או במסגרת סבבים לימודיים וחלקם הגיעו במיוחד מחו"ל. המספר המדויק לא ידוע, כי בישראל אין רישום מסודר של הסטודנטים לרפואה שבחו"ל, אך לפי ההערכות מדובר בכ-70 סטודנטים וסטודנטיות, שחלקם נמצאים ברגעים אלה בלחימה פעילה בתוך עזה. בינתיים, האוניברסיטאות שלהם בחו"ל שלא מושפעות מהמלחמה, ממשיכות לפעול כרגיל ולהתקדם בחומר ובמבחנים. שנת הלימודים שלהם בסכנה.

גם מאות רבות של סטודנטים וסטודנטיות לרפואה שלומדים בישראל עדיין מגויסים בצו 8, אך הפקולטות לרפואה בישראל נערכות כבר מעכשיו בכל הכוח להשלים להם את החומר שהפסידו ברגע שיחזרו מהמלחמה. הסטודנטים מחו"ל, לעומת זאת, נופלים בין הכיסאות.

כמה גורמים מנסים לסייע לסטודנטים האלה. במרכז הרפואי שיבא הקימו מטה לריכוז פניות הסטודנטים והתחילו לדבר עם הנהלות האוניברסיטאות בחו"ל שבהן הם לומדים, כדי לגבש פתרון. במכתב לראשי האוניברסיטאות ששיגרו מנהל המרכז הרפואי שיבא, פרופ' יצחק (איציק) קרייס, וראש רשות ההוראה בשיבא, פרופ' גדי סגל, הם קוראים להם "לבחון את קליטתם, בנוהל חריג, של סטודנטים הראויים לכך מקרב משרתי המילואים שבחזית בתוכניות הלימודים בארץ".

"יש סטודנטים שלא יוכלו לחזור ללמוד, כי באוניברסיטה יודעים שהם לחמו בעזה. לקצין אחד אמרו שאם יחזור — חייו בסכנה"

לדברי סגל, "להערכתנו, 40–50 סטודנטים לרפואה מחו"ל נמצאים בבעיה אקוטית מבחינת המשך הלימודים שלהם, כי יש פרק זמן מסוים שאם לא לומדים בו — מאבדים את היכולת לבצע תיקון. הרבה יותר קל לפתור את הבעיה של הסטודנטים שלומדים בישראל כי זה בשליטתנו. האתגר הגדול הוא לעזור לאנשים שנתונים לחסדיהן של אוניבריסטאות שפחות מעניין אותן מילואים בעזה. יש גם כאלה שלא יוכלו כנראה לחזור ללמוד בחו"ל מכיוון שהם לחמו בעזה וכולם באוניברסיטה יודעים את זה. יש קצין שאמרו לו שאם הוא יחזור לעיר מסוימת כקצין — חייו בסכנה".

לא רק חוב מוסרי — גם צורך לאומי

גם משה כהן, הבעלים והמנכ"ל של מדיקל דוקטור, שמייצגת כמה אוניברסיטאות בחו"ל בישראל, פועל כבר מתחילת המלחמה בניסיון לעזור לסטודנטים ופונה לכל גורם אפשרי. "הסטודנטים האלה יצאו ללמוד רפואה בחו"ל, שילמו שכר לימוד מלא, שכרו דירה לשנה, וברגע שקיבלו צו 8 עזבו הכל ובאו להילחם", הוא אומר. "חלקם נפצעו בגוף, חלקם בנפש ורובם עדיין נלחמים.

"האוניברסיטאות בחו"ל מנסות לתמוך, אבל כשיש חיסור ארוך, כבר אי-אפשר להשלים את הלימודים". גם כהן סבור שהפתרון הרצוי הוא קליטת הסטודנטים הלוחמים — כולם מגיעים מאוניברסיטאות בחו"ל שישראל מכירה בהן — בפקולטות בישראל. סגל אומר כי "יש לנו חובה מוסרית לפתור את הדברים. נכון שזה לא פשוט ויש מכשולים, אבל אני חושב שקודם כל צריך להחליט שקולטים אותם. אי-אפשר להשאיר אותם מחוץ לממ"ד — ואחר כך למצוא את הדרך להשלים להם את החוסרים. מדובר במיטב האנשים".

"קשה לי להגיד מה הפתרון האידיאלי. היה מקל לדעת שאם האוניברסיטה בחו"ל תפנה לנו את הגב — יש לנו גיבוי כאן"

זוהי משימה מורכבת: הסטודנטים מחו"ל מגיעים מאוניברסיטאות רבות ושונות, כל אחד מהם מגיע אחרי שלמד סילבוס שונה בשנים השונות מה שמקשה על "יישור קו", והדבר ידרוש מאמץ משמעותי מצד הפקולטות בישראל. בנוסף, מוטלת על הפקולטות המשימה לבצע השלמת לימודים מזורזת למאות רבות של סטודנטים וסטודנטיות ישראלים לרפואה שנמצאים כעת בצו 8. עם זאת, משיבא נמסר כי האוניברסיטאות אריאל ובר-אילן (צפת) כבר הודיעו כי יסכימו לקבל על עצמן את האתגר, ובתל אביב הודיעו לשיבא כי יבחנו זאת.

"קשה לי להגיד מה הפתרון האידיאלי", אומרת גלולה, "כי צריכים אותנו במילואים, ומצד שני חשוב לי להמשיך בלימודים ולהיות רופאה. היה מקל לדעת שאם האוניברסיטה בחו"ל תפנה לנו את הגב — יש לנו גיבוי כאן".

זהו לא רק חוב מוסרי כלפי המשרתים, אלא גם צורך לאומי: 60% ממקבלי רישיון הרפואה בישראל הם בוגרי חו"ל, כך שהמערכת תלויה בהם להמשך תפקודה. מסר של דאגה לאלה מהם שעזבו הכל והגיעו להילחם עבור המדינה — חשוב ביותר גם לעתיד.

במשרד הבריאות מתכוונים להתעקש על שילוב הסטודנטים בישראל: בדיון שהתקיים אתמול במשרד אמר המנכ"ל, משה בר סימן טוב, כי "למדינה יש חוב מוסרי עליון כלפי הסטודנטים שלומדים בחו"ל וחזרו לארץ להילחם. בהתאם לכך, כל סטודנט לרפואה שלמד במוסד מוכר בחו"ל צריך להשתלב בפקולטות הישראליות, ולא נסתפק בכך שהם יעבירו פה את השנים הקליניות ואז יחזרו לפקולטה בחו"ל". הוא הדגיש גם כי מספר הסטודנטים הלא גבוה מאפשר הטמעה מיידית בפקולטות הקיימות.

2023-11-16T04:02:04Z dg43tfdfdgfd