טורקיה נמחקה, ארה"ב יקרה - והזוכה היא יוון: כמה ישראלים טסו לשם ביוני, ומהם האיים המועדפים?

טורקיה נמחקה, ארה"ב יקרה - והזוכה היא יוון: כמה ישראלים טסו לשם ביוני, ומהם האיים המועדפים?

יוון הפכה הקיץ ליעד המועדף לחופשות עבור ישראלים בזכות הקרבה לישראל, מחירי הטיסות הנוחים - וגם הודות לחרם הטורקי ■ עם 233 אלף נוסעים ביוני, היא עקפה בפער משמעותי גם את ארה"ב, שבמשך חודשים הייתה היעד המבוקש ביותר לטיסות

July 10th, 14PM July 10th, 14PM הדר קנה

הביקושים לחופשה בחו"ל בחודשי הקיץ צפויים אמנם לרדת בשיעור של כ-30% בעקבות המלחמה, צמצום היצע הטיסות והחששות הביטחוניים והכלכליים. אבל יש יעד אחד שבכל זאת מצליח - גם בתקופה הנוכחית - למשוך אליו יותר ויותר נוסעים: יוון.

על פי דו"ח פעילות נתב"ג, בחודש יוני האחרון ביקרו ביוון 233 אלף אלף נוסעים, לעומת 131 אלף נוסעים שנסעו לארה"ב באותו זמן. במהלך חודשי המלחמה, ובמיוחד בחודשים מרץ ואפריל, דווקא ארה"ב הייתה היעד המבוקש ביותר לטיסות - מה שהעלה משמעותית את מחירי הטיסות.

אמנם יוון הייתה תמיד יעד פופולרי לנופש בקרב הישראלים, אבל לעומת רוב היעדים האחרים, יוון הצליחה להגדיל משמעותית את נתח הפעילות שלה בהשוואה לשנה שעברה: ביוני השנה היא עמדה על 16.38% מתוך שיעור הנוסעים הכללי, בהשוואה ל-10.48% באותה תקופה אשתקד.

ברשות שדות התעופה (רש"ת) מעריכים כי יוון תמשיך לכבוש את טבלת יעדי החופשות בחו"ל, עם כ-80 תנועות מטוסים (הלוך וחזור) ביממה. בסך הכל, במהלך הקיץ, יהיו כ-4,250 תנועות מטוסים מנתב"ג ליוון ובחזרה.

החרם הטורקי חיזק את יוון

יש כמה גורמים שגרמו ליוון להפוך ליעד כה אטרקטיבי עבור ישראלים הקיץ. ראשית, יוון והאיים בה, כמו רודוס, כריתים וקוס - קרובים לישראל, המחירים של כרטיסי הטיסה נגישים והמחיה בה יחסית זולה וידידותית. כמו כן, אפשר לחזור ממנה במהירות יחסית לארץ במקרה של החמרה במצב הביטחוני.

בנוסף, גם החרם הטורקי תרם לאטרקטיביות של יוון. בשנה שעברה טורקיה הייתה בראש טבלת היעדים לחופשות בקרב ישראלים, אך החרם של חברת התעופה טורקיש איירליינס על ישראל מחק את המדינה מהמפה, ונתן ליוון יתרון.

בעוד חברות מרכזיות רבות, כמו וייז אייר, ריינאייר, לופטנזה יונטייד ואחרות, מצמצמות את היקף פעילותן בישראל - דווקא החברות הזרות שטסות ליוון מגבירות כרגע את פעילותן, ומרוויחות מכך

המרוויחות הגדולות

בעוד חברות מרכזיות רבות, כמו וייז אייר, ריינאייר, לופטנזה יונטייד ואחרות, מצמצמות את היקף פעילותן בישראל - דווקא החברות הזרות שטסות ליוון מגבירות כרגע את פעילותן ומרוויחות מכך, כפי שאפשר לראות בדו"חות נתב"ג.

חברת התעופה היוונית בלו בירד למשל - שנרכשה ב-2016 על ידי קבוצת קווי חופשה הישראלית - מוקמה ביוני 2023 במקום ה-12 בטבלת נתח פעילות חברות התעופה בנתב"ג, עם נתח פעילות של 2.13% משיעור הנוסעים בנתב"ג, ואילו ביוני השנה טיפסה החברה למקום החמישי - עם נתח פעילות של 4.33%.

גם אג'יאן איירליינס, חברת התעופה הלאומית של יוון, הגדילה נתחי פעילות בנתב"ג. ביוני 2023 הייתה אג'יאן במקום ה-11 עם נתח פעילות של 2.25% משיעור הנוסעים בנתב"ג, ואילו ביוני השנה היא קפצה למקום ה-6 והגדילה את נתח הפעילות שלה בנתב"ג ל-3.83%.

לשם השוואה, רוב חברות התעופה הזרות שטסות למגוון יעדים באירופה דווקא צימצמו את נתח הפעילות שלהן בנתב"ג. וויז אייר - שכרטיס טיסה שלה מישראל לאתונה ביולי מתחיל ב-188 דולר - ירדה בחודש יוני מנתח פעילות של 9.54% ביוני 2023 ל-7.24% השנה, וריינאייר הצטמצמה מנתח של 5.48% ביוני 2023 ל-1.97% ב-2024.

החברות הישראליות הפכו לדיפולט

מלבד החברות היווניות, גם חברות ישראליות כמו ישראייר, ארקיע ואל על מרוויחות מהמצב, והגדילו בעקבות הביקוש את כמות הטיסות ליוון - אך לא רק אליה. מתחילת המלחמה החברות הישראליות נהנות מגידול בנתח פעילותן בנתב"ג עקב ביטול וצמצום קווי חברות התעופה הזרות לשלל יעדים באירופה וארה"ב, מה שהופך את החברות הישראליות לדיפולט עבור נוסעים רבים.

אילן שלו, סמנכ"ל קבוצת קווי חופשה, בעלי בלו בירד: "יוון עלתה מאוד משום שטורקיה והמלדיביים, שהיו יעדי נופש, נסגרו בפני הישראלים. יוון במהלך המלחמה מיתגה את עצמה כיעד בטוח, מוכר וקרוב שמחבק ישראלים ויוצר ביטחון. יש גם זמינות גבוהה של טיסות ואפשרות לחזור במהירות לארץ. כל זה הפך אותה לסוג של מגנט לחופשות משפחתיות. יעדים כמו רודוס, כריתים, קוס, מיקונוס ואתונה הם הטופ יעדים ביוון. אני מעריך שיש עלייה של כ-30%-40% בכמות הטיסות לשם".

עוד מוסיף שלו כי "בלו בירד היא חברת תעופה יוונית בבעלות ישראלית שחזרה כבר ב-1 בפברואר לפעילות בנתב"ג, ויצרה אמון עם הקהל הישראלי, זאת לעומת חברות כמו ריינאייר ואיזי ג'ט שבאו והלכו בהתראות קצרות, ויצרו תחושה שלא בטוח להזמין דרכן.

"בלו בירד מתרכזת ביעדים קרובים, בעיקר יוון. הגדלנו את צי המטוסים משלושה בשנה שעברה לחמישה השנה. הסיבה להגדלת הצי היא ביקוש וחשיבה אסטרטגית. אנחנו כל הזמן מנתחים את המצב ומבקשים ליייצר מיקס של כמות טיסות, זמינות גבוהה ושעות טיסה מגוונות וזה יוצר תנועה בהזמנות. זה מוכיח את עצמו כי יש פריחה, ואם לא תהיה פתאום החמרה ביטחונית, אז בקיץ הקרוב יהיה שיא בכמות הטיסות ליוון, והמדינה תמשיך להיות מספר אחת בנתב"ג".

2024-07-10T11:31:27Z