מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, פנה אתמול (ה') לראשי מערכת ההשכלה הגבוהה בישראל בבקשה כי בתי הספר לרפואה ייערכו לקליטת כל הסטודנטיות והסטודנטים הישראלים לרפואה הלומדים בחו"ל ומגויסים בצו 8, לצורך השלמת לימודיהם בישראל עם שחרורם מהמילואים. בר סימן טוב הנחה אותם "לפעול לגיבוש פתרונות לסטודנטים לרפואה בחו"ל שהם בקרבה משפחתית ראשונה לנפגעי פעולות איבה או חטופים".
במשרד הבריאות אוספים כעת מידע, ומעריכים כי מדובר בלא יותר מ-200 סטודנטיות וסטודנטים בשנות הלימוד השונות. במקביל, המשרד פועל מול בתי החולים כדי להבטיח גם את הלימודים הקליניים (המעשיים) של הסטודנטים.
אתמול פורסם ב-TheMarker כי עשרות סטודנטים לרפואה שלומדים בחו"ל וגויסו בצו 8, רבים מהם נמצאים כעת בעזה, עומדים בפני סכנה של הפסד שנת הלימודים - כיוון שהאוניברסיטאות בעולם ממשיכות ללמד כרגיל. עוד פורסם כי יוזמות שונות מבקשות לשלב אותם בלימודים בישראל בתום המלחמה, כדי למנוע את הפגיעה בהם.
"מקומם של כלל הסטודנטים לרפואה המגויסים לחזית איתנו, בבתי הספר לרפואה בארץ", כתב בר סימן טוב לדיקני הפקולטות לרפואה וליו"ר ומנכ"לית המל"ג, פרופ' יוסף מקורי וד"ר ורדה בן שאול. "לממשלת ישראל יש חוב מוסרי עליון כלפי הצעירים המחרפים נפשם למעננו, ולהביא לכך שלכל סטודנט לרפואה יימצא מקום בפקולטות לרפואה בארץ להמשך לימודיהם מיד עם השחרור".
בר סימן טוב מוסיף: "לא מתקבל על הדעת כי חיילים וקצינים במילואים ייאלצו להפסיק את לימודי הרפואה נוכח השירות, או ימצאו את עצמם בעתיד עומדים לבדם במדינה זרה מול גילויי אנטישמיות באוניברסיטאות או מול ביקורת על שירותם במלחמה".
באשר לקושי שנובע מהסילבוסים השונים שלמדו הסטודנטים בחו"ל, כותב בר סימן טוב כי הוא מצפה מהפקולטות לסייע בהשלמת הפערים: "ניתן לייצר השלמות לכל הסטודנטים, בכל שנת לימודים שבה הם נמצאים, כדי להביא לכך שיוכלו להמשיך את לימודיהם בישראל". אפשרות נוספת שמוצעת היא "לייצר עבורם מסלולים של 3 ו-4 שנים, כפי שקיים בפקולטות מסוימות". משרד הבריאות התחייב גם לסייע לפקולטות אם ידרשו לשם כך כוח אדם ותשתיות, ומעריך כי העומס שייצרו הסטודנטים על בתי הספר לרפואה יהיה סביר ואפשרי.
השבוע פנתה קבוצה של רופאים בכירים, שהיו סטודנטים במלחמת יום הכיפורים, לפורום הדיקנים בבקשה דומה. הם הזכירו כי ב-1974 קיבלו הפקולטות לרפואה "בזרועות פתוחות" את הסטודנטים שהתחילו לימודי רפואה בחו"ל והשתתפו במלחמה. "זו שעה גורלית לעם ישראל, ואנו, קבוצת הבוגרים ממחזור מלחמת אוקטובר 73, רואים לעצמנו חובה מוסרית כלפי הלוחמים והמשפחות ששכלו בן או בת שהשתתפו בקרב במלחמת אוקטובר 23, לבקש מהדיקנים לדון בהקמת ועדת חריגים. אנו מודעים לקושי בטיפול בסוגיה זו. מחובתנו כולנו לחשוב מחוץ לקופסה ולהיות יצירתיים", כותבים הרופאים, בהובלת ד"ר אבינעם צברי, מנהל מיון נשים בבית החולים מעייני הישועה.
לדבריהם, "זו חובה ערכית של המדינה בכלל ומשרד הבריאות בפרט כלפי משפחות הלוחמים ומשפחות השכול, להתגייס לתרום ולסייע לבתי הספר לרפואה בארץ למצוא פתרון הולם לסוגיה זו, ולהגדיל את מספר הרופאים הלומדים בארץ".
2023-11-17T04:18:38Z dg43tfdfdgfd