דווקא בימים של מאבק, קשיים כלכליים, סגירת מלונות והתייעלות כלכלית, הוגשו בשבועות האחרונים תביעות משפטיות נגד ניר ויצמן, בעל השליטה ברשת המלונות בראון (70%), בגין הלוואות שלא הוחזרו. התביעות, שהעיבו על שמה של הרשת, הוגשו בידי גיסו של ויצמן, יראל קעה, בעלי החברה הקפריסאית YK Sky, וסמנכ"לית הכספים של קבוצת בראון לשעבר, רו"ח מרים נעים.
התביעות נסגרות בימים אלה בפשרות מחוץ לכותלי בית המשפט, אחרי שהצדדים הגיעו להבנות בימים האחרונים. ל-TheMarker נודע כי תביעה אחת, שהוגשה בידי רו"ח נעים ב-20 באוגוסט, נמחקה שלשום (שני), לאחר שהוגשה לבית משפט השלום בקשה מוסכמת למחיקתה ולביטול העיקולים. התביעה השנייה, שהוגשה בידי YK Sky ב-26 באוגוסט, עומדת בפני פשרה שאמורה להיחתם בימים הקרובים.
רשת בראון היא רשת המלונות הפרטית הגדולה בישראל. לרשת 21 מלונות בישראל — 14 בתל אביב, ארבעה בירושלים ושלושה באילת — וכן עשרה מלונות ביוון ואחד בקרואטיה. הבעלות עליה מתחלקת בין ויצמן, ובין הכשרה חברה לביטוח (שרכשה מניות ב-2019) וליאון אביגד, מייסד הרשת ומנהלה הנוכחי.
התביעות הוגשו בעיתוי לא נוח מבחינת הרשת, שסובלת מקשיים על רקע המלחמה המתמשכת והמחסור החמור בתיירים. זה כמה חודשים שבראון פועלת כדי לחסוך בהוצאות. לפני כחודשיים החליטה הרשת לסגור זמנית שני מלונות בוטיק בתל אביב — באלנבי ובנווה צדק — וביולי היא אף שכרה את שירותיה של חברת KCR שבבעלות אבי קמינסקי, לייעוץ בעניין הפחתת שכר הדירה בנכסים אותם היא שוכרת עבור המלונות. בבראון מיהרו להבהיר כי הרשת לא נמצאת בסכנה פיננסית, ושהצעדים ננקטו בשל הרצון להתאים את ההוצאות למצב הנוכחי.
בינתיים, בראון ממשיכה להיאבק במספרים — ביולי-אוגוסט היו תפוסות טובות ברשת בעיקר במלונות באילת (יעד שמסרותית מתמלא בחודשי הקיץ), שם הם עברו את ה-90%. בתל אביב, עיר רוויית תיירים בשגרה, התפוסות נסובו סביב ה-50%-60%. לפי הלמ"ס, באוגוסט האחרון נכנסו לישראל 69.9 אלף מבקרים, לעומת 311.2 אלף בתקופה המקבילה אשתקד — ירידה של 77%.
בספטמבר צפויה ירידה במספר ההזמנות גם באילת, ואילו באוקטובר, תקופת החגים, התפוסות צפויות לצמוח שוב. ברשת חוששים בעיקר מחודשי החורף שיגיעו לאחר מכן — במידה שהמלחמה לא תסתיים ומספר התיירים ימשיך להיות נמוך, הם יסבלו מתפוסות נמוכות, בעיקר בתל אביב, שיחייבו מהלכי צמצום נוספים מצד הרשת.
"המצב ממשיך להיות מאתגר, ואחרי אוקטובר תתחיל עונת החורף שמסרותית פחות טובה מהקיץ. באין תיירים ואנשי עסקים — המלונות, בעיקר העצמאיים, יהיו במצב לא פשוט", אומר גורם המקורב לרשת.
עוד הוא טוען כי המדינה לא עושה מספיק כדי להקל על רשתות המלונות העצמאיות. "אין מלון עצמאי אחד, לא כולל את הרשתות הגדולות, ששוכר נכסים והמצב הכלכלי שלו איתן", אומר המקורב. "המלונות נאנקים תחת העול. בחודשים האחרונים אין תיירים וכבר כמעט ואין מפונים, ולמדינה אין שום מחויבות כלפי בתי המלון. היא יכולה להחליט להקים קרן סיוע, לעזור בשיווק למלונות או לפחות להרשות להם להתאגד כדי שיוכלו לדבר עם הבנקים ועם בעלי הנכסים על הלואוות והפחתת שכירות — אבל היא לא עושה כלום".
בדרך לשתי פשרות
בשתי התביעות שהוגשו נגד ויצמן ובראון באמצעות עורכי הדין אוהד רוזן ונתן שוורצמן ממשרד קלעי, רוזן ושות', תואר מצב שבו לא נפרעו הלוואות במועד שניתן לגבי פרויקט נדל"ן ומלונאות בשם MOMA ברחוב דרך שלמה בתל אביב. במסגרת הפרויקט נרכשו זכויות באחד הבניינים שקבוצת חג'ג' מקימה במקום.
התביעה הראשונה של מרים נעים הוגשה על סך 2.2 מיליון שקל, ולפיה ויצמן סיפר לה על "הזדמנות עסקית שבמסגרתה היא תהיה מעורבת בפרויקט הנדל"ן. ויצמן הציע לה להלוות כספים לקבוצה לטובת קידום הפרויקט, למשך ארבע שנים וחצי, כשבתום התקופה תיפרע ההלוואה או באמצעות דירה בפרויקט, או בדמות החזר כספי נושא ריבית. לטענתה, החוב לא הוחזר במועד גם לאחר הארכה. זאת, למרות שרשת מלונות בראון נתנה ערבות להחזר ההלוואות.
בין היתר מתואר בתביעה כי ויצמן יצר קשר עם נעים והודה בפניה כי אינו יכול לפרוע את ההלוואה. "בשיחה טלפונית הוא הודה שפשוט אין לו את הכסף לפרוע את ההלוואה משורת תירוצים — כיוון שהוא אינו יכול להוציא כסף מקבוצת בראון בשל עסקה גדולה שהיא מעורבת בה; בגלל קשיים שיצרה המלחמה; ובשל מוות של קרובת משפחתו של הרוכש הפוטנציאלי בעסקה", כך לפי התביעה. תביעה זו, כאמור, נמחקה לאחר שהצדדים הגיעו להבנות מחוץ לכותלי בית המשפט.
התביעה השנייה, שהוגשה בשם YK Sky על סך 3.2 מיליון שקל, מספרת סיפור דומה מאוד. במקרה זה התביעה טרם נמחקה, אך נודע כי הצדדים נמצאים במגעים לפשרה ואמורים להגיע לכדי סיכום בימים הקרובים.
התביעות מסתיימות במסגרת פשרה, ולכן אין מסמכי הגנה של ויצמן בנושא, אך גורמים מקורבים טוענים כי "מדובר בניצול מומנטום וזה קצת לא הוגן. בפועל, הפרויקט איחר בשנה ולא הסתיים במשך ארבע שנים, אבל שני התובעים רצו לקבל את הדירה ודיגדג להם למהר בגלל שהמצב בארץ לא טוב". גורמים בסביבתו של ויצמן מוסרים כי "הוא שמח שהתביעה הסתיימה".
לטענת גורמים הקשורים לבראון, אין לתביעות כעת השפעה מהותית על הרשת. "ברור שזה לא כיף גדול, אבל זה לא משפיע על האורחים. בראון מארחת במלונותיה אלפי ישראלים במהלך השבוע, בסופי שבוע ובימי כיף של ספא. האפקט המשמעותי יותר על הרשת הוא המצב הביטחוני שמשפיע על כל המלונות בארץ ולא רק על מלונות בראון".
2024-09-04T13:49:43Z dg43tfdfdgfd