שר החינוך יואב קיש רמז אתמול לתלמידים בסרטון שהעלה בטיק טוק כי השביתה בתיכונים תהיה ארוכה במיוחד. היום (רביעי) כלל לא נקבעו פגישות מו"מ בין ארגון המורים למשרדי החינוך והאוצר, כך שהשביתה תימשך גם מחר, וצפויה להתארך גם לשבוע הבא. בראשון משרד החינוך צפוי לפתוח מסגרות חלופיות לנוער, שיתמקדו בחינוך לא פורמלי.
בינתיים, תלמידי התיכון שהפסיד ימי לימודים רבים במשך כל שנות הלימודים מאז 2020 בעקבות הקורונה, המלחמה, ניסיונות ההפיכה המשטרית ועיצומי המורים, לא מגיעים לבית הספר, אך כמעט לא מתנהל מו"מ עם המורים בניסיון לפתור את המשבר. זוהי השביתה הראשונה בפתיחת שנת הלימודים בתיכונים מאז 1998 והשביתה המשמעותית האחרונה מ-2007, אז היא נמשכה יותר מחודשיים.
לפי כמה גורמים המקורבים למו"מ, בעוד שמשרד החינוך חושש מנזקי השביתה ומעוניין בחידוש הלימודים, במשרד האוצר מנסים למשוך זמן כדי לשבור את ארגון המורים מתוך הנחה שמורי התיכונים לא יחזיקו הפעם מעמד הרבה זמן בגלל הפגיעה בשכרם והלחץ הציבורי — כך משתמע גם מלוח הזמנים הדל לישיבות המו"מ והפגישות העקרות מתוכן.
מנגד, בארגון המורים טוענים כי בניגוד למשאים ומתנים קודמים, הפעם הם נלחמים על עקרונות ולא רק על שיפור תנאי השכר של המורים, לאחר שלהבנתם הממשלה פועלת כדי להחליש ואף לפרק את ארגון המורים כחלק מניסיון ההפיכה המשטרית. במשרד החינוך לא מפעילים לחץ על האוצר לסיים את המשבר. שר החינוך יואב קיש החל אתמול להאשים גם את האוצר וגם את ארגון המורים במצב וקרא להם "לרדת מהעץ".
רן ארז אמר היום ל-TheMarker כי "עד היום האוצר לא קבע עם ארגון המורים אף פגישה להמשך. השביתה תימשך עד שנגיע להסכם, ומבחינתנו אין הגבלת זמן".
עוד הוסיף ארז כי "הארגון לא ירים ידיים וימשיך במאבק עד שיגיע להסכם קיבוצי. המפתח לסיום המשבר נמצא אצל משרד האוצר. אני מקווה שבסופו של דבר ראש הממשלה יתעשת ויתערב. סמוטריץ' רוצה לפגוע בעבודה המאורגנת ולהטמיע במערכת החינוך את העקרונות של פורום קהלת, ובאוצר אמרו לי שללא חוזים אישיים לא יהיה הסכם. לצערי, שום דבר מעבר לזה לא מעניין אותם".
המסגרות החלופיות לנוער הוקמו ביוזמת מועצת התלמידים והנוער, שם הבינו כבר באמצע אוגוסט שהמערכת בדרך לשביתה ארוכה. זאת, לאחר שגם באוגוסט המו"מ התנהל בעצלתיים מתוך הנחה ששנת הלימודים לא תיפתח במועדה. במועצת התלמידים כינסו את מרכז השלטון המקומי, משרד החינוך, תנועות הנוער וגורמים בחינוך הלא פורמלי לעניין.
יו"ר מועצת התלמידים, רוני קמאי, תלמידת תיכון בכפר יונה שהייתה אמורה לעלות לכיתה י"ב, נכחה בישיבת המו"מ שהתקיימה בשני והתרשמה שהשביתה תהיה ארוכה. "אנחנו מתרשמים שבקצב הזה לא נוכל לחזור ללימודים בחודש הקרוב לפחות, וייתכן שגם מעבר לכך. כרגע לא נראה שמישהו רוצה לחדש את הלימודים בתיכונים", אומרת קמאי.
"מישיבת המו"מ אני מתרשמת שאין פתרון באופק ואין דד-ליין. זה לא זמן למרוח ולמרוח. אלה אותם אנשים שיושבים במו"מ כבר שנתיים וחצי והדעות שלהם לא משתנות ולא ישתנו. ישבתי באותו החדר בשנה שעברה, עם אותם האנשים ואותן הדרישות — וגם מאז שום דבר לא השתנה. אם אף אחד לא יתפשר השביתה הזאת פשוט לא תיגמר".
"המסר שלא פותחים את שנת הלימודים ב-1 בספטמבר הוא מסר קשה מאוד לתלמידים", אומרת קמאי. "אני רואה תלמידים ברחובות, ואם השביתה תימשך יהיו הרבה מהם שפשוט כבר לא יחזרו ללימודים. ככל שהמצב הזה נמשך אנחנו מאבדים את האמון שלנו במערכת החינוך כי אנחנו מבינים שאף אחד לא נלחם עלינו", מזהירה קמאי.
"אמרתי להם שכל יום שבו הם דוחים את חידוש הלימודים הם פוגעים במצב הנפשי של התלמידים. אבל הם לא ישבו למו"מ ב-1 בספטמבר, וגם כשהם נפגשים הם חוזרים על אותם דברים שכבר נאמרו ולא יוצא מזה שום דבר".
"למה להפוך את השכבה שלנו לשכבת לימודים אבודה? אנחנו דור הקורונה, המלחמה, ההפיכה המשטרית והעיצומים. למה שניפגע מכל זה?"
קמאי מספרת שאמרה בישיבת המו"מ כי גם התלמידים רוצים שהמורים שלהם יהיו הכי טובים ויתוגמלו בהתאם, אבל יש גבול. "אנחנו בשנת מלחמה, יש המון נושאים שצריך לדון בהם על שיפור מערכת החינוך ותנאי ההעסקה של המורים — אבל לא עכשיו. הדבר הכי חשוב כעת זה מסגרות לתלמידים ואת זה הם לא מבינים. אי אפשר לשפר את בתי הספר כשהם סגורים ואחרת אין שום משמעות למאמצים האלה. איך יכול להיות שב-1 בספטמבר, כשאנחנו מקבלים חדשות כל כך נוראות, התלמידים נשארים בלי מסגרת ובלי מורים שיתווכו עבורם את המצב. יש אלפי תלמידים שלא יודעים להכיל את הסיטואציה ובזה מערכת החינוך צריכה להתעסק".
"למה לוותר על הדור שלנו?"
קמאי שטחה את טענותיה בפני נציגי משרד האוצר, החינוך וארגון המורים ביום שני. בתגובה, הצדדים מסרו לה שהמאבק ישפר את המערכת בטווח הארוך. "הם אמרו לי שהם יודעים שהם מושכים את הזמן אבל בסוף זה יבוא לטובת אחותי הקטנה וישפר את מערכת החינוך בעוד 10 שנים. אמרתי שזה שאולי יהיה טוב יותר בעוד 10 שנים, לא אומר שצריך להפוך את השכבה שלנו לשכבת לימודים אבודה. אנחנו דור הקורונה, המלחמה, ההפיכה המשטרית והעיצומים. למה אנחנו צריכים להיפגע מכל זה?"
לדבריה, החשש הגדול של התלמידים נובע מפגיעה נוספת בציוני הבגרות. לאחר שבשנת הלימודים הקודמת ובזו שלפניה לא קיבלו התלמידים את ציוני הבגרות, כעת הם אינם יכולים ללמוד למבחנים בבתי הספר. "הפחד האמיתי הוא מפגיעה נוספת בבגרויות. התלמידים עדיין לא קיבלו את הציונים משנה שעברה. אנחנו כלואים בסיטואציה הזאת. השקענו בלימודים לבגרות שלא קיבלנו. לקחו לנו כבר שנתיים מהחיים — ללא טיולים, הצגות ובלי יכולת ללמוד כמו שצריך לבגרויות. אם השביתה תימשך כל כך הרבה זמן ניכנס לתקופת הבגרויות בלי להתכונן כראוי למבחנים ובלי ציונים משנה שעברה".
לדברי קמאי, התוכנית של המסגרות החלופיות לנוער נולדה כדי לפצות את התלמידים על כל הפעילויות והטיולים שהפסידו בשתי שנות הלימודים האחרונות, שבוטלו בגלל עיצומי המורים והמלחמה. "כבר שנתיים שאין טיולים שנתיים בבתי הספר ואין פעילויות לא פורמליות. המסגרות לא יכולות להחליף את בתי הספר אבל לפחות התלמידים יקבלו טיולים והעשרה ולא יהיו בחופש גדול שלא נגמר".
מטה ההייטק לאוצר — ותרו על החוזים האישיים
המו"מ תקוע כבר חודשים ארוכים סביב דרישת שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לאפשר לחלק קטן מהמורים החדשים בתיכונים לעבוד בחוזים אישיים. ארז מסכים לעבודה בחוזים אישיים כנדבך מעל ההסכם הקיבוצי, באופן שהמורים האלה יהנו גם מהגנת הארגון מפיטורים. באוצר מסרבים, והציבו דרישות נוספות במהלך המו"מ ובהן הסרת ההגנה מפיטורים של הארגון במקרים נוספים ואיסור על שביתה ועיצומים במשך כל שנות ההסכם, גם מעבר לנושאים הקשורים לשכר.
קיש הופיע אתמול בקצרה בפני הצדדים ואמר: "אתם יושבים כאן ומתעקשים של שטויות בזמן שתלמידים מפונים מוצאים את עצמם בלי מסגרות, נוער בסיכון מסתובב ברחובות והמורים מפסידים פרנסה".
אתמול, פורום ההייטק, הכולל בכירים מהתעשייה, קרא למשרדי החינוך והאוצר להסיר את הדרישה לחוזים אישיים כדי לאפשר לפתוח את שנת הלימודים. "אנו קוראים לממשלת ישראל לבטל לאלתר את הדרישה הלא חוקית שהוצגה לארגון המורים, וקוראים ליועצים המשפטיים לממשלה ולאוצר לבדוק את חוקיות הדרישה. מדובר בסעיף דקרוני המחריג גלובלית את המורים העתידיים שיועסקו בחוזה מיוחד תוך נישולם מזכויותיהם הקיבוציות וזכויות ההתאחדות, כתנאי לעיגון זכויות המורים הקיימים תחת הסדר מעודכן".
עוד הוסיפו בפורום התעשייה כי "יש הבדל עצום בין מנהלים בכירים בחוזים אישיים שמוותרים מרצון על זכויות ההתאגדות, לבין מורים הנכנסים למערכת היררכית ונדרשים לעבוד לפי כללי מסגרת קפדניים המוכתבים על ידי מנהלי בתי הספר ומשרד החינוך, וכפופים להוראות של גורם מונופולי אחד — משרד החינוך. גם תנאי השכר יהיו עדיין רחוקים מאוד מאלה של מנהלים בשוק הפרטי".
לדבריהם, "מורה מצטיין צריך להיות מתוגמל כראוי. אנו מאמינים כי תמרוץ אנשים איכותיים להצטרף למערכת החינוך ישפיע לטובה על המערכת, אולם סעיף החוזים האישיים לא משיג מטרה זו אלא יוצר קבוצה חדשה של מורים מוחלשים ונטולי זכויות, שעשוי גם להיכנס למערכת ללא פיקוח או הכשרה מתאימה, תוך זילות במעמד המורה ופגיעה חמורה במערכת החינוך".
פורום ההייטק הוסיף כי לא מדובר כאן בדרישה לחוזים אישיים, אלא בדרישה ליצירת מעמד חדש של מורים ללא זכויות. "זו דרישה לא חוקית הכוללת אפליה אסורה, חוסר שוויון, פגיעה בזכויות הבסיסיות של עובדים, והיא אף מנוגדת לחופש ההתאגדות. לדעתנו אין לארגון המורים סמכות חוקית או מוסרית לחתום על הסכם הפוגע בזכויותיהם הבסיסיות של מורים שעוד יצטרפו למערכת. בטלו סעיף זה לאלתר והתמקדו בשיפור תנאי המורים המרימים על כתפיהם את החינוך בישראל".
2024-09-04T11:04:43Z dg43tfdfdgfd