צה"ל הודיע כי יגייס 3,000 חרדים, אבל מי יהיו אותם חרדים? בדיון היום (ד') בכנס מכון אהרן באוניברסיטת רייכמן נמתחה ביקורת על הצבא - גם מצד משרד האוצר - על כך שהצבא אינו פועל לגיוס רחב של החרדים, ובעיקר על כך שהוא מכוון להתמקד בחרדים שכבר יצאו לשוק העבודה, ולא בבני הישיבות.
נשיא המכון הישראלי לדמוקרטיה, ח"כ לשעבר יוחנן פלסנר, אמר כי על הצבא לגייס את המגזר החרדי באופן רחב. "זה לא עוד דיון בנושא החברה החרדית. אנחנו בקו פרשת מים, ברגע היסטורי", אמר פלסנר. "יש לי ולא רק לי אכזבה מצה"ל. זה גוף ממלכתי שומר חוק. יש חוק שירות ביטחון שצריך לאכוף באופן שיוויוני, ואין דרך להגדיר את ההתנהלות של צה"ל מעבר לגרירת רגליים. לראש אכ"א האלוף יניב עשור יש אחריות. לפי מחקר שביצענו על בסיס נתוני אמת, חלק גדול מבני הישיבות גם עובדים".
סגן הממונה על התקציבים במשרד האוצר, כפיר בטט, חזר על קריאה של אנשי האוצר למנוע את ההתמקדות של צה"ל בגיוס חרדים צעירים שיצאו לעבוד. "נושא הגיוס קריטי. לא יכול להיות ששמים את הדגש על אלה שיצאו לשוק התעסוקה ואוסרים עליהם לעבוד".
לדברי בטט, "זה לא סוד שהעמדה שלנו באוצר לפני ה-7 באוקטובר היתה שונה. אמרנו שצריכים לפטרו את החרדים מגיוס בגיל 21 ולהפסיק את המשחק הזה. אבל צה"ל מציג לנו אחרי 7 באוקטובר צרכים בהארכת שירות הלאומי והחובה בעלויות גבוהות במשק. הפרדיגמות צריכות להשתנות".
בטט אמר כי כל חקיקה והסדר צריכים לעמוד על שני עקרונות. הראשון הוא לנתק בין שאלת התעסוקה והגיוס. "לא צריך להיות קשר בין עבודה לגיוס. אנחנו לא רוצים לייצר תמריץ לשבת בישיבה רק כדי שלא יצא לצבא".
העיקרון השני, לדבריו, נובע מהצורך הכלכלי לאפשר לבן הישיבה להחליף את חייל המילואים ההייטקיסט או עובד הבניין שנמצא כעת בעזה, כך לפי בטט. "אנחנו לא צריכים אנשים שיבואו לשלושה שבועות לאיזה טירונות", אמר בטט.
בטט מתח ביקורת על הצבא: "לצערי, צה"ל ממסמס כרגע את שני העקרונות האלה. יש כוונה להשתמש בנתונים ולגייס דווקא חרדים עובדים ודווקא לשלוח להם צווי גיוס. הנזק הכלכלי של הדבר הזה, מעבר לגיוס של אלה שמתפרנסים, הוא איתות שמי שלומד בישיבה מוגן - ומי שיוצא לעבוד נרדוף. זה גם לא עונה על צורכי צבא. החבר'ה שעובדים זה משפחות מבוגרים ויהיה קשה יותר לשלב אותם במלחמה. ההזדמנות ההיסטורית היא לשנות מה שקרה כאן ועכשיו".
בטט קרא לשינויים משמעותיים שיבילו למדיניות ממשלתית למיצוי הפוטנציאל במגזר החרדי. "בלי הכשרה בגיל יסודי אנחנו זורקים את הצעיר החרדי. אנחנו שמים הכי הרבה כסף על סטודנט חרדי, לתת לו את כל המעטפה, ועדיין במגזר החרדי זו האוכלוסייה שנושרת הכי הרבה בתואר ראשון, כי אי-אפשר להשלים במכינה אחת מה שנלמד 18 שנה. יש הרבה תמריצים שלא לצאת לעבודה", אמר בטט.
בטט הביע התנגדות לניסיונות הממשלתיים לשיפור החינוך במגזר החרדי שלא באמצעות מוסדות הלימוד. "אל להשלות את עצמנו. למצוא כל מיני פתרונות כמו חוגים אחה"צ במתנ"ס או הכשרות במה"ט במקום 18 שנות לימוד - לא נצליח לשנות כלום. בעיות מקרו צריכות פתרונות מקרו".
הרב מנחם בומבך, מייסד ונשיא רשת מוסדות החינוך הממלכתית-חרדית נצח, מתח ביקורת על האוצר. "נערי אוצר אימצו את בעיית הפוליטיקאי. הם רוצים לפתור את הכל כאן ועכשיו", אמר בומבך. הוא התכוון להתנגדות של האוצר לקדם את מסלול הממלכתי החרדי. "יש 20 בתי ספר שרוצים להגיע לממ"ח. זה שאני צריך להיעזר בפילנרתופיה זו מבוכה למדינת ישראל. פשוט בושה".
2024-07-10T10:46:14Z