האם בעלי דירות להשכרה לטווח קצר ניצלו את הביקוש העז, שנגרם עקב פינוי של יותר מ-100 אלף ישראלים מבתיהם, כדי לגבות מהממשלה מחירים גבוהים במיוחד, שיכולים להגיע ל-20 אלף שקל ויותר לדירה בחודש? לאחר שכ-3,000 מפונים שוכנו בדירות כאלה, במשרדי האוצר והתיירות שוקלים לבטל את ההתקשרות עם איגוד דירות האירוח לטווח קצר בישראל (ISTRA) בעקבות אי־שביעות רצון מהמחירים הנגבים, או לדרוש הפחתה בתעריפים שמשלמת הממשלה.
על פי נתוני משרד התיירות, כ-125 אלף ישראלים פונו מבתיהם. בפני המפונים עומדות כמה אפשרויות: השתכנות בבית מלון, שבו מוצעים ארוחות ושירותים נוספים – על חשבון הממשלה, המשלמת ישירות למלונות; השתכנות בדירה לטווח קצר שמאתרת הממשלה בעבור המפונים, ללא ארוחות, על חשבון הממשלה – גם כאן בלא שהמפונים נדרשים להוציא כסף מכיסם; וכתחליף לשני אלה, יכולים המפונים לקבל מענק מחיה יומי מהביטוח הלאומי, ולמצוא פתרון לעצמם – בין אם בבתים של בני משפחה או חברים, ובין אם בדירה שישכרו בשוק החופשי או בפתרון אחר. סכומו של מענק המחיה הוא 200 שקל ביום למבוגר, ו-100 שקל ביום לילד עד גיל 18. במשרד התיירות אומרים כי מתוך המפונים, כ-81 אלף שוהים בבתי מלון; כ-3,000 בדירות או צימרים במסגרת הסכם מול הממשלה; והשאר – בפתרונות דיור שאיתרו לעצמם.
ההתקשרות של הממשלה עם הדירות לטווח קצר נעשתה דרך ISTRA, המאגד גופים המשכירים דירות נופש (שמושכרות לעתים בפלטפורמות כגון Airbnb). בעוד הסכומים שמקבלים בתי המלון על הלנת המפונים נמוכים משמעותית מהמחירים שהם גובים בעתות שגרה – בענף התיירות התחילו להישמע טענות על כך שהסכום שעליו סיכם ISTRA עם הממשלה גבוה מאוד.
על פי הסיכום, הממשלה משלמת תמורת השיכון בדירות, 260 שקל ליום למבוגר, ו-160 שקל לילד עד גיל 18. סכומים אלה נמוכים בהשוואה לתעריף שנקבע לשיכון מפונים בבתי המלון, אבל יכולים בכל זאת להסתכם ל-20.4 אלף שקל בחודש לזוג עם ילד, או 25.2 אלף שקל לזוג עם שני ילדים – מחיר גבוה לדירה שכורה.
אמנם דירה להשכרה לטווח קצר היא מוצר שונה מדירה להשכרה "רגילה", ומחירה לרוב גבוה יותר – אבל אחת הסיבות לכך היא תחלופת הדיירים, והאפשרות שהדירה תישאר ריקה חלק מהזמן. במקרה של המפונים, תחלופה הדיירים נמוכה יחסית.
ב-ISTRA סבורים כי המחירים שעליהם סוכם ריאליים, וטוענים כי הם אינם מותירים בידיהם של בעלי הדירות רווח מופרז. בין השאר מסבירים שם כי הסכומים כוללים חשבונות כמו מים, ארנונה וחשמל, וכן את תחזוקת הדירות.
ישנם הבדלים בשירות אותם מקבלים המפונים מבתי המלון לעומת הדירות. בעוד שבמלונות מקבלים המפונים מגורים, שלוש ארוחות ביום ואת שירותי המלון (כמו ניקיון, החלפת מגבות וסדינים, שירותי קבלה וכו'), בדירות הם אינם מקבלים מזון. עם זאת, במשרד התיירות סבורים כי חלופת הדירות להשכרה לטווח קצר אינה נותנת מענה מלא לצורכי המפונים.
"אנחנו מארחים רק מפונים"
לדברי יאיר זינגר, אחראי קשרי החוץ ב-ISTRA, "כמו שבקורונה היה שוק של בידודים – עכשיו יש שוק של מפונים שצריכים דירות. למעשה, היום אנחנו מארחים רק מפונים בעקבות ההסכם מול משרד התיירות". לדבריו, בדירות שעומדות פנויות יש מקום לכ-6,000 מפונים נוספים.
זינגר מציין כי הקושי הגובר והולך הכרוך בשהייה ארוכה בבית מלון מוביל אנשים לחפש פתרונות אחרים לטווח הבינוני. "יש תנועה ערה מאוד, כי אנשים התחילו להבין שהמלחמה מתמשכת, ועד כמה שמלון זה נחמד – אנשים בורחים מהמלונות", אומר זינגר. "אני מעביר אנשים ממלונות יוקרתיים כמו הרודס ויערות הכרמל לדירות אירוח".
לדברי אלירן זוהר, שמנהל מאות נכסי Airbnb בעולם, שיותר מ-100 מהם בישראל, וכן את קבוצת המארחים של דירות Airbnb ישראל בפייסבוק – קהילת המארחים כולה עובדת כיום אך ורק עם מפונים, בשל עצירת התיירות. המפונים שמשכנת הממשלה מגיעים לדירות שבבעלותם של מי שמחזיקים דירות מרובות ופועלים דרך חברה עסקית, ולא לדירות שבבעלות מארחים "קטנים" שבבעלותם רק דירה אחת. "המארחים הקטנים מפרסמים בפלטפורמה של Airbnb, ונחתמים כל מיני הסדרים בין המפונים למארחים, אבל זה לא באותו סדר גודל כמו החברות", אומר זוהר.
לדבריו, למפונים יש צרכים מיוחדים, הדורשים התאמה של הדירות. "בית מלון זה סוג של חופשה וזה נחמד, אבל אחרי כמה זמן אנשים רוצים מקום שירגישו בו נוח, ויש להם צרכים ספציפיים, למשל למי שיש להם חיות מחמד, אנשים עם בעיות נגישות, אנשים שצריכים להיות קרובים לסבתא או לדודה, או מפונים שהחליפו מקום עבודה בגלל המלחמה וצריכים לגור קרוב לשם", אמר זוהר.
"אלפי משפחות עלולות להיזרק מהבית"
מ-ISTRA נמסר בתגובה: "עם פרוץ המלחמה נרתמו למאמץ הלאומי מאות בעלי דירות אירוח וקיבלו בזרועות פתוחות אלפי מפונים ללא תמורה. משרדי הממשלה הבינו שלא ניתן להחזיק את המפונים לאורך זמן על סמך התנדבות. על כן נחתם הסכם מול התאחדות דירות האירוח בישראל, שהוכרה כגוף מסייע לחוסן הלאומי המספק מתקני דיור חלופיים למפונים – ועל כן בדומה לבתי מלון, בעלי הדירות יקבלו תשלום על העמדת הנכסים לשימוש המפונים. עלות הפתרון של דירות האירוח הינה 50% מעלות מבמתקני אכסון אחרים. התעריף רחוק מלהיות רווחי. הוא מכסה את ההוצאות ומאפשר לבעלי העסק לשרוד, ומאידך נותן פתרון חם וביתי עבור משפחות המפונים. השוואת דירות אירוח לדירות 'רגילות' בשוק שגויה מיסודה.
"מרבית הדירות מרוכזות באזורי הביקוש, והתעריפים מגלמים עלות תחזוקת דירות אירוח, כולל חשבונות מים, חשמל, ארנונה, אינטרנט, ועד בית, ניקיון, ביטוח, בלאי, שכר עובדים ומסים. הידיעה על הכוונה להפסקת ההתקשרות לאחר 30 בנובמבר תפסה אותנו בתדהמה. דירות האירוח נותנות מענה אולטימטיבי לצו השעה ולצורך של אלפי משפחות להרגיש בבית, והדבר עלול לזרוק אותן מהבית, פשוטו כמשמעו".
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "המשרד פועל בשיתוף פעולה עם משרד התיירות להוזיל באופן משמעותי את עלות השכרת הבתים. ככל שלא תהיה ברירה, יפעלו משרדי הממשלה לבטל את ההתקשרות".
ממשרד התיירות נמסר בתגובה: "חלופת הדירות להשכרה לטווח קצר אינה נותנת מענה מלא לצורכי המפונים באופן עצמאי. היא כוללת דיור בלבד, בעוד חלופת מענק דמי המחיה כוללת דיור ומותירה כסף גם לכלכלה. מעבר לכך, המשרד מתנגד לתעריף הקיים, ותומך בתיקון ההסכם עם בעלי הדירות".
2023-11-20T19:10:04Z dg43tfdfdgfd