הופכים פריפריה למרכז: בואו לראות מה אתם מפספסים

מקצרין ונוף הגליל בצפון ועד אופקים, נתיבות, דימונה ושדרות בדרום: הפריפריה מציגה מתיחת פנים מקצה לקצה • ראשי הערים והרשויות המקומיות מזמינים את הישראלים להיווכח במו עיניהם במהפכה המתחוללת בכל תחומי החיים

יישובי הצפון והדרום נמצאים היום במקום אחר מהיכן שהיו לפני שנים. עדיין יש לאן להתקדם ולהתפתח, אבל מהלכים שקידמה המדינה וקידמו הרשויות המקומיות כבר מתממשים בכמה מהמקומות בשטח ומחוללים שינוי מהותי. מה שלא משתנה כל כך מהר זו התפיסה של רוב הישראלים, שמכירים את היישובים רק כפריפריה שאין לה מה להציע. "ידיעות הנדל"ן" ממשיך עם סדרת הכתבות על המעגלים הרחוקים מהמרכז, ובכתבה השישית בסדרה מעניק הזדמנות לרשויות להציג מה התחדש, מה התפתח ומה יש לערים ולמועצות המקומיות להציע. המלצה שלנו – במקביל לנתונים היבשים, שווה לנסוע ולראות את השינוי בעיניים.

נוף הגליל:

"על כל בית שמשווק יש למעלה מ־30 מתמודדים"

עיר במחוז הצפון, ממוקמת בגליל התחתון. 

נוסדה ב־1957 

מספר תושבים: כ־44.5 אלף

נוף הגליל היא דוגמה לעיר שקברניטיה הבינו בשלב מסוים, שיש צורך במיתוג מחדש, ועברו תהליך משמעותי לשינוי פני היישוב. בעירייה מספרים, כי השאלה שנשאלה הייתה "איך הופכים עיר קטנה בפריפריה לאטרקטיבית עבור זוגות צעירים ועוד מהמרכז, היכן שמתרכזים כל הפינוקים". שאלה שאיתה מתמודדים לא מעט יישובים בצפון ובדרום. בנוף הגליל סבורים שהצליחו, ומצביעים על נתוני הביקוש בהגרלות לדיור מוזל בעיר שפורסמו בחצי שנה האחרונה. "פיצחנו את השיטה כשהבנו שאין שום הבדל בין נוף הגליל לבין מוצר שמחפש קונה על המדף", כך מסביר ראש העירייה רונן פלוט. "אם המוצר יהיה מספיק איכותי, ייחודי, אטרקטיבי ובמחיר סביר ואפילו קצת יותר זול מאחרים, לא רק שיהיו לו קונים, יחטפו אותו מהמדפים".  

בעירייה אומרים על התהליך: "התורה הרבה יותר כבדה בשביל לעמוד על רגל אחת. היא מצריכה משאבים כספיים שבדרך כלל אינם בנמצא עבור רשויות בפריפריה וגם יכולות ביצוע של פרויקטים גדולים תחת אילוצים בירוקרטיים, נחישות ובעיקר ברק בעיניים ותשוקה ללקוחות שיבואו. לפני הכול ערכנו מחקר שוק ובדקנו מה בדיוק הצרכים של הלקוחות הפוטנציאליים. מצאנו שהזוגות הצעירים בעיקר במרכז לא מוכנים להתפשר על איכות חיים. הם צריכים שיהיה להם ליד הבית מכון כושר ברמה של חמישה כוכבים, שבילי אופניים במרחב העירוני, שבילי הליכה בשכונת המגורים, בריכה מחוממת, בילוי אקסטרים, מסעדות, בתי קפה, כבישים טובים והכי חשוב - חינוך ברמה גבוהה ובמחירים סבירים בכל הקשור לחוגים לילדים ומעונות יום לתינוקות". פלוט מסביר שאת כל זה אפשר למצוא היום בנוף הגליל. "הקמנו את אחד הפארקים הכי יפים בישראל, יש בו פלנטריום משוכלל שאפילו איתן סטיבה שביקר בו לא הפסיק לשבח. אנחנו מקימים גם אומגה אקסטרים הכי ארוכה בישראל, ופרויקט נוסף של מסעדה מרחפת לנוף נמצא בשלבי הקמה. הכשרנו שבילי אופניים, שביל הליכה, בית קולנוע עירוני, בריכה מחוממת חצי אולימפית ובימים אלה מוקם פארק מים. כל אחד מהרכיבים האלה משלים איכות חיים לזוג צעיר. וכמובן, לקחנו את החינוך לידיים חזקות והקמנו יחד עם קק"ל בית מצוינות שמעניק שיעורים פרטיים חינם לבני הנוער, קורסים במחשבים, האקטונים ועוד. את התקציב הבאנו באמצעות איגום משאבים. משרדי ממשלה, גופים ציבוריים כמו מפעל הפיס, קק"ל, רשות ניקוז ירדן דרומי – הקרן לשטחים פתוחים, קרן רש"י והעירייה עצמה". לשאלה האם המהלכים מוכיחים עצמם בשורה התחתונה, חוזר פלוט לדוגמה של הביקוש במכרזי מחיר מטרה לדירות מוזלות בעיר: "אלף דירות ראשונות ששווקו בהגרלות מחיר מטרה נחטפו כמו לחמניות טריות. על כל בית שמשווק בנוף הגליל יש מעל 30 מתמודדים. הביקוש עצום והנתון המפתיע הוא שרבים מהמתמודדים הם זוגות מהמרכז". 

קצרין:

זורעים את הזרעים לקהילות הייטק, מדע ויזמות

מועצה מקומית במחוז הצפון,

ממוקמת במרכז רמת הגולן

נוסדה ב־1977

 מספר תושבים: כ־9,200 

בחלקה הצפוני של ישראל מתעוררת קצרין מתרדמה ארוכה בבנייה, כששכונה חדשה וגדולה עתידה להיבנות ביישוב. "במציאות של היום קצרין מהווה הזדמנות יוצאת מהכלל לאוכלוסייה ממעמד הביניים ובמיוחד לאנשים שמחפשים איכות חיים גבוהה מחוץ ללחץ אורבני מדי ובקרבה למקומות שבדרך כלל מתחברים לנופש ולתיירות", כך ראש המועצה המקומית קצרין דימי אפרצב. על הבנייה המתוכננת הוא אומר: "יש תכנון וביצוע כעת של 1,700 יחידות הדיור ברובע נחלים, הממוקם בשולי נחל זויתן, שם יהיו אפשרויות תעסוקה לצעירים ולמבוגרים. לדוגמה, רק במסגרת הקמת הרובע הזה מוקצים שטחים המיועדים לתעסוקה, מסחר ומשרדים. גם בפרויקטים נלווים במהלך השנתיים-שלוש הקרובות, בזמן שייבנה הרובע, צפויים עוד 400 מקומות תעסוקה בעקבות הקמה של בתי מלון חדשים ובאופן עקיף עוד למעלה מ־500 מקומות עבודה. בתוספת של כלל שטחי המסחר, השירותים, התעסוקה והמשרדים, צפויים בשנים הקרובות סך של 2,000 מקומות עבודה חדשים". במקביל במועצה מוסיפים כי: "קצרין הופכת למקום אטרקטיבי גם ליזמים ולמי שמעוניין לייצר עבודה ולהגשים את החלום עם הקמת סטארטאפים ועסקים. כמועצה אנו מעודדים מאוד את היזמויות ומקימים תשתית לאותם היזמים שנמצאים כיום ושיגיעו בעתיד". 

נושא נוסף ששמים עליו דגש כעת בקצרין קשור למחקר ולפיתוח אקדמי. "בימים אלו אנו נמצאים בשלבי סיום של בניית קמפוס של האוניברסיטה הגלילית", כך במועצה, "בנוסף, בשלבי הבנייה של מעונות סטודנטים, ייפתחו מעבדות חדשות של מכון מרלין כתוספת למעבדות הקיימות. עוד נציין, כי המועצה יזמה בשיתוף המועצה האזורית אלפי מטרים לעבודה היברידית, אנו מקדמים תכנון של בית חולים ופקולטה לווטרינריה ותוכנית אודם, המשותפת לכל גופי הביטחון, שנפתחה כאן ומגדלת את דור העתיד של המוחות הטכנולוגיים בשירות הביטחון. כך אנו מתחילים לזרוע את הזרעים לקהילות הייטק, מדע ויזמות. מי שיקדים – ירוויח". 

לבסוף מתייחסים בקצרין לקליטת תושבים חדשים ולתחום החינוך: "המועצה המקומית פועלת רבות למען התושבים החדשים. מרכז הצעירים מצטיין בתחום קליטת תושבים חדשים ואף זכה בפרס לשנת 2022 למרכזי צעירים מצטיינים. המרכז בקצרין מפעיל צוות קליטה, הכולל רכזת, אשת צוות ומעל 40 מתנדבים, היוצרים קשר עם המתעניינים עוד לפני המעבר, מקבלים את התושבים ביום המעבר ומלווים לאורך כשנה את הנקלטים. המועצה המקומית קצרין משקיעה כמחצית מתקציבה בחינוך. כחלק מזה בשנים האחרונות התיכון המרכזי נופי גולן החל ליישם את תוכנית 'גוונים' המותאמת לחיים במאה ה־21. התוכנית מובילה חדשנות פדגוגית ביישום תפיסה הוליסטית של תהליכי הוראה, למידה, חינוך והערכה הפורצת את המרחב הכיתתית המסורתי". 

אופקים: הכפלת אוכלוסייה בתוך עשור

עיר במחוז הדרום,

24 ק"מ צפונית־מערבית לבאר שבע, 

נוסדה ב־1955 

מספר תושבים: כ־40 אלף 

בעיריית אופקים פותחים עם הנתון שמשקף, מבחינתם, את הביקוש -  מאזן הגירה חיובי. "נתון זה מעיד יותר מכל על הצמיחה הדמוגרפית וההתחדשות העירונית בכל תחומי החיים", כך מספרים בעיר. "החזון של אופקים הוא להוות מרכז חיים איכותי ושער לנגב; לשמש מוקד משיכה לאוכלוסייה צעירה וחזקה; ולספק לתושבים חוויית מגורים איכותית בדיור בר השגה, בדגש על תפיסת עולם חברתית־קהילתית מובילה". 

עוד מזכירים באופקים, כי לתושבי העיר תשתית איתנה לצמיחה הכוללת גם הטבת מס: "בעיר קודמו תשתיות פיזיות, חברתיות וכלכליות, כמו הטבות מס המאפשרות לזוגות צעירים לבנות את ביתם בתנאי רווחה, מערכת חינוך חדשנית זוכת פרס החינוך הארצי, כביש אופקים־שדה תימן המחבר בין העיר לבאר שבע, הכשרת אזורי תעשייה, מסחר ובילוי חדשים וקליטת משפחות צעירות וחזקות, המשתלבות היטב בקהילה תומכת וסולידרית, המאפיינת את אופקים מראשית הקמתה". בכל הנוגע לבינוי בעיר נמסר, כי: "חלון הזדמנויות רחב נפתח בפני אופקים. שיווקן ובנייתן של מאות יחידות דיור בשכונות חדשות, השקעת תקציבים גדולים בתשתיות עירוניות, צעידת מערכת החינוך קדימה, מרכז שירות לתושב ובניית תוכנית תרבותית ענפה - הם רק חלק מקבלת הפנים המצפה לתושבים חדשים המעתיקים את מקום מגוריהם לאופקים. 

"כיום מונה העיר כ־40 אלף תושבים, ובעשור הקרוב, בעקבות הפיתוח המשמעותי, צפוי מספר התושבים לגדול פי שניים. ב־2016 נפתחה בה תחנת רכבת, המהווה חלק מקו אשקלון־באר שבע, המקצר את זמני הנסיעה בין אזור הדרום לגוש דן. ב־2017 נחתם עם המדינה הסכם גג, שמוסיף לאופקים יותר מ־12 אלף יח"ד חדשות, חלקן בבנייה צמודת קרקע וחלקן בבנייה לגובה בבניינים עד 13 קומות. העיר צומחת במהירות, ואוכלוסייה מכל רחבי הארץ מגלה את המרחבים המרשימים של מערב הנגב, את האוויר הצח והנוף האנושי הידידותי והחם". 

תחום מתפתח נוסף בעיר הוא התיירות: "אופקים מציעה שלל פינות חמד מפתיעות, סביבה ירוקה ופורחת, היסטוריה ושפע של אוכל אותנטי - מי ברגל ומי ברכב (אפשר גם באופניים). נקודות עניין שכדאי לבקר בהן: פארק אופקים, מצודת פטיש והמערה הסודית, 'המוזיאון' של אליס, בית הכנסת הג'ירבה, גשר הרכבת הבריטי ופארק סיירת שקד ולחובבי האופניים - סינגל אופקים לרוכבי שטח". 

שדרות: שיתוף פעולה עם חברות ההייטק הגדולות

עיר במחוז הדרום, 

ממוקמת בצפון הנגב, 

נוסדה ב־1951 

מספר תושבים: כ־33 אלף 

"שדרות הפכה בשנים האחרונות לסיפור הצלחה עם הגירה חיובית מסיבית", כך פותחים ואומרים בעירייה. "הסיבות - דיור במחיר שפוי, הטבות מס, שירות לתושב ברמה גבוהה, חינוך מנצח, שכונות עם עיצוב אדריכלי ייחודי, עירוב שימושים שכולל  כל מה שצריך ליד הבית, מרחבים פתוחים, פארקים רחבי ידיים, תרבות ומקומות תעסוקה איכותיים. לצד זה העיר מתהדרת בתחבורה מתקדמת עם רכבת המגיעה לתל אביב בתוך 50 דקות בלבד". 

מהן הסיבות להגיע לשדרות? בעירייה מתחילים מתחום הדיור. "משפחות צעירות מתקשות לעמוד בסטנדרט חיים טוב ואיכותי עם עלויות המחיה בישראל. חלומה של כל משפחה הוא לקנות בית משלה, ולמרות הבנייה הענפה ברחבי הארץ, עדיין רכישת דירה במרכז אינה בת הישג. אחד מגורמי ההגירה החיובית לשדרות הוא מחירי הדיור, שנמוכים משמעותית מהמרכז, כשבמחיר של דירת 3 חדרים במרכז נוכל למצוא דירת 5 חדרים עם מרפסת בשדרות. בשנים האחרונות הוקמו שבע שכונות חדשות, כשלכל שכונה קונספט אחר ויתרונות ייחודיים. כך למשל בשכונת המוזיקה פארק שמשתרע על כ־50 דונם ובו אגם, בשכונת הכלניות 'פארק הראשונים' המספר את סיפורם של מייסדי העיר, ובשכונת שדרות בפארק מוקם אזור תעסוקה, שעתיד להפוך לאחד מהמתקדמים באזור". עוד מזכירים בשדרות, כי חלק נרחב מהדירות בשכונות החדשות משתתפות בהגרלות של משרד השיכון והבינוי, דבר שמקל עוד יותר על משפחות צעירות לרכוש דירה. 

יתרון נוסף על־פי עיריית שדרות מתייחס ליוקר המחיה: "אחד מהיתרונות הבולטים של מגורים בשדרות הינו עלויות המחיה, שנמוכות משמעותית מהעלויות במרכז. אחד מגורמי המשיכה של משפחות לעבור לגור בשדרות הוא הטבת המס. התושבים זכאים להטבות בשיעור 20%, עובדה שמשפיעה משמעותית על כמות ההכנסה החודשית שלהם. החיסכון בא לידי ביטוי גם בתחומים נוספים, כמו החינוך הפורמלי והבלתי פורמלי של הילדים. מסגרות החינוך בשדרות מסובסדות ברובן ומאפשרות למשפחות צעירות להרים ראש ולהצליח לסגור את החודש מבלי לוותר על חינוך איכותי לילדים. זה מתחיל במחירי הצהרון הזולים, בחוג ראשון חינם שכל ילד בעיר מקבל ועד תנועת הנוער". ראש העירייה אלון דוידי מוסיף בהקשר זה: "שדרות היא עיר חמה, קהילתית, עם אווירה טובה ומשפחתית. נוסף על כך ישנן הטבות כלכליות שלא ניתן להתעלם מהן, ומהוות מבחינתנו יתרון עצום למשפחות צעירות לעבור דווקא אלינו ולא למקומות אחרים. עמלנו רבות על הטבת המס, שמגיעה לעיר בזכות, בשל מיקומה, ולכך יש להוסיף את היתרונות העצומים האחרים שיש לנו להציע. אני מזמין את כולם לבוא ולגלות את שדרות מחדש".

עוד נקודה שמדגישים בשדרות היא האפשרות להתגורר בעיר ולהגיע למרכז בקלות בכל הקשור לתעסוקה. "אחד מהחששות של משפחות לעבור לגור בשדרות הוא המרחק. העירייה הבינה את כללי המשחק ובמשך שנים השקיעה משאבים כבירים בחידוש כל צירי התחבורה והתשתיות, בפתיחת צירי כניסה חדשים לעיר וקידמה תחבורה ישירה ועקיפה לערי המרכז. היום בתוך 50 דקות בלבד ניתן להגיע לתל אביב, וכך תושבים רבים שחוששים לעזוב את מקום עבודתם, יכולים להמשיך לעבוד במרכז וגם לגור בשדרות באיכות חיים גבוהה הרבה יותר. במקביל,  לצד התחבורה המהירה, יש עשרות מתחמי תעסוקה ברחבי העיר. בין היתר מעודדת העירייה את הגעתן של חברות רבות, ביניהן חברות הייטק מובילות שעימן מתקיימים שיתופי פעולה ייחודיים. אחד משיתופי הפעולה שעשתה עיריית שדרות הוא עם חברת בדיקות התוכנה הישראלית הגדולה בעולם, Qualitest, שיחד הם מקיימים קורס בודקי תוכנה מסובסד במטרה להכשיר עשרות תושבים לתפקידי בודקי תוכנה. חברה נוספת שהגיעה ומשכה אליה תושבים רבים היא אלמנטור, שחנכה מרכז הייטק בעיר, אשר מעסיק עשרות צעירים". 

גם בתחום החינוך מספרים על שינוי: "שליש מתקציב העירייה מושקע במערכת החינוך העירונית והנתונים מראים כי ההשקעה משתלמת. בשנת הלימודים תשפ"ג זכתה העירייה בפרס החינוך של מחוז דרום במשרד החינוך, וכבר שבע שנים ברציפות שהיא שומרת על המקום הראשון בדרום באחוז הזכאות לבגרות עם הנתון המרשים של 93%". ראש העירייה דוידי מסכם: "שדרות כבר מזמן מיתגה עצמה כיעד אטרקטיבי ומבוקש, וזאת בזכות אופייה הייחודי - עיר קהילתית וחמה עם איכות חיים גבוהה ביותר וסל שירותים רחב לתושבים. החוכמה היא לא רק להביא אנשים לגור בשדרות, אלא גם לדאוג להם לאחר שעברו לגור בה, זה חלק ניכר מהתפקיד שלי, לשרת אותם ולדאוג שיהיה להם כל מה שהם צריכים".

נתיבות: הטבות מס, נגישות תחבורתית, חינוך מוביל, קהילה תוססת

עיר במחוז הדרום, 

ממוקמת 25 ק"מ צפונית־מערבית

לבאר שבע

נוסדה בשנת 1956

מספר תושבים: כ־47 אלף

"בחמש השנים האחרונות שיווקה העיר נתיבות כ־16 אלף יחידות דיור", כך מספרים בעירייה ומוסיפים, כי: "ניתוח אפיון התושבים החדשים בעיר מעלה שאחוז ניכר הם זוגות ומשפחות צעירות". בעירייה גם מסבירים מדוע: "נתיבות הפכה למגנט לזוגות צעירים בזכות כמה גורמים: למשל - הטבות מס בגובה 16%, שבמקרים רבים משלמים את המשכנתה לרוכשים. חלק מהדירות שרכשו זוגות צעירים בעיר היו במסגרת הגרלות מחיר למשתכן, אך גם אלה שפנו לשוק הפרטי, הצליחו לרכוש דירה במחיר אטרקטיבי ביחס למרכז הארץ. עוד גורם הוא הפיתוח של השכונות החדשות. הזוגות הצעירים רוכשים דירה בשכונה מפותחת ברמה הגבוהה ביותר, עם פארקים רחבי ידיים, מתקני משחקים, שבילי אופנים ועוד. השכונות החדשות בעיר ממוקמות בסמיכות לפארק האגם ולסביבה ירוקה, המאפשרת שילוב של חיים אורבנים בסביבה ירוקה. עוד גורם משיכה הוא תחנת הרכבת, הממוקמת במרחק של דקות הליכה ומאפשרת לצעירים ולצעירות לעבוד גם מחוץ לנתיבות וליהנות מנגישות תחבורתית. לצד גורמים אלו, העיר מלאה בשטחי מסחר, חנויות מקומיות ורשתות מותגים, מסעדות ובתי קפה ואולמות תרבות. זוגות צעירים נהנים גם מאווירה תוססת בתוך העיר". נקודה נוספת שמדגישים בנתיבות קשורה לתחום החינוך – "הדגש שניתן בשנים האחרונות לתחום החינוך מהווה מוקד משיכה למשפחות צעירות רבות, עם בתי ספר חדשים ומסגרות חינוך וגנים. כמו כן הקמת מרכז המדעים שוורץ ריימן בשיתוף מכון וייצמן היא נקודת תפנית משמעותית בהשקעות החינוך בעיר. במסגרת זו יש תוכניות ללימודי מדעים ומצוינות, שמבטיחות גם חיים אקדמיים בעתיד וגם אפשרות להשתלבות ביחידות הטכנולוגיות בצה"ל. יתרון נוסף הוא שהגנים והצהרונים מסובסדים, ומדובר בזווית נוספת המהווה שיקול תקציבי לזוגות רבים". עוד מבליטים בנתיבות את הקהילה: "ראש העירייה יחיאל זוהר הבין שנושא הקהילה הוא המפתח למשיכת זוגות צעירים לעיר. לכן נבנה שיתוף פעולה בין העירייה ל'רשת' מבית תוצרת הארץ, המבקשת לחזק את תחושת השייכות של הצעירים לעיר, מאפשרת מתן מענים קהילתיים ויצירת פעילויות ייחודיות, המחברות את התושבים החדשים לוותיקים, לצד הקמת מסגרות קהילתיות חדשות, דוגמת פאב חברתי, גן ילדים קהילתי־סביבתי ועוד".

דימונה: הכשרה מקצועית ושילוב תעסוקתי במרכז הצעירים

עיר במחוז הדרום,

הגדולה ביותר בשטח השיפוט 

(220 קמ"ר). 

נוסדה ב־1955 

מספר תושבים: כ־37 אלף 

בדימונה, שאף היא התפתחה משמעותית בשנים האחרונות, פותחים את ההזמנה לעיר בהתייחסות לתחום החינוך: "בתשע השנים האחרונות רשמה מערכת החינוך המקומית הישגים פורצי דרך, כאשר אחת מגולות הכותרת הייתה זכייה בשלושה פרסי חינוך ארציים, ומקביל עלה אחוז הזכאות לתעודת בגרות והתייצב סביב 90 אחוזי הצלחה. בני נוער רבים זכו בפרסים מחוזיים וארציים בתחום המעורבות החברתית; אחוז המתגייסים לצה"ל, כנגזרת מרמת החינוך הגבוהה, הוא בין הגבוהים בארץ; נבחרת הרובוטיקה של תיכון זינמן רשמה הישגים בינלאומיים". בהמשך מתייחסים בעיר גם לסוגיית הדיור ולשכונות החדשות שנבנו בעקבות הסכם הגג שנחתם מול המדינה: "עד כה נבנו 8,500 יחידות דיור, והוגמשו הקריטריונים לקבלת דירה במסגרת הדיור הציבורי. הקרן לפיתוח דימונה מקפידה על ביצוע ההסכם שנחתם ב־2018 עם משרד השיכון, שבמסגרתו עתידות להיבנות 30,920 יחידות דיור בכמה שכונות חדשות. לצד הבנייה למגורים ישנם פרויקטים נוספים שביצעה הקרן לפיתוח דימונה, כמו הקמת אגם דימונה ופארק בן־גוריון". בעיר מדגישים גם את הפעילות החברתית המקודמת, לצד פעילות המיועדת לאוכלוסיות ייעודיות: "בין היתר פועלת העירייה לקידום מעמד האישה, ערכי שוויון מגדרי והעצמה נשית. העירייה מארגנת פעילויות למען הקהל הרחב, כגון הרצאות לרגל יום האישה הבינלאומי, ימי עיון להגברת המודעות לסרטן השד ולהידוק השורות במסגרת המאבק באלימות כלפי נשים. מעגלי שיח בנושאי מניעת הטרדה מינית זוכים אף הם להתייחסות רצינית מצד העירייה. בד בבד מושקעים מאמצים בקידום תעסוקתי לנשים ובצורך להגברת המודעות לבריאות האישה".

פעילות נוספת שמדגישים בדימונה קשורה להכשרות מקצועיות: "בעיר קיים מרכז הצעירים, שבמסגרתו מוצעת הכשרה מקצועית לתושבים המעוניינים להשתלב במעגל העבודה, וסיוע לסטודנטים ומועמדים ללימודים במוסדות להשכלה גבוהה. מקום גבוה בטבלת המשימות של מרכז הצעירים תופסת התוכנית לשילוב הסטודנטים בעיר, באמצעות יצירת הזדמנויות תעסוקתיות עבורם. ביצירת הזדמנויות תעסוקתיות לצעירים, לאוכלוסיות המוחלשות ולכלל התושבים, תורם מרכז הצעירים תרומה חשובה בכל הקשור לצמצום אחוזי האבטלה בעיר. אולם גולת הכותרת של פעילות המרכז היא הענקת מלגות לסטודנטים בשווי כולל של 5.5 מיליון שקל מדי שנה בתמורה לפר"ח. הסטודנטים מעניקים לילדי העיר מדי שנה עשרות אלפי שעות לימוד ששוויין עולה על סכום המלגה". 

נושא נוסף שעולה לפרקים בדיונים על ערים המרוחקות מהמרכז, מתמקד בהיעדר אפשרויות של בילוי, פנאי ותרבות. בדימונה מתייחסים גם לכך: "מרכיב משמעותי בחיי התרבות של העיר מגולם בתיאטרון העירוני הנושא את שמו של ליאון אדרי ז"ל. "מאז עליית המסך נהנו חובבי התיאטרון משפע יצירות מרשימות, בהן: 'דימונה אהובתי', 'פיפטי פיפטי', 'דינה', 'שק שינה', 'הנסיך הקטן' ו'הבשורה'. וזוהי בהחלט בשורה חשובה ומשמחת עבור כל אחד ואחת מהתושבים". לבסוף מתייחסים בדימונה גם לפרויקטים עתידיים כמוקד משיכה אפשרי נוסף: "ממש בימים אלה מוקמים בעיר מיזמים משמעותיים, בהם מרכז חדשנות, קריית ספורט, פארק מים, בריכה הידרותרפית, פארק מונגש למתמודדים עם צרכים מיוחדים ומוגבלויות, כפר נופש ומוזיקה, ופרויקט ישן מול חדש, שבמסגרתו העירייה יחד עם משרד השיכון משקיעה מיליוני שקלים לשיפוץ ושדרוג מבנים שלמים בעיר".

"הערים עוברות מהפכה נדל"נית"

לצד הרשויות המקומיות שמבליטות כל אחת את יתרונותיה ומעלותיה, בדקנו בקרב אנשי ענף הנדל"ן מה יכול למשוך קהל לעבור צפונה ודרומה. "בשנים האחרונות הערים הפריפריאליות בנגב עוברות מהפכה נדל"נית, ולהטבת המס יש תרומה מכרעת לכך, אך לא רק", כך לדברי רמי צרפתי, מנכ"ל ובעלים של קבוצת רמי צרפתי, הפועלת בין היתר בנתיבות, "אם ניקח לדוגמה את נתיבות, הרי שתושביה נהנים מהטבת מס בגובה 16%, המתקרבת לתקרת הפטור המקסימלי. זה מאפשר לתא משפחתי, שבו שני ההורים עובדים, חיסכון שיכול להגיע לאלפי שקלים בחודש. בעידן שבו עבודה היברידית נפוצה, אנו רואים יותר רוכשים שמוותרים על המגורים במרכז הצפוף לטובת ערים דוגמת נתיבות. גם פער המחירים בין דירות במרכז ואפילו בבאר שבע הופך את נתיבות, שבה עדיין ניתן למצוא דירות חדשות בפחות ממיליון וחצי שקל, לאטרקטיבית. נתיבות היא דוגמה מצוינת לאפקט שעושה ההשקעה הממשלתית בערים פריפריאליות, המיועדת להקמת תשתיות תומכות מגורים. ההשקעה מאפשרת פיתוח ומובילה לצמיחה של העיר ולשיפור איכות חיי תושביה, וכן מושכת רוכשים מאזורים אחרים".

אמנון מחרז, מנכ"ל יזמות בקבוצת בראל, סבור שהתהליך כבר החל: "נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, שפורסמו לאחרונה לגבי עסקאות לרכישת דירות חדשות בשנת 2022, העידו על ירידה חדה בעסקאות בכל הארץ ברבעונים השלישי והרביעי של השנה כתוצאה מעליית הריבית. אולם ברבעון הרביעי של השנה ניתן לראות שחלה עלייה במספר העסקאות בדרום ביחס לרבעון השלישי, ולמעשה, זה האזור היחיד בארץ שנרשמה בו עלייה בעסקאות ביחס לרבעון השלישי. הסיבה לכך היא שעליית מחירי הדירות בכל הארץ יחד עם התייקרות המשכנתאות מעלה את הביקושים לרכישת דירות חדשות ביישובי הדרום, שם המחירים עדיין סבירים. בשנים האחרונות הנגישות התחבורתית לפריפריה השתפרה, ובזכות הסכמי הגג, מוקמות שכונות גדולות, שעתידות להכפיל חלק מהיישובים ולהכניס אליהם אוכלוסיות חדשות. 

השכונות החדשות בערים, כמו אופקים, נתיבות, באר שבע, מתאפיינות בתכנון חדשני, עירוב שימושים וכוללות את כל השירותים לאזרח. הן בנויות בצפיפות נמוכה עם מרחבים ציבוריים גדולים ושטחים פתוחים. כשמוסיפים לכך את הטבות המס שיש בחלק מהיישובים, הפריפריה בהחלט מהווה מוקד משיכה לזוגות צעירים ומשפרי דיור מהמרכז ומבטיחה להם איכות חיים".

גם אוהד מויאל, סמנכ"ל השיווק בקבוצת לאטי, מתייחס להטבות המס כסיבה משמעותית למעבר לפריפריה: "בשנתיים האחרונות אנחנו עדים לשינוי מגמה בהעדפה של זוגות צעירים ומשפחות להשתקע בפריפריה. השיפור בתשתיות התחבורה וההשקעה ביצירת מקורות תעסוקה הם רק חלק קטן מהסיבות. לדעתי, הפיתוי הגדול ביותר למעבר לפריפריה הוא בראש ובראשונה הטבות המס, המוסיפות אלפי שקלים למשפחה בחודש".

דור לוין, בעלים ומנכ"ל משותף של חברת אנפה, העוסקת ביזמות נדל"ן ובניהול והשבחה של מיזמי נדל"ן למגורים, מסביר שגם ליזמים כיום ישנן הטבות שהופכות את הפעילות מחוץ למרכז לכדאית יותר: "חוק עידוד השקעות הון מציע ליזמים מספר הטבות מרכזיות, שבפריפריה מקבלות משנה תוקף: ישנה מתירנות יחסית בהגדרות של בניינים כזכאים להטבות של החוק, פחות הגבלות בשכירות מפוקחת, הטבה במס הכנסה המגלמת שווי של עשרות אלפי שקלים נטו בשנה למשפחה ועוד. יזמים גם נהנים מפחת מואץ על שווי הנכס שמוכר כהוצאה, ממס מופחת על הדיבידנד ומהטבות גם בתשלומי מע"מ. קבוצת אנפה יוזמת כיום פרויקט השכרה לצמיתות במצפה רמון, הכולל למעלה מ־100 יח"ד, ופרויקט צמודי קרקע בערד, שנמצאו זכאים להטבות במסגרת חוק עידוד השקעות, וגם רוכשי הדירות בהם ייהנו מההטבות במיסוי – כך ניתן באמת למשוך אוכלוסייה איכותית מהמרכז לפריפריה". 

נדב אהרוני, סמנכ"ל שיווק ומכירות בקבוצת אהרוני: "נתיבות, שנחשבה עד לפני כמה שנים כעיר דרומית מנומנת יחסית, נותנת המון לתושבים המחליטים לגור בה - אירועי פנאי, תרבות וכושר בחסות העירייה וחינוך ברמה גבוהה. אנו רואים בעיר קצב מכירות ועליות מחירים מהגבוהים שיש בארץ. חברתנו פועלת כבר שלוש שנים בעיר ומקימה 904 יחידות דיור בשתי שכונות חדשות. הפרויקטים כוללים גם תוכניות של דירה בהנחה, כמו תוכנית מחיר למשתכן וכו', מה שמשך אוכלוסייה חדשה וצעירה לעיר. אני חייב לציין, שבהתחלה היה בקרבם קצת חשש, אך מביקורים בעיר ומהמעטפת שאותה קיבלו מהחברה והמערכות בעיר, החשש התפוגג, והיום הם מבינים שנתיבות היא כבר מזמן לא פריפריה".

דרושות: דירות קטנות ודיור להשכרה

"עליית המחירים הדרמטית בשוק הדיור מביאה לזליגה של אוכלוסיות מגוונות מהמרכז לפריפריה", כך סיוון היללי, סמנכ"לית השיווק של חברת קרדן נדל"ן. "רבים מחפשים פתרונות דיור בפריפריה, שם יוכלו גם ליהנות מדירות איכותיות וגם מאיכות חיים. גם משפרי דיור רבים מחפשים לשפר את מצבם ולרכוש דירה גדולה יותר, ולכן יבחרו לצאת מאזור מגוריהם ולעבור לגור במעגל מרוחק וזול יותר. הון אנושי איכותי יוצא מהמעגל הנוכחי למעגלים רחוקים יותר מהמרכז, והוא כולל אנשי הייטק ובעלי מקצועות חופשיים, וכך באופן טבעי, כוחות השוק מחזקים את יתר אזורי הארץ מלבד המרכז המבוקש. כדי לתת מענה הולם לביקוש קהלי היעד הללו, יש לקדם תב"עות הכוללות תמהיל של דירות קטנות, לצד שכירות ארוכת טווח בפריפריה". 

אורטל ליבר, סמנכ"לית שיווק בחברת רוטשטיין, מספרת כי הביקוש כבר נמצא בעלייה: "אנחנו רואים ביקושים גבוהים מאוד בפריפריה, שגברו לעומת המרכז בעקבות עליית מחירי הדיור, במקביל לזינוק הדרמטי בריבית. זאת מכיוון שעדיין ניתן לרכוש שם דירת 4 חדרים בכ־2 מיליון שקל בממוצע, דבר שכמעט אינו אפשרי במרכז. אנחנו משקיעים משאבים רבים בתכנון ובפיתוח השכונות החדשות בפריפריה, כך שהסביבה כולה תהיה נעימה ומזמינה מעבר למבנה הבודד. כך לדוגמה בכל פרויקט חדש שומרים על מרחבים ירוקים וגני שעשועים קרובים בכל שכונה. במקביל הנגישות התחבורתית השתפרה באופן דרמטי, ומאפשרים מגוון אפשרויות תעסוקה".

שלום שטרית, מבעלי חברת שתית, מסביר שיתרונות יישובי הפריפריה הם רבים ומגוונים: "הטבות מס, איכות חיים גבוהה, השקעה בחינוך וחיי קהילה מפותחים  שחשיבותם התעצמה במהלך הקורונה, הם רק חלק מפריבילגיות שזוכים בהן תושבי הפריפריה. אנשים מחפשים את השקט ואיכות החיים ומצליחים למצוא אותם במיוחד בפריפריה, במחירים ובתנאים ברי השגה לזוגות ולמשפחות צעירות. כחברה המגדירה את עצמה כ'בית ישראלי אמיתי', אני חושב שאנחנו חייבים לפעול גם מתוך ציונות אמיתית, ולאפשר לזוגות צעירים הזדמנות אמיתית לרכישת דירה במחיר שידם משגת. מסיבה זו וכחלק מחזון החברה, החלטנו להציב מטרה לפתח את הפריפריה ולעזור לבנות דירות במחירי ברי השגה. אנחנו בונים היום בין היתר בנהריה, בבאר שבע ובנוף הגליל, ומקווים שנוכל להמשיך לספק פתרונות דיור, גם כשמחירי הנדל"ן בארץ נוסקים".

לא על המחיר הנמוך לבדו

רוני כהן, מנכ"ל אלדר שיווק, מסביר כי המחיר הנמוך יחסית למרכז לבדו לא מספיק כדי למשוך אנשים להעביר את חייהם לנקודה מרוחקת יותר: "מחירים טובים יותר לא יספיקו כדי להביא ובמיוחד כדי להשאיר את האוכלוסייה החזקה בפריפריה. ראשית אם לא נדאג לתשתיות חינוך מצוינות, למקורות תעסוקה מגוונים, אוכלוסייה חזקה לא תגיע. שנית, כמו שאנחנו אומרים שנים, מילת המפתח היא נגישות ותחבורה. אדם שמבלה בכביש שעות, לא ישפר את חייו במעבר לפריפריה, לא משנה כמה ירוק יהיה מסביב לביתו. אם בעבר כביש 6 היה הפלא שאיפשר להתרחק מהמרכז, כיום הפלא הזה פקוק. המדינה חייבת להשקיע יותר. מעבר לכך כיום הישראלים דורשים פעילות פנאי; זה כבר לא מותרות, אלא מזון לנשמה. בהמון יישובים פריפריאליים אנו לא רואים את הפעילות הזאת. מדובר בערי שינה, ללא מגוון של אירועי תרבות ומקומות בילוי, ואת זה ראשי הרשויות יכולים לפתור בלי קשר למדינה. ערים אלו לא יוכלו להתקדם ובוודאי לא למשוך זוגות ומשפחות צעירות". 

עו"ד שיר טורם־הספרי, ממתגת ערים ונדל"ן, מסבירה כי על יישובי הדרום והצפון לעבור דרך בעיקר ברמה התפיסתית של הציבור הרחב: "הבעיה העיקרית של הפריפריה היא מיתוגית. מחד אפשר לרכוש בה דירה ברבע מחיר לעומת דירה מקבילה בתל אביב, וישנן אינספור הטבות, כולל הנחות נכבדות במס הכנסה, יום לימודים ארוך כולל חוגי העשרה, חיי קהילה תוססים, אוויר נקי וטבע מסביב. אולם יחד עם זאת הפריפריה עודנה רחוקה פיזית ותודעתית מ'מדינת תל אביב'. על מקבלי החלטות לפעול לשיפור התחבורה ממנה למרכז, ברכבת ובכלל, ובד בבד לייצר כמה שיותר מתחמי תעסוקה איכותיים בגליל ובנגב, זאת משום שאחת הבעיות העיקריות בקרב רבים היא הישענות על שני כלי רכב לצורך הגעה מהבית בפריפריה למקום העבודה במרכז. זהו, לטעמי, גם אתגר לאומי ממדרגה ראשונה, ובמיוחד לאור הצפיפות ההולכת וגוברת במרכז והתחזית בדבר הכפלת האוכלוסייה בישראל ל־18 מיליון עד 2050".

אוהד אסרף, מנכ"ל ארי מגורים לשיווק נדל"ן, מעריך כי שנת 2023 תהיה שעתם היפה של היישובים במרחבים (פריפריה). "יש כאן שילוב של מספר גורמים", מסביר אסרף: "הראשון הוא יישומם של הסכמי הגג, שאיפשרו תכנון ופיתוח של שכונות גדולות ומודרניות ביישובים ותיקים כמו אופקים, באר שבע, נתיבות וכד', המציעות מלבד מגורים גם שטחי תעסוקה, מסחר, מבני חינוך וציבור ושטחים ירוקים. השני הוא שיפור הנגישות התחבורתית באמצעות סלילת כבישים והקמת קווים ותחנות  רכבת. והשלישי - מחירי הדירות, שאומנם עלו בשנים האחרונות, אך בהשוואה למחירי המרכז, הם עדיין ברי השגה לצעירים ומשפחות גם אחרי העלאת הריבית. כל הגורמים האלו יהפכו את אותן שכונות לאטרקטיביות יותר למגורים בקרב כלל האוכלוסייה". 

נקודה למחשבה / יורם אביסרור, סמנכ"ל שיווק ומכירות בחברת אביסרור משה ובניו

להחזיר את מענקי המקום

מחירי הדירות המאמירים במרכז והמחסור בדירות באזורי הביקוש מחייבים את המדינה לחישוב מסלול מחדש באשר לעידוד מעבר של אוכלוסייה לפריפריה, והפיכתו לכדאי מבחינה כלכלית. 

בעשורים הקודמים נעשו על ידי המדינה מספר מהלכים שנועדו לתמרץ רוכשי דירות לבחון ברצינות את הפריפריה כיעד למגורים. אני סבור שעל המדינה להחיות מחדש צעדים אלה כיום, על מנת להסית חלק מהביקושים של הרוכשים מהמרכז העמוס, הצפוף והיקר, אל עבר הפריפריה.

כך, לדעתי, המדינה צריכה להחזיר את "מענקי המקום", שהעניקה לרוכשים בעשרות יישובים בפריפריה, שהסכימו לעבור לגור בה לתקופה של כ־15 שנה. התוכנית המקורית הייתה של השר אריאל אטיאס ב־2011. מדובר במענקים כספיים ממוקדים, שנעו בין 40 אלף שקל ל־100 אלף שקל לבית אב. באמצעות מענקים כאלה, יהיה ניתן לעודד הגירה חיובית לפריפריה, ובמקביל לסייע לחוסנם הכלכלי של יישובי האזור על ידי הכנסת אוכלוסייה חדשה ואיכותית. 

אם בעבר מענקי המקום כוונו רק למחוסרי דיור, שלא הייתה דירה בבעלותם, אני סבור כי עכשיו יש להחילם על כלל הציבור שירצה לעבור לפריפריה. חברת אביסרור בונה אלפי יחידות דיור בפריפריה, בעיר באר שבע, ביישובי השפלה וגם במרכז הארץ, ובקרב הרוכשים שלנו ישנן משפחות רבות מהמרכז שבוחנות כיום לעבור לדירות זולות יותר מאלה שהם גרים בהן - על רקע העלייה ביוקר המחיה, הריבית הגבוהה שמייקרת משמעותית את החזרי המשכנתה, ומחירי הדירות הגבוהים באזורי הביקוש. עבורם, מענקי המקום יהוו תמריץ ראוי לעשות את הצעד.

הכלים הנוכחיים של המדינה לעידוד מעבר לפריפריה לא ממש עוזרים - בין שמדובר בהגרלות, הרלוונטיות לפלח מצומצם מאוד מהאוכלוסייה ואף מהוות מעין קזינו שסיכויי הזכייה בו נמוכים מאוד; או ההטבות במס, שרלוונטיות רק לחלק מהציבור ולא חלות בכל היישובים; וכן מיעוט המכרזים לבנייה בפריפריה, שאינם מספקים די אפשרויות בפני הרוכשים. אני קורא למדינה לעשות עכשיו חישוב מסלול מחדש לטובת כל הצדדים. 

"קנינו את הבית שרצינו וקיבלנו עודף ממיליון"

רפאל אטיאס (47), נשוי ואב לילדה, עובד בקו ייצור במחלבות רמת הגולן ויינן חובב. המשפחה הגיעה לקצרין מתל אביב לפני שמונה שנים ומתגוררת בבית צמוד קרקע בן 5 חדרים עם שתי גינות. 

אטיאס, שגדל בחולון, מספר על ההחלטה: "הגענו בעקבות היין. לאחר מגורים של 15 שנה בתל אביב קיבלנו החלטה, אישתי ואני, לצאת מאזור הנוחות ולעבור למקום שקט. כשהילדה הייתה בת שלוש זה התאפשר. הכוונה הייתה לעבור למקום שהוא לא חור. אם כבר בגולן אז במרכז, ביישוב אורבני שיש בו הכול. הפרנסה הייתה גם שאלה, אבל אישתי היא מורה, אז זה היה יותר קל". 

אטיאס מספר שמבחינתו החיבור לקצרין הוא בשני היבטים עיקריים – הקרבה לטבע ולמרחבים והקהילה. "אתה יוצא מהעיר ומוצא את עצמך בטבע הפתוח והירוק, נוף מדהים ואפס זיהום אוויר. אפשר ממש לעשות בכל יום טיול בטבע לפני העבודה. העיר ירוקה ויש כאן עצי פרי בכל פינה. בתל אביב אתה מתלכלך מפירות של פיקוס ופה בכל מקום נופלים עליך פירות הדר. זה מקסים בעיניי. הקהילה בקצרין הטרוגנית מאוד ורב־תרבותית - דוברי שפות רבים, וזה נדבך מיוחד שהופך את החיים כאן למשהו אחר. יש כאן מספיק אנשים כדי שכל אחד יוכל להתחבר לסגנון שלו ולמצוא את עצמו. הרבה אירועים קהילתיים ופעילויות למשפחות צעירות ממש, לילדים ולנוער. אנחנו  מתחברים מאוד לרב־תרבותיות ביישוב. יש כאן חינוך שמתאים גם לדתיים וגם לחילונים, וכל צד מכבד את מסורות השני. יש לנו שכנים משני צידי הבית, אחד דתי ואחד רוסי, ושניהם הגיעו מהמרכז". 

לשאלת התעסוקה משיב אטיאס: "נכון, לא פשוט למצוא עבודה, אבל אם בני הזוג עובדים, אפשר לחסוך, וחלום הדירה או הבית הפרטי כאן הוא ממש בהישג יד. כשקנינו את הבית לפני כשנתיים, קדמו לכך שנים של חיסכון בהוצאות, ועל אף שגרנו בשכירות, קנינו את הבית שרצינו וקיבלנו עודף ממיליון על צמוד קרקע של 5 חדרים". 

2023-03-30T21:31:15Z dg43tfdfdgfd