שערי צדק יפצה נשים לא נשואות לאחר שסירב להעניק להן טיפולי פוריות

שערי צדק יפצה נשים לא נשואות לאחר שסירב להעניק להן טיפולי פוריות

בהסכם פשרה במסגרת תביעה ייצוגית, מתחייב המרכז הרפואי הדתי להימנע מסירוב כזה בעתיד, ולהשקיע כ-10 מילון שקל בצעדים לסיוע לנשים ■ בלניאדו ממשיכים להתעקש שלא לטפל בנשים לא נשואות ■ "הסכם הפשרה הוא הישג חסר תקדים בהגנה על זכויות נשים"

April 21st, 13PM April 21st, 13PM רוני לינדר

המרכז הרפואי שערי צדק יפצה שלוש נשים – לאחר שסירב להעניק להן טיפולי פוריות מאחר שאינן נשואות, והוא מתחייב להימנע בעתיד מסירוב כזה לנשים לא נשואות או שאינן נשואות על פי ההלכה. כך נקבע בהסכם פשרה במסגרת תביעה ייצוגית שהגישו שלוש הנשים בנושא. כל אחת מהתובעות תקבל 200 אלף שקל ועוד 100 אלף שקל החזר הוצאות. באי כוחן של הנשים יקבלו שכר טרחה של 1.7 מיליון שקל.

במסגרת הסכם הפשרה מתחייב בית החולים בפיצוי נוסף שיכלול, בין היתר, צעדים לטובת הציבור בעלות כוללת של כ-10 מיליון שקל. ההסכם טרם אושר, והוא כפוף לאישור בית המשפט.

שערי צדק הוא בית חולים ציבורי באוריינטציה דתית וברוח ההלכה, הנמצא בבעלות עמותה פרטית. בית החולים לא מודה במסגרת ההסכם כי המדיניות שלו בעבר הייתה הגבלת טיפולי הפוריות של נשים לא נשואות, אלא רק מצהיר שלא יציב מגבלה כזאת מעתה והלאה.

על פי הסדר הפשרה, הפיצוי יכלול השקעה של 3.15 מיליון שקל מצד בית החולים בהרחבת פעילות מחלקת ההפריה החוץ גופית, כולל הרחבת כוח האדם במחלקה ורכישת ציוד נוסף. 3.15 מיליון שקל נוספים יופנו להקמת קרן כספית לטובת נשים הנזקקות לטיפולי IVF מעבר למימון הטיפולים שקיים בסל הבריאות. עוד מתחייב המרכז הרפואי להרחיב את שירותי בריאות הנפש במרפאת המתבגרים, ובכלל זאת השקעה בטיפול במתבגרים מקהילת הלהט"ב, בסכום של 700 אלף שקל.

נוסף על כך, יקצה בית החולים חצי מיליון שקל לטובת קליניקה לקידום זכויות נשים, והיא תיפתח בבית ספר למשפטים באחד המוסדות האקדמיים בישראל, לבחירת התובעות. אוניברסיטת תל אביב כבר הסכימה להעמיד סכום תואם (מצ'ינג) כדי שהקליניקה תיפתח אצלה.

את הסכם הפשרה שעליו חתם בית החולים שערי צדק זירזה, ככל הנראה, פסיקת בית המשפט העליון מ-2022, שבה נקבע כי סירובו של בית החולים הציבורי־חרדי לניאדו בנתניה להעניק טיפולי פוריות לאישה לא נשואה הוא פרקטיקה "מפלה, פוגענית וכואבת" ואפליה אסורה על פי חוק זכויות החולה. בית המשפט אישרר בכך למעשה את החלטתו של בית המשפט המחוזי בלוד מ- 2017 לאשר תביעה ייצוגית בנושא נגד לניאדו, בסך 60 מיליון שקל.

בלניאדו לא הכחישו את קיום המדיניות, אך טענו כי בית החולים הוא מוסד דתי (בבעלות חסידות צאנז) המחויב בדרישות ההלכה, וכי לא מדובר באפליה אלא בקיום של ציווי הלכתי, שהוא חלק מצביונו וממהותו של בית החולים. לאחר החלטת בית המשפט העליון ולמרות פסיקתו הברורה, ממשיכה בימים אלה להתנהל התביעה הייצוגית בעניין לניאדו, והמדיניות של בית החולים לא השתנתה.

עורכי הדין חגי קלעי וד"ר עדי ניב־יגודה, שייצגו את התובעות, מסרו כי "הסכם הפשרה הוא הישג חסר תקדים בתחום הבריאות בכלל, ובהגנה על זכויות נשים בפרט. המרכז הרפואי שערי צדק השכיל לתקן פרקטיקה פסולה שהייתה נהוגה בעבר, וכיום כל אישה אשר זקוקה לטיפולי פוריות יכולה לקבלם בבית החולים, ללא קשר למעמדה האישי, לנטייתה המינית או לזהותה המגדרית". לדבריהם, "יש להצר שדווקא בי"ח לניאדו, שבעניינו ניתנו פסקי דין חריפים וברורים – גם במחוזי וגם בעליון, בוחר להנציח אפליה פסולה, ולמנוע מנשים קבלת טיפול רפואי מטעמים לא עניינים".

את שערי צדק ייצגו עורכי הדין אגמון ושות' ורוזנברג הכהן ושות'. משערי צדק נמסר: "מדובר על תביעה העוסקת בטענות מלפני שבע שנים. שערי צדק פעל ופועל כל העת בהתאם לחוק. במסגרת ההליך הציג שערי צדק את מדיניותו המעניקה שירות וטיפול לכל אדם ללא הבדל. ההסדר שהתקבל הוא לטובת המטופלות והמטופלים ומבטיח כי הוא יושקע בטיפול".

2024-04-21T10:40:24Z dg43tfdfdgfd