לאחר הארכת הפחתת המס: מחיר הדלק עולה ל-6.85 שקל לליטר

למרות ההתנגדות באוצר בשל הירידה בהכנסות ממיסים, שוב ברגע האחרון נחתם צו לפיו הפחתת המס על הדלק תעמוד על 50 אגורות לליטר עד סוף יוני, אחרי שעמדה על 49 אגורות במאי ו-58 אגורות באפריל. מהיום המחיר עולה ב-4 אגורות. הפסד המיסים מהסבסוד הנוסף יעמוד על 176 מיליון שקל

false

משרד האנרגיה הודיע אתמול (רביעי) כי מהיום בחצות עולה מחיר הדלק ל-6.85 שקל לליטר בנזין 95 בשירות עצמי - עלייה של 4 אגורות ביחס לחודש הקודם. 

המחיר נקבע לאחר שאמש שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הודיע כי חתם על צו נוסף להפחתת המס על הדלק שפורסם אמש להערות הציבור, לפיו היא תעמוד על 50 אגורות לליטר עד לסוף חודש יוני, אחרי שעמדה על 49 אגורות במאי ו-58 אגורות באפריל.

אם לא היה מפורסם הצו, הפחתת המס הייתה יורדת לכ-10 אגורות והמחיר היה צפוי להיות גבוה יותר מ-7 שקלים לליטר. בכך, למעשה ממשיכים בממשלה את "השיטה" שבה נקטו כדי למנוע התייקרות לצרכנים.

>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו והאזינו לתוכנית כסף חדש ב-ynet radio

לפי המצב המשפטי הקודם, בתחילת יוני 2023 ההפחתה לפי הוראת השעה הייתה קטנה ב-39 אגורות ממחיר של ליטר בנזין, כך שתחול הפחתה של 10 אגורות בלבד ממחיר של ליטר בנזין לצרכן - שאושרה עד סוף השנה.

בצו הנוכחי הוצע לקבוע כי מ-1 ביוני ועד ה-30 ביוני 2023 תחול הפחתה של 40 אגורות נוספות, כך שתחול ההפחתה של מחיר ליטר בנזין לצרכן של 50 אגורות לליטר בנזין. "עם פקיעת הוראת שעה זו אמורה הייתה לחזור לתוקף ההפחתה של כ-10 אגורות אשר חלה עד סוף שנת 2023. בצו זה מוצע להרחיב את ההטבה האמורה ל-13 אגורות לליטר, כפי שהיה לפני כן".

כבר בחודש שעבר בכירים באוצר התנגדו להארכת ההפחתה בשל העובדה שנרשמת כעת ירידה משמעותית בהכנסות ממיסים, מצב שיביא להגדלה נוספת בגירעון. לפי משרד האוצר, הפסד הכנסות המדינה ממיסים בשל הההפחתה באפריל עמד על 130 מיליון שקל. ובשל מאי על 50 מיליון שקל נוספים, וכעת ביוני על 176 מיליון שקל נוספים. עם זאת, זינוק במחיר הדלק משפיע גם על מדד המחירים לצרכן והיה מקפיץ עוד את האינפלציה.

נזכיר כי כדי לקבוע את מחיר הדלק בתחנות שאמור להתעדכן בלילה שבין רביעי לחמישי, כמו בכל סוף חודש, במשרד האנרגיה מחשבים במשך חמישה ימים בכמה התייקרה או הוזלה, בממוצע, חבית נפט בעולם ובעיקר באגן הים התיכון, וגם בהסכמים שיש לישראל עם הספקיות, שלעיתים קשורים בעוד כמה וכמה ענייני סחר אחרים שהשתיקה יפה להן. כך מחשבים גם את שערו של הדולר מול המטבע הישראלי בסוף החודש, בהשוואה לחודש הקודם, ומבצעים את החישוב הסופי בכמה יש לייקר או להוזיל את מחיר הדלק בתחנות ולמפעלים. בחודשים האחרונים כאמור, אחרי שמתבצע חישוב זה, בממשלה מתאימים את הפחת המס כדי שהמחיר לצרכן לא יעלה משמעותית. 

לפי הודעת משרד האנרגיה הבוקר המחיר האוביקטיבי ירד ב-0.92%, אך הפיחות בשקל היה אמור להעלות את המחיר ב-2.59%. כאמור, בשל הפחתת המס שהוגדלה באגורה, בסופו של דבר המחיר יעלה ב-4 אגורות לליטר בלבד.

מחיר הדלק ירד בתחילת מרץ ל-6.81 שקלים, אחרי שקודם לכן קפץ למחיר של 7.17 שקלים למשך יומיים, משום שסמוטריץ' פרסם ברגע האחרון את הצו להפחתת מחיר הדלק. השיא הקודם היה ביולי, אז טיפס המחיר ל-8.08 שקל לליטר - ולאחר מכן הופחת המס על הדלק בשקל שלם על ידי הממשלה הקודמת. עד סוף ינואר הפחתת המס על הדלק עמדה על 13 אגורות בלבד. 

2023-05-30T17:29:43Z dg43tfdfdgfd