כנגד ארבעה משקיעים דיברה התורה: מי מהם אתם?

כנגד ארבעה אחים דיברה התורה: חכם, רשע, תם ושאינו יודע לשאול. החכם יודע שמדובר בהשקעה ארוכת טווח שלא יכולה להיות נטולת טעויות ונשאר בשוק גם בזמנים קשים, הרשע מלא הבטחות וסיפורים על התעשרות מהירה, התם עוש המה שאומרים לו בלי להבין, וזה שאינו יודע לשאול? הוא עדיין מחכה על הגדר, ללא השקעות וחסכונות.

המשקיע החכם

החכם יודע שצריך להשקיע בשוק ההון לאורך זמן, להיות עקבי ולהתמיד. החכם יודע שאף אחד לא יודע לתזמן את השוק ולא משכנע את עצמו אחרת, הוא יודע גם שהדבר הכי גרוע הוא להצליח בניסיון התזמון כי אז אתה משכנע את עצמך שזה בגלל יכולותיך הנדירות. החכם כבר הפנים שהשווקים מגיבים ברגעים הכי לא צפויים, פתאום ככה יוצאים למהלך כשאף אחד לא מצפה, אגב זה נכון לשני הכיוונים, לכן הוא לא מאמין בלהמתין על הגדר ולחכות, או ביכולת שלו לצאת ולהיכנס מהשוק.

החכם מבין שלצד הסיכויים בשוק ההון מגיעים גם סיכונים, הם לא מרתיעים אותו, בהמון החלטות בחיים שלו הוא לוקח סיכון, ולכן הוא מפזר את הסיכונים כדי שמחיר הטעות לא יהיה יקר מדי, ושלאורך זמן ההצלחות שלו יפצו גם על החלטות שגויות כי הן בלתי נמנעות. הוא יפזר את השקעותיו גם מתוך הבנה שאין השקעה מהירה או תשואה מהירה.

החכם מבין שבעצם כשהוא משקיע את כספו גם הכסף שלו יוצא לעבודה. החכם יודע שעולם ההשקעות עמוס באי ודאות, בדיוק כמו החיים עצמם. והוא למד לחיות איתה . החכם למד שכסף אוהב כסף, שמשקיעים אוהבים להרוויח ושלא פעם תאוות הבצע היא המלכה. חכם שהוא גם מנוסה בשוק ההון מבין שלכל השחקנים בשוק כמעט תמיד יש אינטרס, הם תמיד בפוזיציה ומדברים מתוכה. ולכן הוא יקשיב וייקח הכול בערבון מוגבל ויתעקש לבדוק בעצמו מעוד כמה כיוונים.

חכם יודע מה הוא לא יודע, הוא יקיף את עצמו באנשי מקצוע מצוינים, הוא יתייעץ, אבל גם ידאג להכיר את המונחים, לא ישאיר את עצמו בור או ללא ידע בנושאים שמעניינים אותו או שמשפיעים על איכות חייו. לכן חכם גם יודע שאם הוא לא בחר בניהול השקעות כמקצוע או לכל הפחות תחביב מרכזי, הוא יפנה לבעל מקצוע שיישם את כל מה שאמרתי כרגע לעיל עבורו. חכם הוא לא נאיבי, בשביל זה יש לו את האח התם, החוכמה שלו עם הזמן באה גם עם ניסיון חיים והוא מסתכל על העולם בלבן של העיניים ומבין שעולם ההשקעות והעסקים זה עולם של כלים שלובים. למשל הוא מבין שאם הבנק צריך לעזור ליזם הנדלן שנטל ממנו אשראי ונכנס לקשיים, הוא יעשה זאת כל עוד הוא יכול, הוא גם יודע שאם נגמרו הסיכויים חבל ההצלה יתקצר והבנק יסגור את הדלת ויקח אותו לחדלות פרעון. באותה נשימה הוא גם יודע שבעל שליטה שהחברה שלו נכנסת לסחרור אבל שיש לו הון לחלץ, יעשה הכול כדי לחלץ אותו.

הוא יודע גם שלמרות שהוא חכם יש הרבה אנשים יותר חכמים ויותר מתוחכמים ממנו והוא מזכיר את זה לעצמו כל בוקר. החכם מכיר בכך שלא הכול בשליטתו, אבל מה שכן בשליטתו הוא יהיה אחראי עליו ויבצע אותו ב-120%. לסיום, החכם (שלי לפחות) הוא גם דמות צנועה, הוא לא מתרברב וגם לא מתנשא, שמח בהצלחתו וזה אחלה אבל לא מסתובב כמו אחד שיודע הכול, מכיר בפוטנציאל שלו לטעות. ומבין שגם אנשי המקצוע לפעמים טועים בהערכות וזה לאו דוקא מעיד על חוסר מקצועיות שלהם אלא על הדינמיות של המציאות.

המשקיע הרשע

אומרים שיש ברשע תכונות של נהנתנות, חיפוש אחר הנאה מהירה ופורקן יצרים. לימוד ושקדנות מיותרים בעיניו. לכן המשקיע הרשע ינסה לעשות סיבובים מהירים, והוא עלול לנסות לקחת איתו גם אחרים לסיבובים הללו, שברובם המכריע יהיו כשלון ענק והפסד כספי לא מבוטל.

הוא לא מאמין במחקר, בהעמקה בפרטים, אלא רק בלספר סיפורים ולמכור טריקים. הוא יזלזל באנשי מקצוע ויגיד לך שאתה יכול לנהל את הכסף שלך בהשקעה של שעה בשבוע, וזו לא פחות מהונאה. אלא אם לקחת איש מקצוע ואתה משקיע שעה בשבוע לבדוק את היתרה בבנק. הרשע מאמין בכל כולו שהוא יודע לתזמן את השוק, הוא יכול גם בקלות להפחיד אותך, הוא יפזר אמירות מהסוג הזה בסביבתו ויספר רק על הצלחותיו כדי לזכות בתהילה, למרות שהצלחותיו הן מקריות לחלוטין.

הוא לא יספר על ההפסדים כמובן. צריך להיזהר להתפתות ללכת אחרי הרשע או להקשיב לעצותיו. אין כסף מהיר בשוק ההון, ומי שהלך יחף שנים הרשע מסוכן עבורו במיוחד, כי הוא יפתה אותו לפצות על כל השנים בכל מיני קיצורי דרך של 1 או 0. בקיצור הרשע הוא מבטיח הבטחות, מספר סיפורים, מדבר בביטחון שיא תמיד והוא חייב להדליק אצל כל אחד מכם נורה אדומה או להרים דגל אדום.

המשקיע התם

התם מועד להיות המשקיע שמקשיב לרשע והולך בעקבות המלצותיו הקלוקלות, שמאמין לכל סיפור ששמע במונית או בבית קפה. זה בדרך כלל יקרה גם בגלל חוסר הבנה וחוסר ידע שיהפכו אותו לסוג של אחד מהעדר. התם, מעצם היותו תם, גם לא כל כך מזהה רשעות, הוא נאיבי כזה ויהיה לו קשה לקבל החלטות קונקרטיות כי התמימות גם מקשה לפתח את היכולת לנתח סיטואציות, לזהות אינטרסים, מאבקי כוח, פוזיציות ואג'נדות, העולם קצת שטוח עבור המשקיע התם וכל שנותר לו הוא לשוט עם הזרם ולהתפלל שדברים יסתדרו.

המשקיע התם יכול להיות שגם חושב שאפשר לסחור בשוק טכני ושכל פעם מה שהיה הוא שיהיה, ושאין שום צורך להבין תהליכים כלכליים ועסקיים בצורה עמוקה כי הם רק רעש מבחינתו (ושלא תבינו לא נכון ניתוח טכני ככלי תומך זה אחלה אבל לבדו בוואקום בעיני בעייתי). המשקיע התם יכול בקלות לחשוב שקיצורי דרך קיימים, וליפול לכל מלכודת אפשרית בנושא הזה. ולחשוב לעצמו למה זה קורה לי, אם השכן שלי עשה ככה בוחטות.

המשקיע שאינו יודע לשאול

המשקיע שאינו יודע לשאול הוא אינו משקיע כלל. הוא תקוע בנקודת ההתחלה במירוץ, ולא מסוגל לצאת לדרך, כי הוא לא יודע לשאול. הוא טומן ראשו בחול, אין לו חסכונות ואין לו תיק השקעות. הוא מסתובב בעולם הזה כשכספו באופן עקבי נאגר בעו"ש ולא יוצא לעבודה בשבילו. לעומת זו הוא עצמו כנראה עובד די קשה בחיים שלו. הוא לא מכיר והוא לא יודע, והוא גם לא שואל דבר. אי הנוחות שלו שקשורה במחסור בידע לא מצליחה להיות מגושרת, ועוברת לה שנה ועוד שנה ועוד שנה והוא, הוא אינו יודע לשאול. הוא אפילו לא שם את הכסף שלו בפקדון. הכסף סתם שוכב לו בעו"ש מיותם מריבית, וזה במקרה שהוא לא חי במינוס באופן קבוע. הבנקים אוהבים אותו כלקוח בזה אין ספק.

הוא לא הפריש למסלול מניות כשהיה צעיר, הוא לא שאל בכלל באיזה מסלול הוא ומה זה אומר ברירת מחדל. הוא לא בדק אף פעם עמלות והשווה דמי ניהול. הוא גם בתכלס לא ממש חוסך, כי הפרסומות בטלויזיה אמרו לו שהכי טוב זה לצרוך, להחליף לטלויזיה גדולה יותר או ל אוטו חדש יותר, כי ככה זה, והוא לא שואל ולא מטיל ספק ולא קורא תיגר. ככה הוא.

נסו למצוא את עצמכם בכנות בתוך הארבעה האלה, תבחנו את המינונים, תזכרו שלהכיר בבעיה זה חלק משמעותי מהדרך להשתפר ולתקן, ואף פעם לא מאוחר מדי להתחיל.

הכותבת היא שותפה ומנכ"לית של בית ההשקעות פינסה קפיטל. היוצרת והמגישה של פודקסט "השור והדוב" בנושא שוק ההון וכלכלה.

2024-04-22T05:51:38Z dg43tfdfdgfd