חוק ההסדרים, הקרב על החקלאות: דיכטר נגד סמוטריץ'

חזית חדשה נפתחת בימים האחרונים בין שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לשר החקלאות, אבי דיכטר.

סמוטריץ', שמאמין בשוק תחרותי שפתוח לייבוא, ותומך ביישום סעיפי הרפורמה בחקלאות שעליהם חתמו החקלאים, הכניס לטיוטת חוק ההסדרים סעיף שאמור להקל במתן באישורים לייבוא מזון מהחי לישראל, לאחד את הרגולציה של משרד הבריאות והחקלאות בתחום, ולעגן בחוק את תקנות ההגנת הצומח, שאמורות להקל על יבוא פירות וירקות לארץ - מה שיוציא אותן משליטת משרד החקלאות.

ל"וואלה" נודע, ששר החקלאות, אבי דיכטר, מתכוון להתנגד להצעת החוק ואין בכוונתו לסייע ביישום הרפורמה שלה הוא מתנגד. סביר להניח שהמתיחות הזאת תעלה כשיתחילו הדיונים על חוק ההסדרים ולפי הלך הרוח, צפוי לשר האוצר עימות לא פשוט עם דיכטר, שמשלב ידיים עם ארגוני החקלאים מאז נכנס לתפקידו.

ולס להגנת הצומח

דיכטר אינו מסתיר את התנגדותו לסעיף הגנת הצומח, כפי שמופיע בטיוטת חוק ההסדרים. "מטרתן של התקנות להגן על המשק הישראלי ממזיקים", הוא אומר. "המשרד יסייע ככל שביכולתו בכל דבר שיוזיל את יוקר המחיה, ובלבד שאינו מסכן לא את בריאות הציבור ולא את בריאות החקלאות. הניסוח של הסעיף שכתוב כפי שנוסח בחוק ההסדרים ישונה ויותאם לשמירה על בריאות והגנת הצומח בישראל, תוך לקיחת סיכונים מחושבים".

יודע חקלאי פיקח, שמאז קום המדינה נחשב משרד החקלאות ל"משרד החקלאים", שלוחה של הלובי החקלאי בממשלות ישראל. המסורת הזו נשברה, כשעודד פורר, שר החקלאות הקודם נכנס ללשכתו ובייחד עם המנכ"לית נעמה קאופמן פס, התחילו לקדם את הרפורמה בחקלאות.

הרפורמה אמורה הייתה להוריד מכסים על פירות וירקות ובכך לעודד יבוא מחו"ל על מנת להוזיל אותם, מה שהוציא את החקלאים מדעתם, למרות שהרפורמה כללה גם סובסידיות ישירות לחקלאים ותמיכה בפיתוח של חקלאות חדשה ויעילה.

עם השבעת הממשלה החדשה וכניסתו של אבי דיכטר לתפקידו, חזרו הדברים לקדמותם. החקלאים שולטים שוב במשרד, וגורמים במשרד החקלאות אומרים שהשר, שאמנם לא בא מההתיישבות העובדת, אבל מקושר ללובי החקלאי בליכוד ולחברים החקלאים מהצבא, שבוי בידיהם ועושה כרצונם.

ניגוד עניינים

כאן המקום לציין כי מאות מעובדי משרד החקלאות חתומים על הסכמי ניגוד עניינים, מכיוון שהם קשורים בצורה כזו או אחרת לחקלאות, או שהם בעלי משקים, או שקרובי משפחתם חקלאים או נושאים בתפקידים ניהוליים במועצות בארגונים או במועצות החקלאיות. כך נוצר מצב אבסורדי, שבו הדאגה לאינטרסים הפרטיים, עלולה לגבור על האינטרס הציבורי והצרכני.

בשבוע שעבר התפטרה מתפקידה מנכ"לית המשרד, נעמה קאופמן פס, שבמהלך המו"מ על הרפורמה הותקפה באופן אישי על ידי החקלאים. הסיבה: כוונתו של דיכטר למסמס את הרפורמה בחקלאות שהובילה ביחד עם השר הקודם, וגרירת הרגליים המכוונת שלו בהעברת "תקנות הגנת הצומח" החדשות, שאמורות לאפשר את יבוא הפירות והירקות התקוע, להצבעה בוועדת הכלכלה. בסביבתו של דיכטר אומרים שהטענות הללו חסרות בסיס.

"‎כמדינה קטנה עם משאבי קרקע מוגבלים, ישראל חייבת להבטיח שהיא תוכל לייצר מספיק מזון כדי להאכיל את אוכלוסייתה", אומר דיכטר בתגובה. "האקלים החם של ישראל והמחסור במשאבים טבעיים מקשים על גידול יבולים, מה שהופך את הביטחון התזונתי למאתגר עוד יותר.

‏‎"בנוסף, חוסר היציבות הגלובלי והמצב הפוליטי הקיים בעקבות מלחמת רוסיה אוקראינה מדגיש את הצורך הרב של ישראל להבטיח את הביטחון התזונתי בראש סדר העדיפויות.

"מהרפורמה בחקלאות שהובילה הממשלה הקודמת, ניישם את שהשר מאמין כי אכן מובילים ליעדים הנכונים. דברים שאינם בכוון הנכון יבוטלו או ישונו ובמקומם נוביל מהלכים שיסייעו לביטחון המזון, ליוקר המחיה ולהבטחת החקלאים בישראל השומרים החשובים ביותר על קרקעות המדינה.

נצמצם את הבירוקרטיה שבין החקלאי למשווק, ניתן עדיפות לתוצרת כחול לבן ובמקביל נפתח את השוק לייבוא על מנת לעמוד בביקוש של האזרח הישראלי".

"השר בוחן מועמדים"

בנוסף, שוקל דיכטר שוקל למנות לתפקיד המנכ"ל את צביקה כהן, כסמנכ"ל בכיר במשרד, כפי שנחשף לפני כמה חודשים בוואלה, כהן העביר מידע לחקלאים המהלך המו"מ על הרפורמה נגד המשרד שבו הוא עובד, ובשל כך הוגשה נגדו תלונה חמורה לנציבות שירות המדינה על הפרת אמונים, תלונה שבדיקתה עדיין מתנהלת.

כזכור, תוך כדי המו"מ על הרפורמה בחקלאות, נחשפו צילומי מסך ממכשיר הטלפון של כהן, שבהם יעץ לחקלאים איך לנהוג בכל מה שקשור לתקנות הגנת הצומח שעלו בדיונים: "עדיף היה להעביר עוד שנה", כתב כהן. "זה ויתור גדול אז אסור לוותר עוד".

אם אכן ימונה כהן לתפקיד, סביר להניח כי הוא לא יתמוך בהעברת סמכויות מידי ארגוני החקלאים לידי מי שמבקשים לייבא ארצה תוצרת חקלאית.

בנציבות שירות המדינה הופתעו לשמוע על מינויו הצפוי של כהן לתפקיד מנכ"ל המשרד מ"וואלה". בתגובה נשלח מכתב בתפוצה רחבה שבו נכתב: "יצוין כי על פי הנוהל, כאשר יש מועמד בפני וועדת המינויים עם עבר משמעתי, יוצג המידע הרלוונטי בפני הוועדה וייבחן על ידה בין כלל שיקוליה".

שר החקלאות אבי דיכטר מסר בתגובה: "השר בוחן את המועמדים בקפידה ויגבש את עמדתו בימים הקרובים".

2023-02-01T12:20:36Z dg43tfdfdgfd