התנהלות מנותקת וקרנפית: למה לא שומעים את נציגי הסטודנטים?

התנהלות מנותקת וקרנפית: למה לא שומעים את נציגי הסטודנטים?

ההתנהלות של התאחדות הסטודנטים בנוגע לשביתת הסגל הבכיר מעידה שהיא ממשיכה להתעלם מצורכי הסטודנטים ודואגת רק ליחסי הציבור שלה עצמה ■ עם עדויות על קבלת החלטות לא דמוקרטית בנוגע לסוגיות מהותיות, זה הזמן לשאול - היכן קולם של הסטודנטים?

May 31st, 18PM May 31st, 18PM יוסי מץ

שעה ששביתת הסגל הבכיר באוניברסיטאות מתקרבת לסיום השבוע השני שלה, אגודת הסטודנטים - הגוף היציג של כ-380 אלף סטודנטים בישראל, שאמור להיות מיופה הכוח שלהם - ממשיכה להתעלם מצורכיהם ובמקום זאת דואגת ליחסי הציבור של עצמה.

לפני כשבועיים השבית את הלימודים הסגל הבכיר בשבע אוניברסיטאות בגלל כישלון המו"מ על הסכמי השכר מול משרד האוצר, וכרגע הסוף לא נראה באופק. ערב השביתה, פירסמה התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות הארצית פוסט שבו הצהירה כי לא תשתוק נוכח השביתה. "לשביתות הסגל יש צד אחד בלבד שנפגע והוא אנחנו, הסטודנטים והסטודנטיות", כתבה.

האמת אינה נעדרת לחלוטין מדברי ההתאחדות. הסמסטר האחרון היה רצוף אי-ודאות וקטיעוֹת עבור הסטודנטים: קדמו לכך יום ההשבתה באוניברסיטאות ב-27 במארס על רקע פיטורי שר הביטחון יואב גלנט, אחר כך השיבושים שגרם מבצע "מגן וחץ" בעזה, ולאחר מכן עוד יומיים של שביתת הסגל הבכיר בראשית חודש מאי - גם כן בגלל התמשכות המו"מ על ההסכם עם האוצר.

ואולם, האמירות של התאחדות הסטודנטים לוקות בהתקרנפות ובניתוק. ראשית, מפני שהן ממשיכות קו של התעלמות ממה שמתרחש במדינה והימנעות מנקיטת עמדה ערכית. כך, למשל, הכריז בינואר היו"ר אלחנן פלהיימר כי ההתאחדות לא תיטול חלק במחאה נגד ההפיכה המשטרית. ההחלטה הזאת לא השתנתה אפילו כששבתו האוניברסיטאות וההסתדרות העובדים - שני גופים שבימים כתיקונם אי אפשר לחשוד בהם שיהיו הראשונים למחות נגד הממסד.

לטענת שני אטלי, שהייתה יו"ר אגודת הסטודנטים במכללת ספיר וחברה בנשיאות ההתאחדות הארצית, ההחלטה לא להצטרף למחאה נגד ההפיכה נעשתה בכלל על ידי פלהיימר באופן עצמאי וללא דיון מקדים בהתאחדות. הסיפור כאן אף חמור יותר מאשר אי הסכמה פוליטית: לכאורה, התאחדות הסטודנטים מתנהלת באופן לא דמוקרטי תוך התעלמות מדעותיהם של נציגי הסטודנטים, החברים בה.

כל זאת עוד בלי להיכנס להתנהלות התמוהה בפרשת מכירת המניות של איסתא ביוני 2022, שנעשתה בהפסד של כ-20% ממחיר השוק על פי דו"ח הבודק עופר אלקלעי. מכירה זו הסבה לפי אלקלעי אובדן הכנסות של כ-20 מיליון שקל להתאחדות. גם בעניין זה, טענה אטלי שהחלטת ההתאחדות התקבלה ללא דיון.

ההתנהלות הקרנפית התגברה לפני כשבוע, כשההתאחדות עתרה לבג"ץ נגד תקציב המדינה, וקידמה קמפיין (יצירתי כשלעצמו) תחת הכותרת "סטודנט, יצאת אפס בתקציב המדינה". לטענת ההתאחדות, הגדלת תקציבי הישיבות ב-2.3 מיליארד ב-2023 וב-2024, מבלי להגדיל את תקציב ההשכלה הגבוהה ותקציבי התמיכה בסטודנטים, מנוגדת לעקרון השוויון.

דרישתה היא להגדיל את התמיכה בסטודנטים בהיקף זהה. כלומר, לפי ההתאחדות, הבעיה היא לא חלילה שבמסגרת התקציב הנוכחי יושקעו סכומי עתק בטיפוח הבערות באמצעות הגדלת התקציבים לבתי ספר שאינם מלמדים לימודי ליבה או שמלמדים בהיקף חלקי ובלי פיקוח, וגם לא שהתקציב מבשר את שירת הברבור של מערכת החינוך הממלכתית; הבעיה היא רק שחלוקת הכספים לא שווה. בכך דואגת ההתאחדות לכסף לסטודנטים עכשיו, אבל מתעלמת מהאיום על פניה של המדינה בעוד חמש שנים.

לשם השוואה, ההתאחדות הייתה ממובילות המחאה החברתית בקיץ 2011, בהובלת היו"ר דאז איציק שמולי. בתמיכתה הקימו אז סטודנטים מאהלי מחאה בכל רחבי הארץ. המחאה עלתה להתאחדות 1.35 מיליון שקל, שאותם היא מימנה באמצעות הסטות תקציב ומשיכת דיווידנד מאיסתא, שכן העדיפה לא לקבל כספים מתרומות פרטיות.

מה שחסר כרגע הוא קול ברור מצדה של ההתאחדות בנוגע לסוגיות עקרוניות. הסגל הבכיר באוניברסיטאות מנהל מו"מ מול האוצר שפוגע בשגרת הלימודים. האם הסטודנטים חושבים שהדרישות של האוצר מוגזמות ויביאו לשחיקת ההשכלה הגבוהה בישראל, או שמא שהתנגדותם של המרצים אינה עניינית ומוגזמת? האם הסטודנטים מאמינים כי ההפיכה שקידמה הממשלה תביא דווקא לשיפור מצבה של המדינה, לעלייה בהשכלה, לפריחת המוחות המקומיים ולשגשוג כלכלי? אולי. לו רק היינו יודעים מה חושבים הסטודנטים.

הכותב הוא סטודנט לפילוסופיה באוניברסיטת תל אביב

2023-05-31T15:54:57Z dg43tfdfdgfd