הפתרון של רמ"י לשיווק קרקעות בפריפריה - הבטחה לקרקעות במרכז

מנכ"ל רשות מקרקעי ישראל, ינקי קוינט, אמר בוועידת נדל"ן בירושלים כי כישלון השיווקים האחרונים של מכרזי מחיר מטרה הוביל להצעה לפיה יחד עם הקרקעות בפריפריה יקבלו היזמים מגרשים באזורי הביקוש. בנוסף הודה כי מתחיל להיווצר גל בקשות לביטולי מכרזים

הפתרון של רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) לשיווק קרקעות לבניית דירות באזורי הפריפריה - "שיווק קרקע בפריפריה יחד עם קרקע במרכז". כך הכריז היום (ג') מנכ"ל רמ"י, ינקי קוינט. קוינט התייחס לכך שבתקופה באחרונה, בצל סביבת הריבית הנוכחית, מכרזי מחיר מטרה נסגרים ללא פונים.

בוועידת "עיר הנדל"ן" של מרכז הבנייה הישראלי שנפתחה הבוקר בירושלים אמר קוינט כי כישלון השיווקים האחרונים הוליד את ההצעה, שתידון בישיבת מועצת מקרקעי ישראל הקרובה בעוד כשבועיים. הכוונה היא להפוך את ההשתתפות במכרזי שיווקי הקרקעות בפריפריה לכדאית עבור היזמים באמצעות הקצאת מגרש נוסף במקביל גם במרכז הארץ. 

בנוסף, התייחס קוינט לכך שלאחרונה עלו לא מעט בקשות לביטולי מכרזים. "נבדוק כל טענה. כתנאי - לא נסכים לביטול. יזם שזכה במכרז ורוצה לבטל, שימכור את הקרקע ליזם אחר", אמר. קוינט ציין כי "במציאות הכלכלית לא ניתן לקחת את הקרקעות ולהפריט מעבר למה שאנחנו עושים. למשל, ראש עיריית קריית גת אשר יושב כאן איתנו, יודע כמה אנחנו נכנסים לפעולה במטרה להוריד את המחירים. אנחנו עושים הכל כדי לשווק, אבל חשוב לציין שאנחנו לא שחקן יחיד ואנחנו מנועים מלהתנצח עם הדרג הממשלתי. 

"אנחנו עושים מעל ומעבר למה שהממשלה הציבה, אך צריך לתת יותר תמריצים לרשויות המקומיות. תפקידנו לוודא שכל קרקע אינה נמכרת בפחות מערכה האמיתי. שיווקנו למעלה מ-200 אלף יחידות דיור. עשינו עסקאות ב-67 אלף יחידות ויש עוד הרבה מה לעשות. אנחנו גם מעבירים לאחרונה קרקע למחצבה כשהתמורות יהיו מיליוני שקלים".

קוינט המשיך: "ההכנסות האלה נכנסות לא רק לרמ"י, ומשמשות לבנייה בירושלים ובקריית גת. מחירי השוק לא היו סבירים, אך אני יכול לומר שיש היום כיוון של ירידת מחירים ומאמין שבקרוב נחוש בכך. אנחנו רואים קבלנים הנותנים הצעות נמוכות וערים לכך שיש פניות של יזמים לביטול זכייה במכרזים. זה משקף מגמה, פנינו לקבלנים ואמרנו ליזמים - אתם מחויבים, אנחנו נאכוף את לוחות הזמנים שקבועים בחוזים, נדרוש לבנות ומי שלא יכול לבנות - נבטל את חוזים, בכפוך לסנקציות".

קוינט, כאמור, נשאל על הפניות לביטולי מכרזים מצד קבלנים, וענה: "יש בהחלט פניות של יזמים לביטול זכייה במכרזים. אמרנו ליזמים - אתם נותנים הצעות גבוהות מדי, והיום הם באים ואומרים לנו - אנחנו רוצים לבטל. אנחנו נבדוק כל טענה וכל פנייה שתהיה. כתנאי בסיס - לא נסכים. כמו שאנחנו נדרשים לעמוד בכל חוזה, אנחנו גם דורשים לממש את החוזים מול היזמים. מי שלא רוצה, שימכור את זה ליזמים האחרים. היה גל של רכישות בזמן שהמחירים היו גבוהים יותר. אנחנו הורדנו את מחירי הקרקע ב-15%".

אלעזר במברגר, מנכ"ל הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, השתתף גם הוא בוועידה והתייחס לפרויקטים של התחדשות עירונית שמקדמת המדינה. "ההתחדשות העירונית מגיעה לפריפריה", טען. "היא מגיעה לאשדוד, לבאר שבע ולקריית גת. אנחנו כבר שם. עוד לא הגענו לפריפריה האמיתית של בית שאן, צפת וקריית שמונה, אך עכשיו זה קורה לראשונה. היום יש תכנון של עשרות רבות של מתחמי פינוי ובינוי באזורים אלה. זה לא מספיק כמובן. על מנת שמתחמים אלה ימומשו, אנחנו מכינים החלטת ממשלה בימים אלה. במקביל, ביום שנסיים את התכנון, נוכל לממש אותו ולקדם מנגנונים כמו הטבות מס או סבסוד כספי, על מנת שנראה פרויקטים כלכליים ביום זה".

על השנה האחרונה אמר במברגר: "מה שקרה בשנה האחרונה זו החלטה של שינוי סדרי עדיפויות בין המרכז לפריפריה. אנחנו עד סוף יולי, שזה ממש אוטוטו בעולם הנדל"ן, מגיעים למצב של השלמת המיפוי, ולמעשה כל המתחמים שמתאימים לפינוי ובינוי בבית שאן, צפת וטבריה - יחודשו - ואז היזמים יצטרכו לקחת את המתחמים לביצוע, בסיוע ממשלתי".

הוא הודה כי "האקלים השתנה באופן דרמטי בשנה האחרונה", אך הבהיר כי "לא זיהינו האטה בפעילות. לא זיהינו ירידה במספרים. יש כאן משתנים משמעותיים שיכולים להשפיע על השוק, דווקא עליית הריבית פחות מכבידה על ההתחדשות העירונית. ירידת המחירים, שכבר התחלנו לחוות ואם תהיה עקבית, היא עלולה ליצור אתגר גדול להתחדשות העירונית. יש חשש, אני מוטרד מהמשך המגמה. על מוסדות השלטון כבר להביא בחשבון את השלכות מגמה זו".

מנכ"ל מינהל התכנון, רפי אלמליח, התייחס לסוגיית התחבורה והתשתיות. "לאחר אישור התקציב מונחות לפנינו משימות גדולות שחייבים לטפל בהן מחר בבוקר: שדה תעופה משלים לנתב"ג, אנרגיה ופסולת. אם לא נטפל בזה, זה יתפוצץ לנו בפנים. גם לגבי המטרו. מטרו זה לא NICE TO HAVE. מטרו במדינת ישראל היה צריך להיות כבר אתמול. מינהל התכנון מתכוון להיכנס בכל הכוח לאירוע. גם לגבי הדיור וגם לגבי התשתיות. רשות שלא תתפקד - אנחנו נוציא את ההיתרים במקומה - בשביל זה הקמנו רשות רישוי ארצית שכבר התחילה לעבוד. לא ניתן יותר לעכב תוכניות בגלל כל מיני שיקולים לא ענייניים".

בתוך כך, תושבי השכונות ניות, טלביה, אבו טור, גבעת אורנים, רחביה וראש רחביה ערכו היום הפגנה בכניסה למלון ענבל, שבו נערכה הוועידה, במחאה על מה שהם מגדירים "הכוונה לגרשם בשנים הקרובות מבתיהם על ידי קבלנים ובעלי הון, בראשם איש העסקים גרי ברנט, שביצעו ספסור בקרקעות וזאת ללא התערבות המדינה", כך לדבריהם. המפגינים קראו: "לא לגירוש, כן לחקיקה" והסבירו: "הממשלה לא יכולה לאפשר לכל ברון קרקעות לעשות כרצונו".

המפגינים טענו כי "תושבי השכונות הפכו בני ערובה בבתיהם, לאחר שלחכירת הקרקע של התושבים נותרה תקופה קצרות יחסה של מספר שנים, והקבלנים אשר רכשו את הקרקעות מאיימים לא לחדש אותה אם התושבים לא ישלמו סכומי עתק". לדבריהם, "התושבים מבקשים לאשר טיוטת חוק אשר הוגשה לכנסת ומעגנת ומגינה על התושבים מפני דרישות הקבלנים. הצעת חוק זו, בדומה להצעות חוק דומות שכבר אושרו במדינות שונות באירופה, הוגשה לכנסת, כמו חוק חכירת קרקעות בבריטניה שעודכן לאחרונה, והושלמה בהתייעצות ישירה עם מנהלי מפתח במשרד המשפטים בבריטניה".

2023-05-30T17:33:31Z dg43tfdfdgfd