הגדלת המס על סיגריות הכניסה 400 מיליון שקל – אבל ניפחה הרבה יותר את החוב

הגדלת המס על סיגריות הכניסה 400 מיליון שקל – אבל ניפחה הרבה יותר את החוב

הגדלת המס על הסיגריות אחראית לעלייה של כ-0.2% במדד המחירים לצרכן לחודשים פברואר ומרץ – וכתוצאה מכך לגידול של 1.1 מיליארד שקל בחוב של המדינה הצמוד למדד ■ המשמעות היא שרק בעוד כשלוש שנים העלאת המס תשתלם למדינה

April 21st, 09AM April 21st, 09AM נתי טוקר

שורה של התאמות נעשו בתקציב 2024 כדי לממן את ההוצאות הביטחוניות האדירות שתפחו בעקבות המלחמה, ובמהלך השנה ייתכן שיהיה צורך במהלכים נוספים לכיסוי ההוצאות האלה. אלא שייתכן שחלק מההתאמות, שהיו אמורות להכניס מאות מיליוני שקלים לקופת המדינה, דווקא יגרמו למדינה לשלם יותר, לפחות בטווח הקצר.

ההתאמות הן צעדים שנעשים כדי למתן את רמת הגירעון. הן יכולות להתבטא בקיצוצים בהוצאות או בהגדלת ההכנסות. אחד הצעדים המשמעותיים שנעשו כדי להגדיל את ההכנסות הוא הגדלת המיסוי על סיגריות ומוצרי טבק, כולל סיגריות אלקטרוניות.

העלאת המס הייתה בשיעורים משתנים בהתאם למוצרים, בשיעור של 7% ממחיר מוצרי הטבק. כך, חפיסת סיגריות למשל התייקרה בכשני שקלים. לצד המטרה הראשונית של הגדלת הכנסות המדינה ב-400 מיליון שקל מדי שנה, לפי הערכת האוצר, מטרה נוספת כמובן היא להעניק תמריץ שלילי לעישון.

העלאת המס על הסיגריות התבטאה במדד שבוחן את המחירים של מוצרי הצריכה בישראל – מדד המחירים לצרכן של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. העלאת המס על סיגריות הביאה לעלייה במדד המחירים לצרכן בשיעור של כ-0.2% בחודשיים – 0.05% בפברואר ו–0.18% במרץ. למעשה, העלאת המס על הסיגריות הייתה השינוי בעל המשקל המשמעותי ביותר שהביא לעליית מדד המחירים לצרכן כולו ב-0.6% במרץ – מעט מעל לתחזיות.

העלאת המס מגדילה כמובן באופן ישיר את הכנסות המדינה ממסים. אלא שלצד זאת, הצעד הזה גרם גם לגידול בהוצאה. לממשלה יש יותר מטריליון שקל חוב, שכמחצית ממנו (החוב הסחיר והחוב הלא הסחיר) בסך של 560 מיליארד שקל הוא צמוד למדד. החוב הזה צומח יחד עם עליית מדד המחירים לצרכן.

עליית מדד של 1%, לפי דו"ח החוב האחרון של החשב הכללי באוצר, מעלה את היקף החוב (מלאי החוב – הקרן) של המדינה במעט יותר מ-5 מיליארד שקל. לכן, עליית מדד של כ-0.2%, בשל העלאת המיסוי על סיגריות, ניפחה את החוב של המדינה ב-1.1 מיליארד שקל.

המשמעות היא שהמדינה אמנם תכניס השנה יותר כסף מההכנסות ממיסוי על סיגריות, אבל בד בבד היא הגדילה את ההוצאות העתידיות של החזרי החוב של המדינה בסכום גבוה יותר. למדינה יידרשו כמעט שלוש שנים לגבות את הגידול מההכנסות מסיגריות, ורק אז העלאת המס הזו תהפוך להיות כדאית.

צעד נוסף שהמדינה צפויה לעשות בקרוב הוא העלאת המע"מ בנקודת אחוז ל-17%. הצעד הזה אמנם צפוי להשפיע על מדד המחירים ולדחוף אותו כלפי מעלה בכ-0.3%, אך מנגד הצפי להכנסות המדינה מהצעד הזו הוא משמעותי הרבה יותר – הכנסות נוספות של כ-7 מיליארד שקל מדי שנה. לכן, צעד זה ישתלם באופן מיידי.

ממשרד האוצר לא נמסרה תגובה.

2024-04-21T06:54:49Z dg43tfdfdgfd