"אלף-בית" - מה אמר נתניהו כששלחו את משה קצב לכלא?

"אלף-בית" - מה אמר נתניהו כששלחו את משה קצב לכלא?

החזיונות של נתניהו של 2011, איך מפסידים 30 מיליארד דולר בפחות משנה - ומה החשיבות האמיתית של מטוס הנוסעים הסיני הראשון? ■ כל מה שצריך לדעת על היום שהיה בכלכלה

May 31st, 16PM May 31st, 16PM רותם שטרקמן

מי שצפה ב"אלף" - הסדרה (המאלפת) של תמר מרום, אברהם שלום לוי ואודליה כרמון על פרשת משה קצב - לא יכול שלא להשוות את המצב המשפטי של הנשיא לשעבר לזה של ראש הממשלה בנימין נתניהו. נכון, נתניהו (שיש לו אפילו תפקיד קטן וכרגיל קצת נכלולי בסדרה) לא הואשם מעולם בעבירות הנוראיות שבהן הורשע קצב, אבל בין שתי הפרשות יש דווקא נקודות דמיון.

קודם כל, נשיא וראש ממשלה הם שני התפקידים הכי בכירים בישראל, שניהם הואשמו בשיא כהונתם ותהילתם בעבירות הכי חמורות בספר החוקים, אונס בתחום עבירות המין ושוחד בצווארון לבן. אבל הדמיון הכי בולט הוא בזה שגם נתניהו כמו קצב היה יכול להגיע לעסקת טיעון, לוותר על משהו, אבל לצמצם סיכונים באופן דרמטי. במקום זה, הוא הגיע לבית המשפט תוך שהוא משאיר את חלל הכלא מרחף בחלל המעונות הממומנים - בקיסריה ובירושלים.

את קצב שזרק לפח עסקה מבישה מבחינת המדינה ומקלה מבחינתו, זה קבר בכלא לחמש שנים וחיסל אותו ציבורית. והשאלה שאתה שואל את עצמך היא אם נתניהו לא עשה טעות קשה כשלא התעקש לסגור עניין ולרדת מהבמה - בניגוד גם למה שעשה אריה דרעי למוד הניסיון והליזול. השבוע שוב עלתה האופציה של עסקת טיעון עם החלטת היועצת המשפטית בעניין הגישור הפלילי - גידי וייץ כתב כי הסירוב של גלי בהרב מיארה לגישור הוא איתות לנתניהו: לא תהיה עסקה בלי שיסכים לרדת מהבמה.

"אף אחד לא מעל לחוק"

מה שיותר מעניין מהטעות האסטרטגית של נתניהו (שהוא עדיין יכול לתקן אותה), זה מה שהוא אמר ביום שבו קצב נשלח למאסר. במארס 2011, לפני 12 שנה, נתניהו היה ראש ממשלה באמצע הקדנציה השנייה שלו. כך הוא חגג את הדמוקרטיה ואת מערכת המשפט הישראלית העצמאית והשואפת לצדק ולשוויון: "זהו יום מיוחד במדינת ישראל. יום של עצב וכלימה, אבל גם של הערכה עמוקה וגאווה במערכת הצדק הישראלית. בית המשפט קבע בצורה חדה וברורה עיקרון פשוט, והעיקרון הזה הוא שוויון בפני החוק. איש אינו עומד מעל החוק, גם אם מדובר בנשיא ורם - כולם כפופים לחוק.

"ההיבט השני של השוויון שקבע היום בית המשפט הוא שוויון בין נשים וגברים - לכל אישה זכות על גופה, זכות לכבוד, זכות לחירות, ואין לאף אחד זכות ליטול אלה ממנה. כדאי לזכור לפעמים, כשאנחנו מסתכלים סביבנו עד כמה שונה היא מדינתנו - מעוז של דמוקרטיה ושל זכויות אדם, זכויות הפרט, ומעוז של שלטון החוק".

בהמשך נתניהו עובר לדבר על דברים שהוא קצת שכח לאחרונה. למעשה, הוא פועל הפוך מהעקרונות שהוא עצמו קבע: הפוטנציאל הכלכלי והחברתי של ישראל שיתממש עם שילוב עוד אנשים מהחברה הערבית והחרדית בשוק העבודה שיביא רווחה ואיכות חיים גם לשני המגזרים עצמם.

כך הוא אמר בעבר: "עדיין יש פער. אנחנו לא מנצלים את כל הפוטנציאל שלנו, כי לא כל אזרחינו משתלבים בשוק העבודה. אנחנו יודעים שיש שתי אוכלוסיות, מגזר המיעוטים מצד אחד והמגזר החרדי, שיש לנו שם פוטנציאל אדיר של צמיחה לטובת כל אזרחי ישראל, אבל קודם כל ההשתלבות שלהם, המימוש של הפוטנציאל שלהם, שלכם, היכולת של הילדים והילדות שלכם, של הציבור שאתם מייצגים אותו, שהוא יוכל לממש חיים טובים יותר, ושכל ילד וילדה יוכלו לראות את עצמם לא רק כשכירים, אלא גם כמפרנסים, כיזמים, וגם כבעלי חברות. בעיניי זה הדבר החשוב ביותר שאנחנו יכולים לעשות, כלומר, לאפשר לאנשים לצאת ממנטליות של תלות וחלוקה לעצמאות ויצירה".

נתניהו התפאר בהשקעה הממשלתית בחברה הערבית כאילו לא הדהד את השקר הנורא על "ה-53 מיליארד שקל לאחים המוסלמים": "השקענו במסגרת תוכנית חומש 2 מיליארד שקל סיפתח, 3 למעשה, במגזר הערבי, ב-13 יישובים. נלמד מהפיילוט הזה ואחר כך נוכל להמשיך ולהגדיל את הסיוע לכל יתר היישובים. כעת אנחנו עומדים להשיק תוכנית לבדואים בדרום ובצפון. תוכנית שמאפשרת פיתוח כלכלי בהיקף של מיליארדים. כל התוכניות הללו משנות את חייהם של כל אזרחי ישראל. אם הייתי יכול לעשות דבר אחד, זה לחזק את רוח היזמות ואת ההבנה עד כמה אנחנו מעוניינים לסייע בזה במגזר הערבי, במגזר הדרוזי, במגזר הצ'רקסי, במגזר הבדואי. זה בעיניי הדבר החשוב ביותר. זאת היא הדרך האמיתית, אגב גם במגזר החרדי".

מילים כדורבנות של ראש ממשלה עם חזון ותוכנית. אלף-בית של דמוקרטיה וניהול כלכלה. חבל שאם הוא היה אומר את זה היום, בליכוד היו אומרים שהוא שמאלני אנרכיסט שמנסה להרוס את המדינה ובועטים אותי ישירות אותו לקפלן.

הנאום הזה אגב עדיין מופיע באתר משרד רה"מ - תחת הכותרת דברי ראש הממשלה נתניהו בוועידת ראש הממשלה לשותפות וצמיחה.

יוסי ורדי מוריד אותנו מהחזיונות של נתניהו של 2011 לקרקע: אנחנו עומדים בפני שבר איום ונורא. לא יהיה הייטק ולא יהיה מטבע זר. תעזבו את השיח הרעיל שמתרחש כאן וקורע כל חלקה טובה בחברה הישראלית. אם נצא מזה בצורה הגיונית - יש לנו עתיד מזהיר. אני פוגש כל שבוע שרים וראשי מדינות, נציגי חברות בינלאומיות שרוצים להבין את הקסם הישראלי. הקסם הזה מתפוגג מול העיניים".

מה עוד קורה

1. איך מפסידים 30 מיליארד דולר בפחות משנה - טוויטר שווה שליש מהסכום המטורף ששילם עליה אילון מאסק.

2. מנהלים בשוק ההון לא מאמינים לממשלת ישראל ומספרים שגם הלקוחות שלהם לא מאמינים לה: "לקוחות עומדים אצלנו בתור לפתוח חשבונות בשווייץ ולהוציא כספים", עוד הוסיפו: "דמיינו ועדת השקעות שראתה אתמול את סמוטריץ' ותראו לי מנהל אחד שירצה להשקיע פה", ו-"מתחילת המהפכה המשפטית מדינת ישראל הפסידה סדר גודל של 10 מיליארד דולר".

3. למטוס הנוסעים הסיני אין סיכוי להצליח, אבל יש לו חשיבות אסטרטגית. אנשיל פפר על המכשולים עומדים בפני הצלחתו של מטוס הנוסעים הראשון של סין.

4. מ-8 מיליארד דולר ל-100 מיליון: היזם התפאר במהפכה בתחום המכוניות המשומשות ואז הכל קרס - עמרי זרחוביץ' על הצניחה של ורום.

5. הלקוחות יכולים לקבל על כספם ריבית של 4.5%, אז למה הם מסכימים שהבנקים יתנו להם רק 1%?

6. אבי בר-אלי על לוח הזמנים האוורירי של מירי רגב במרוקו - על חשבוננו.

2023-05-31T14:10:08Z dg43tfdfdgfd