איך רכושכם יכול להתגלגל לידי זרים בהעדר צוואה

וואה היא מסוג הפעולות המעוררות בנו אי נוחות ורתיעה, בראש ובראשונה בשל העובדה שהיא מעמתת אותנו עם הזמניות שלנו ועוסקת ביום שאחרי לכתנו. למעשה הצוואה היא אקט משפטי שאנו מבצעים בחיינו ובאופן וודאי ומוחלט לא נוכל לראותו מתממש. הפחד מפני היום שאחרי גורם לרבים מאיתנו לדחות או להמנע מכתיבת צוואה, אך הימנעות שכזו יכולה בסופו של דבר, לפגוע באהובים ובקרובים לנו ומן הצד השני לזכות אנשים, שאין לנו קשר עימם, ברכוש שלנו.

כיצד זה קורה?

בהיעדר צוואה, קובע חוק הירושה את סדר ההורשה ואופן חלוקת העזבון. כמובן שיש היגיון מסויים בסדר המוצע.

היורשים על פי דין הם קרובי המוריש על פי החוק: מי שהיה במות המוריש בן זוגו, ילדיו וצאצאיהם, הוריו וצאצאיהם, הורי הוריו וצאצאיהם.

יחד עם זאת, ישנן סיטואציות מסויימות בהן ההסדר הקבוע בחוק יכול לייצר חלוקת רכוש בעייתית וולא בהכרח כזו שהיינו מתעדפים בחיינו.

באלו סיטואציות עלולה להתעורר בעיה ורכושנו עשוי להתגלגל לידיים הלא נכונות, בהעדר צוואה?

1. בעת הליכי גירושין

כאשר מתחילים הליכי גירושין, אנחנו לא תמיד זוכרים כי מבחינה משפטית והלכתית עדיין לא הותר קשר הנישואין, מה שאומר שאם חלילה נלך לעולמנו תוך כדי ניהול הליכי הגירושין, בן או בת הזוג מהם אנו חפצים להתגרש, יכולים לרשת אותנו.

לדוגמא - באחד התיקים היה גבר שסבל קשות מאשתו והיה עמה בהליכי גירושין ששברו אותו נפשית ובמהלכם החליט להתאבד. כיוון שעדיין לא היו גרושים התוצאה היתה שאשתו ירשה אותו. לא עזרו כל טענות משפחתו כי הם היו מאד מסוכסכים ורק פורמאלית טרם התגרשו.

2. לאחר הגירושין

גם צדדים שהתגרשו חשופים לכך שרכושם יגיע לידי אנשים שאינם חפצים שעזבונם יגיע לידיהם.

ככל שהילדים הם קטינים הרי שמי שנשאר האפוטרופוס שלהם הוא ההורה הנותר בחיים. אותו הורה יקבל לידיו את כספי הקטינים. ככל שמדובר בהורה מטיב הכספים יגיעו לילדים, אך פעמים רבות הכספים או חלקם משתשלים לכיסו של ההורה או לידיו של בן/בת הזוג של ההורה הנותר בחיים, לילדים של בן/בת הזוג של ההורה שנותר בחיים ועוד ועוד.

3. במצב של צוואה הדדית

לעיתים בני זוג עושים צוואה הדדית ושם התייחסות למצב של פטירה של מי מהם.

במצב בו בצוואה שכזו נתנו הצדדים אחד לשנייה את שיקול הדעת המלא להחליט מה יעשה במה שירש והורישו את מלוא רכושם לבן/ בת הזוג שנותרו בחיים, בהחלט יכול להיווצר מצב במסגרתו הנותר בחיים יוריש את כל הרכוש לצד ג' כמו בן/ בת זוג חדשים, למטפלת שלו או לחלופין "יבזבז" את הרכוש בעודו בחיים על צד ג' וכך אדם זר לכם ייהנה מרכושכם.

לדוגמא - באחד התיקים זוג הורים עשו צוואה. האשה הורישה לבעלה, אשר טיפל בה במסירות עת חלתה, את כל רכושה. לצדדים היו שתי בנות שהיו בקשר נפלא עם אביהן.

חלף הזמן והאב מצא בת זוג צעירה ממנו בשנים רבות, התאהב בה מאד ונישא לה.

בחלוף הזמן בת הזוג הסתכסכה עם בנותיו של האב ויצרה ניכור רב בין האב לבנותיו, אט אט נחלש הקשר וכל פגישה התקיימה בנוכחותה של בת הזוג ששלטה באב ביד רמה. עת נפטר האב הסתבר שערך צוואה לטובת בת זוגו והוריש לה הכל.

4. בסיטואציה של פרק ב'

במצב בו התגרשתם ונישאתם מחדש יש לקחת בחשבון כי בן/בת הזוג החדשים להם נישאתם הם היורשים שלכם על פי חוק, בהעדר צוואה, וכתולדה מזה גם ילדיהם ירשו אותם, כלומר אתכם.

ואם תרצו ללכת עוד קצת רחוק אז ילדיהם ירשו אותם ואם חלילה קרה משהו לילדיהם הנשואים ירש אותם בין השאר בן/בת זוגם שממש זרים לכם לפעמים …

אז מה עושים עם כל המורכבויות הללו ? איך נדאג שרק מי שאנחנו באמת רוצים יירש אותנו?

פשוט מאד. נערוך צוואה ונצווה באופן מדוייק למי ברצוננו להוריש את רכושנו.

הימנעות וישיבה על הגדר עשויות להוביל לתוצאות לא רצויות.

חשוב להתייחס למורכבויות שונות בצוואתנו-

למשל אם אנו גרושים וילדינו קטינים, תמיד ניתן לקבוע נאמן על רכושם מבני משפחתנו, שהוא לא ההורה הנותר בחיים ואשר אנו בטוחים שידאג לילדינו.

למשל בצוואה הדדית גם אם כבר הורשנו הכל לבן / בת הזוג הנותרים בחיים נתייחס לילדים ולכוונה שהכל יעבור אליהם לבסוף וניתן הוראות ברורות, או אולי נשקול מראש לצוות להם חלק.

בסופו של דבר, בין אם נרצה להכיר בכך או לא, רכושנו יחולק עם הסתלקותנו מהעולם, ועדיף שיחולק באופן הרצוי לנו והמיטיב עם קרובנו. הדרך הטובה ביותר להשגת מטרה זו היא כתיבת צוואה ברורה ומדוייקת.

מאת עו"ד אביבית מוסקוביץ, מייסדת וראש המשרד, אביבית מוסקוביץ, חברת עורכי דין

d&b – לדעת להחליט

2023-02-01T10:55:19Z dg43tfdfdgfd