סמוטריץ׳ טועה: כבר היום אברך מקבל יותר מסטודנט לאומנות ומדעי המחשב

סמוטריץ׳ טועה: כבר היום אברך מקבל יותר מסטודנט לאומנות ומדעי המחשב

שר האוצר מנסה להצדיק את החלטתו לקדם תקציב מדינה סקטוריאלי המטיב עם הסקטור הדתי והחרדי בלבד על ידי השוואה בין אברכים לסטודנטים להשכלה גבוהה ■ בפועל, ההבדלים העצומים ביניהם מעידים כי עוד לפני תוספות הקצבאות, האברכים מקבלים הרבה יותר כסף מהמדינה

May 25th, 17PM May 25th, 17PM ליאור דטל

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ׳, הגן היום (ה') בראיון ל״ישראל היום״ על החלטתו להביא לאישור הכנסת תקציב מדינה סקטוריאלי המטיב עם הסקטור הדתי והחרדי בלבד.

לפי התקציב החדש, קצבאות האברכים יוכפלו לכ-1,150 שקל בחודש – לפני קצבאות הבטחת הכנסה הנחות בארנונה ועוד – וכך יושוו לתקציבים שמקבלים סטודנטים למינהל עסקים ומשפטים במכללות הציבוריות (כ-12 אלף שקל בחודש).

רק שיש כמה הבדלים גדולים: בניגוד לדבריו של סמוטריץ׳ המדינה בכלל לא מתקצבת סטודנטים באופן ישיר, אלא רק את מוסדות ההשכלה הגבוהה שבה הם לומדים.

כדי שסטודנט יהנה מסבסוד שכר הלימוד עליו להתקבל ללימודים אקדמיים במוסדות ציבוריים, שנמצאים תחת פיקוח הדוק של המדינה. את הדרך לשלםה סטודנט עושה, בדרך כלל, לאחר שירות צבאי, פסיכומטרי, בגרות ולימודי ליבה. בנוסף, על הסטודנטים לשלם את שכר הלימוד בעצמם (11 אלף שקל בשנה) – בעוד שאברכים לומדים בחינם.

כמו כן, המדינה מגבילה את מספר הסטודנטים בכל מכללה. לבצלאל למשל, אסור לקלוט יותר מ-2,300 סטודנטים בסבסוד מהמדינה – אבל לישיבות ולכוללים אין מגבלת כמות שאחריה לא יקבלו תקציבי ציבור (אם כי מכיוון שסכום התמיכה גדול התמיכה לכל אברך תרד ככל שמספר האברכים יגדל, אך לא תבוטל כמו במכללות).

אבל ההבדל הכי גדול הוא שהתמיכה בסטודנטים מוגבלת לתקופת לימודיהם (בדרך כלל שלוש שנים) ואילו התמיכה באברכים היא לכל החיים. כך, הסיוע שאברך מקבל מהמדינה במהלך חיו גדול יותר מזה שמקבל כל סטודנט ולא משנה אם מדובר בסטודנט לאמנות בבצלאל, סטודנט למדעי המחשב באוניברסיטת תל אביב, או סטודנטים להנדסת חשמל בטכניון. אברכים יקבלו יותר.

סטודנט למשפטים ולמינהל עסקים במכללה ציבורית מקבל מהמדינה תקציב שנתי של כ-14 אלף שקל ו-16 אלף באוניברסיטאות. לאורך שלוש שנות הלימוד באקדמיה יקבל הסטודנט תקציב של עד כ-50 אלף שקל סיוע מהמדינה.

אברך לעומת זאת, יקבל החל מ-2024 קצבה של של 140 אלף שקל ב-10 שנים, 285 אלף שקל ב-25 שנה וכן הלאה. החישוב הזה נכון גם לגבי סטודנט בבצלאל שמקבל מהמדינה 38 אלף שקל לשנת לימודים או סטודנט למדעי המחשב שמקבל סיוע של כ-50 אלף שקל.

אין מקום להשוואה כלל

מראש אין מקום להשוואה בין סטודנטים שמשלמים מכספים כדי לרכוש תואר אקדמי מוכר, בפיקוח מלא על איכות הלימודים מהמדינה – במטרה להשתלב בתעסוקה – לאברכים שמקבלים סיוע מהמדינה כדי להמשיך ללמוד ולא לעבוד. אבל סמוטריץ׳ מתעקש:

״למה לתקצב סטודנט בבצלאל ולא אברך? אני לא מזלזל במדעי הרוח או בבצלאל אבל במה הוא תורם לפריון בזה שהוא זורק צבע על קירות וקורא לזה אמנות?"(בניגוד לדבריו של סמוטריץ׳ לימודים בבצלאל לא מסתכמים בזריקת צבע על קירות והמכללה מציעה לימודים שמאפשרים השתלבות בתעסוקה, וגם אמנים מפרנסים את עצמם ולא נסמכים על קופת המדינה).

״שמי שרוצה ללמוד לימודי מגדר ישלם על זה״, המשיך סמוטריץ׳. למה אנחנו מממנים את זה? כי כך עושה מדינה נורמלית. תקציב הישיבות הוא בערך 2 מיליארד שקל בשנה ותקציב המל״ג יהיה 13.5 מיליארד שקל. תגיד לי אתה כמה ממנו זה באמת מדעים וכמה זה מדעי הרוח״.

סמוטריץ׳ כשר אוצר אמור להיות מודע לנתונים ולא לבקש אותם מכתבי ״ישראל היום״. בראיון שאל מה חלקם של לימודי מדעי הרוח ואמנות מתוך תקציב מערכת ההשכלה הגבוהה שיסתכם בכ-13.5 מיליארד שקל (לפני הקיצוצים שיספוג בעקבות הצורך לממן את הדילים עם החרדים).

סמוטריץ׳ אמור להכיר את הנתונים שמעידים על כך שכבר היום הישיבות עולות פי 6 ממדעי הרוח והאמנות. התקציב ללימודי מדעי הרוח ואמנות מסתכם בכ-350 מיליון שקל – 3% מתקציב ההשכלה הגבוהה – לעומת 2 מיליארד מתקציב הישיבות. תקציב הישיבות גדול כמעט פי 6 מתקציב מדעי הרוח והאמנות. התקציב של בצלאל כולה מהמדינה מסתכם בפחות מ-90 מיליון שקל.

יש עוד הבדלים משמעותיים. יש הרבה יותר אברכים מאשר סטודנטים לאמנות: ב-2021 היו בישראל 96 אלף אברכים וכ-41 אלף תלמידי ישיבות גבוהות – פי עשרה יותר ממספר הסטודנטים למדעי הרוח (9,600 בלבד) באותה שנה למדו בישראל 6,100 סטודנטים לאמנות ולעיצוב. הסטודנטים לעיצוב ואמנות מהווים כ-16% בלבד ממספר האברכים.

ועוד שקר קטן

כאמור, מספר הסטודנטים שכל מכללה יכולה לקבל מוגבל על ידי המדינה, דבר שמונע ממכללות ציבוריות להנדסה בפריפריה להתרחב. בנוסף, עד הממשלה הנוכחית, המדינה הייתה מעודדת לימודי השכלה גבוהה בתחומי ההנדסה ומדעי המחשב – בעקבות יוזמה של שר החינוך לשעבר נפתלי בנט. בתחומים האלה, הממשלה מסבסדת את שכר הלימוד עבור האוניברסיטאות והמכללות בסכומים גדולים יותר (למשל ב-54 אלף שקל כל סטודנט להנדסה באוניברסיטאות), כאשר חלק מהתקציב נועד לתמרץ לימודי מדעי הרוח ומדעי המחשב על חשבון תחומים אחרים. כך למעשה, המדינה אינה מעודדת לימודי מדעי הרוח (מה שבא לידי ביטוי גם במספר הנמוך של הסטודנטים), אלא מקצועות בפריון גבוה. כעת, הממשלה הנוכחית משנה לגמרי את סדר העדיפות על ידי עידוד אי לימודי ליבה בבתי הספר ולימודים בישיבות בבגרות.

ועוד שקר קטן שעולה בדבריו של סמוטריץ׳. שר האוצר התלונן על כך שהמדינה מתקצבת בכ-50 מיליון שקל את תאטרון הבימה ולכן יש מקום לתקצב גם את החרדים. סמוטריץ׳ שכח לציין שבאופן דומה המדינה מממנת במאות מיליוני שקלים השתתפות במיזמי תרבות חרדים ודתיים, רובם דרך סעיף ״תרבות יהודית״, שזכה לגידול מרשים בתקציב החדש.

2023-05-25T15:22:41Z dg43tfdfdgfd