בלב התקופה האיומה שאיתה מתמודדים אזרחי ישראל, בשורה אחת טובה הגיעה למשפחת נתניהו בשבוע שעבר. בית משפט השלום ברמלה חייב בפיצויים את האזרח דוד ארצי, שטען כי ראש הממשלה בנימין נתניהו מחויב בהסכם לאשר עם רעייתו שרה מינויי בכירים במערכת הביטחון. הדבר קרה אחרי שתביעת הדיבה שהגיש עו"ד דוד שמרון, מקורבו וקרוב משפחתו של נתניהו, התקבלה. ארצי טען כי שמרון ערך את החוזה הסודי בין בני הזוג, אך לא הביא לכך הוכחות בבית המשפט - וכעת ישלם לו 425 אלף שקל, ולקופת המדינה 50 אלף שקל. השופט קבע כי מהעדויות עולה כי שרה נתניהו אינה מעורבת ישירות בענייני ביטחון וכלכלה, במינוי שרים או במינויי בכירים במערכת הביטחון.
יחד עם זאת, מהעדויות שכן נחשפו לאורך השנים עלה כי שרה נתניהו מעורבת בניהול המדינה יותר מכל רעיה אחרת של ראש ממשלה בעבר.
אנו יודעים כי אלוף במילואים גיא צור, לדוגמה, שהתמודד ב-2012 לתפקיד המזכיר הצבאי של ראש הממשלה נתניהו, העיד בתחילת השנה במשפט נתניהו כי כשהוא התראיין לתפקיד, ראש הממשלה שאל אותו שאלה אחת בלבד, ולאחר מכן שרה נתניהו שוחחה איתו במשך 45 דקות.
אנו יודעים כי במרץ האחרון, לאחר שראש הממשלה החליט לפטר את שר הביטחון שלו יואב גלנט, ויו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד הגיב בהכרזה על שביתה כללית כדי לבלום את ההפיכה המשטרית - שרה נתניהו התקשרה לרעייתו של יו"ר ההסתדרות, וגערה בה על ההתנהלות של בעלה.
אנו יודעים כי שרה נתניהו דיברה בשבועות האחרונים עם משפחות החטופים הנמצאים בעזה והסבירה להם כי בעלה לא אשם בטרגדיה שלהם, אלא המפגינים נגדו בשנה האחרונה.
לצד המעורבות הזו של רעיית ראש הממשלה, יש גם עדויות רבות על מעורבות בנו של ראש הממשלה, יאיר, בענייני ניהול המדינה בשנים האחרונות - מעורבות לא סבירה בהתחשב בכך שמדובר בדמויות שמעולם לא נבחרו על ידי הציבור. כך שגם אם אין שום עדות לשום חוזה שנחתם בנושא, במבחן התוצאה - גם לרעיית ראש הממשלה ולבנו יש קרדיט מסוים על המצב האיום שאליו הגיעה מדינת ישראל נכון לנובמבר 2023.
למרות זאת, אפשר להניח שלפחות בניהול המלחמה הנוכחית, המשפחה של ראש הממשלה אינה מעורבת באופן שוטף. את הזירה הזו מנהל בימים אלו הקבינט המצומצם - הכולל את שר הביטחון יואב גלנט, ח"כ בני גנץ, ח"כ גדי איזנקוט ונתניהו. רק שלצד המלחמה, יש גם משק לנהל. ובמישור הזה, גורמים העוקבים מקרוב אחרי הנעשה בקבינט העריכו השבוע כי נתניהו, המתמקד בניהול המדיני-ביטחוני, משאיר את הבמה הכלכלית כולה לשר האוצר בצלאל סמוטריץ'. בהתחשב במצבו הפוליטי של סמוטריץ', באינטרסים המגזריים שלו, ובכך שהוא עלול להשתמש בכלים הכלכליים שבידיו כדי לייצר לחץ ביטחוני לכיוון שהוא מעוניין להוביל בו את המדינה - מדובר בסיטואציה מסוכנת.
קדימון לעתיד
המשק הישראלי נמצא כרגע בהקפאה בגזרות רבות - ובמיוחד בתחום התעסוקה. יותר מ-300 אלף ישראלים מגויסים עדיין לשירות מילואים. המשמעות של המצב הזה היא שאף מעסיק אינו מבצע שינויים בכוח האדם בימים אלו. את מי שנשאר לעבוד אין מה לפטר בימים אלו, שבהם עסקים רבים סובלים ממחסור מכוח אדם, ועבור מי שנמצא בשירות מילואים - ביטוח לאומי ישלם ממילא את ימי העבודה.
הערפל סביב שוק העבודה יתחיל להתפזר רק כשחלק מהמילואימניקים ישוחררו. אבל חשוב להבין כי לאור ההקפאה הזו, הסימנים המגיעים משוק העבודה עלולים להוות קדימון למה שצפוי לנו. נתוני אוקטובר מעידים כי שוק העבודה אכן מתחיל לאותת על המכה הקשה מהמלחמה.
ומה עוד?
רפאלה גויכמן מנתחת את המנגנון הפועל לביצור שלטון נתניהו - שממשיך לעבוד גם כשחיילי צה"ל שופכים את דמם בחזית.
את מירה מורטי, שמונתה לנהל את חברת OpenAI, מעטים מכירים. אבל מתברר שבמשך שנים היא עבדה מאחורי הקלעים של חברת הבינה המלאכותית שצפויה לשנות את העולם. היא רק בת 34, אבל ייתכן שזה הזמן שלה.
איל הספנות הישראלי רמי אונגר מוצא עצמו פעם נוספת בחזית: החותים השתלטו על אוניית סוחר שלו.
גם בזמן מלחמה: זה הפרויקט הענקי שמקודם במזרח גבעתיים.
רוצים לדעת מה הקשר בין קרקעות בסקנדינביה לבין פרויקט נדל"ן בתל השומר? התשובה נמצאת בדו"ח הכספי של חברת ג'י סיטי הישראלית.
בר בליניצקי כותבת על האיש שהחליט לעזוב תפקיד כמנהל תפ"י - ולהתמסר לחלום ילדות ישן.
2023-11-19T18:38:15Z dg43tfdfdgfd