ממה להיזהר כשמזמינים טכנאי לתיקון המזגן? בדקנו

כדאי שלא תגלו ששילמתם על תיקון מיותר, גבו מכם תעריף מופקע ושהתיקון כלל לא כולל אחריות, יש כמה דברים שכדאי שתבדקו מראש. מה לבדוק? אתר "המקצוענים" עם המדריך

בשיתוף אתר "המקצוענים"

נתחיל בהבהרה: נקודת ההנחה הבסיסית שלנו היא שטכנאי המיזוג הם אנשים הוגנים, אמינים ומקצועיים. 

ועדיין, למרות השיפור הגדול בעשור האחרון, ישנם לא מעט מקרים שבהם צרכנים מנוצלים לרעה על-ידי בעלי מקצוע. 

הסיבה העיקרית היא היעדר הידע והמומחיות, וניצול של חוסר הידע הזה והצורך המיידי בתיקון. 

כיום, השקיפות גדולה, קיים פיקוח רב יותר, ישנם מחירונים גלויים ברשת ועדיין – מדי פעם אנו שומעים על 'עקיצות' של חאפרים בתחום. 

כדי להקטין את הסיכוי שזה יקרה לכם או לקרובים שלכם, הדרך הטובה ביותר היא לעורר מודעות, ולגרום לצרכנים לברר, לגלות ערנות ולהשוות מחירים. 

הנה מה שכדאי לבדוק לפני שממהרים להזמין טכנאי מיזוג. בעונה, שבה להישאר שבוע בלי מזגן יכול להיות מאתגר במיוחד. 

הטכנאי גובה תוספת מחיר לא מוצדקת עבור ניקוי קו או ניקוי פילטרים? אל תסכימו

אם הזמנתם טכנאי מיזוג והוא לא הצליח לפתור את התקלה או לא ביצע תיקון מכל סיבה שהיא, לגיטימי שהוא יגבה דמי ביקור. כדאי מראש לבדוק איתו מה גובה דמי הביקור שהוא גובה על עצם הגעתו, כדי לא להיות מופתעים ומובכים כשהוא כבר אצלכם בבית. על פי המחירון הנהוג בשוק, המחיר שטכנאי מיזוג גובים עבור דמי ביקור הוא בין 250 ל-350 שקל. הכוכבית החשובה ביותר כאן היא מתי הזמנתם אותו. תעריף זה מתייחס רק לעבודה בשעות העבודה המקובלת. לכן, אם הזמנתם אותו בלילה, בשבת או בחג, סביר להניח שהתעריף יהיה גבוה יותר ויכול להגיע אף לפי 2 מהסכום. כדי להיות בטוחים, פשוט שאלו מראש בטלפון, לפני שאתם מזמינים אותו. 

דבר חשוב שכדאי מאוד לדעת: דמי ביקור הם סכום שנגבה רק אם לא בוצע התיקון. הוא לא דבר שמחושב בנוסף. לכן, אם הטכנאי ביצע תיקון כלשהו (החלפת רכיב, ניקוי עמוק למזגן וכן הלאה), הוא לא אמור לגבות דמי הגעה בנוסף. אלו, מתבטלים כשאתם משלמים את עלות התיקון. 

בנוסף, ישנם דברים שלא נהוג לגבות עליהם תוספת במסגרת תיקון: מה למשל? 'ניקוי קו' – שם רשמי לפעולה שבסף הכל מסתכמת בנשיפה אל תוך צינור ניקוז המים. מה עוד? ניקוי פילטרים. בסך-הכל מדובר בפתיחת היחידה הפנימית של המזגן, שליפת הפילטרים וניקוי שלהם תחת מים זורמים והחזרתם. פעולות אלו הן בבחינת חלק מהשירות שכלול בעצם הגעתו אליכם.

החלפת רכיבים תקינים לשווא: כך תימנעו מכך

משאבת מים – נדיר שהיא מתקלקלת: מדובר בתקלה מאוד נדירה, ולכן אם טכנאי המיזוג טוען שצריך להחליף את משאבת המים, סביר להניח שמדובר בעקיצה. זהו רכיב יקר יחסית (שהחלפתו עולה כ-700 שקל). לרוב, מספיק להוציא חפץ חד (סיכה, למשל) שתקעה את המשאבה, והיא תחזור לפעול בצורה תקינה. 

מנוע – שווה לבדוק קודם אם החלפת קבל תספיק: קבל הוא רכיב זול הרבה יותר, שתפקידו להתניע את המנוע, והוא אכן נוטה להתבלות מהר יחסית לשאר רכיבי המזגן. לכן, אם תגלו ערנות, תשאלו שאלות ותבדקו האם ניתן להסתפק בהחלפת הקבל, הסיכוי שבעל המקצוע ינסה לעבוד עליכם נמוך יותר. גם אם הוא מבקש להחליף רכיב, בקשו לראות את החלק שהוא מוציא ואת החלק החלופי. בדקו מהי מדינת הייצור, דרשו אחריות על התיקון ואל תתביישו לעמוד לידו ולשאול כמה שיותר שאלות. 

כרטיס אלקטרוני – רכיב יקר, שלא תמיד משתלם להחליף ממילא: גם אם הסכמתם להחליף אותו, דרשו שהוא יישאר אצלכם. כך תקטינו את הסיכוי שהטכנאי ימכור כרטיס אלקטרוני תקין שלכם ללקוח אחר. לא תמיד הבעיה היא בכרטיס. לעתים, פשוט מדובר בבעיה שקשורה למערכת החשמל (אספקת החשמל לקו המזגן אינה תקינה, למשל). בכל מקרה, ובייחוד במזגנים עיליים קטנים (של 1- 1וחצי כוח סוס), אין מה למהר להחליף כרטיס, ולעתים תגלו שכלכלי יותר להחליף את כל המזגן ולא להשקיע בתיקון. בייחוד, אם הוא כבר כמה שנים בשימוש אצלכם. בכל מקרה, הקפידו לחבר אותו רק לשקע כוח ייחודי, והקפידו להתקין מגן ברקים, שימנע נזקים לכרטיס האלקטרוני במצב של קפיצות חשמל. 

טוען שהמחיר לא כולל מע"מ ומנסה לשכנע אתכם לוותר על קבלה

כבר בשלב השיחה הטלפונית בדקו שהמחיר אכן כולל מע"מ. זה הטריק הכי ישן בספר, לציין שתמורת קבלה תצטרכו לשלם יותר. יש מספיק טכנאים שיסכימו בדיוק לאותו המחיר ואף נמוך מכך, כשהוא כולל מע"מ, קבלה ואחריות מפורשת בכתב לתיקון. זוהי האסמכתא שלכם. חשוב שהקבלה תכלול את הפרטים המלאים של הטכנאי שהגיע לבצע את התיקון. כך, אם התקלה תחזור על עצמה, תהיה לכם כתובת. הוא מתחמק מכם לאחר ביצוע התיקון? אם אתם מזמינים טכנאי מאתר של בעלי מקצוע בפיקוח (וקיימים כמה וכמה כאלה בשוק כיום), אתם הרבה יותר מוגנים, שכן יש לכם "גב" שיתערב, יברר ויגן על עליכם במקרה של מחלוקת לא מוצדקת, שכוללת ניצול של בעל המקצוע את חוסר הידע שלכם, לרעה. 

גובה מחיר מופקע, שחורג מהמחירונים הנהוגים בתחום ומתנער מאחריות

אם הטכנאי מתחמק מלתת לכם הערכת מחיר טלפונית, וכשהוא מגיע לביתכם הוא נוקב בסכום מופקע, אתם בבעיה. לכן, כדאי מראש להתעקש על הערכה או על היצמדות למחירון מסוים. 

חלק מהבירור המקדים אמור לכלול גם את השאלה "מהי האחריות שניתנת?". זהו בהחלט שיקול, שכן טכנאי שמתחייב על אחריות של חצי שנה, הרבה יותר אטרקטיבי מטכנאי שלא. כל עוד לא הזמנתם אותו, ידכם על העליונה. ברגע שהוא כבר בביתכם, אתם לקוח שבוי. אתם יכולים לנסות לבוא אליו בדרישות, אך זה כבר יותר מאתגר. 

מילוי גז שלא לצורך? כך תימנעו מכך

מה שגורם לאוויר להתקרר הוא הגז שנמצא בצנרת המזגן. אם אין מספיק גז בצנרת, הרי שהאוויר שיוצא מהמזגן לא יהיה מספיק קר. 

ככלל, צנרת המיזוג היא מערכת סגורה, וגז כלל לא אמור לדלוף ממנה. אם הוא דולף, סימן שיש סדק או חור. 

הבעיה היא שקשה מאוד לאתר את מקור הדליפה, ולכן מדובר בתיקון יקר יחסית. באופן מפתיע, אם מדובר במזגן חדש, סביר להניח שמילוי הגז לא ישתלם לכם. 

דווקא במזגן ישן יחסית, מילוי הגז יכול להשתלם ולדחות את החלפתו במזגן חדש. מדוע? כי דליפה איטית מסדקים או חורים מזעריים, לא מצדיקה את תיקון הבעיה מהיסוד. 

מילוי גז יוכל לאפשר לכם ליהנות מהמזגן למשך תקופה משמעותית. ואולם, אם זה קורה בתדירות גבוהה, מן הסתם משתלם כבר להשקיע בהחלפת המזגן בחדש. 

הבעיה היא שבייחוד בקיץ, שהיא שיא העונה של טכנאי המיזוג, רבים מהם מעדיפים לבצע תיקונים ולא התקנות. 

מדוע? תיקון הרבה יותר מהיר מהתקנה. וכך, ביום עבודה הם יכולים ליהנות משכר עבור ארבעה תיקונים, ולא עבור התקנה אחת של מזגן חדש. אם הטכנאי ממהר לפתור את התיקון במילוי גז, ובייחוד אם מדובר במזגן חדש יחסית, לא בטוח שכדאי להסכים לכם. 

אם בכל זאת אתם מעוניינים לקחת סיכוי שזה יאפשר לכם להעביר את העונה הקרובה עם אותו המזגן, לכל הפחות דרשו מהטכנאי לציין שאם הבעיה תחזור על עצמה תוך זמן קצר, הוא יגיע לתיקון התקלה ויקזז לכם את עלות מילוי הגז מעלות התיקון הבא או מעלות התקנת מזגן חדש. כמה אמור לעלות מילוי גז? על פי המחירון הנהוג בשוק, הרי שמילוי גז יעלה בין 450 ל-650 שקל בממוצע (כשהמחיר כולל מע"מ). נדגיש שסכום זה מתייחס רק למילוי הגז ולא לתיקון התקלה בצנרת, שממנה דלף הגז. כלומר, מדובר בפתרון זמני.

למחירון תיקונים הנהוג בתחום המיזוג לחצו כאן

צריכים טכנאי מיזוג בפיקוח אתר המקצוענים? לחצו כאן

2023-05-31T17:20:49Z dg43tfdfdgfd