"זה לא כלול במחיר": מה לבדוק לפני שמזמינים פרקט

כדי שלא תופתעו מתוספות מחיר שלא לקחתם בחשבון, הנה כל מה שחשוב שיהיה כתוב במפורש בהצעת המחיר, לפני שאתם רוכשים פרקט ומזמינים מתקין. אתר "המקצוענים" עם מדריך שישמור עליכם בתקציב

בשיתוף אתר "המקצוענים"

אחת הרעות החולות בתחום הפרקטים הפרוץ הוא סוגיית התמחור. 

כשהצעת המחיר כללית, ויותר מדי משפטי "יהיה בסדר", "אל תדאג, נסתדר על המחיר" נזרקים באוויר, זה אמור להדליק אצלכם נורה אדומה. 

הנה צ'קליסט של כל השאלות שאתם צריכים לשאול לפני, ולא לגלות בדיעבד. 

כלול או לא כלול? אל תשאירו מקום לספק

מה שלא כתוב בהצעת מחיר, לא מחייב: מחיר זול מדי? לא בטוח שזה יהיה המחיר הסופי. למעשה, סביר להניח שלא. 

בדקו את המחירונים הנהוגים בתחום התקנת הפרקטים, גשו לבדוק באולמות התצוגה סוגי פרקטים ומחירים (אפשר גם טלפונית או דרך הרשת, אם אין לכם כוח להתרוצץ) והשוו מחירים. 

מעבר לתוספות המחיר המפתיעות, הרי שחבל להתאכזב ולגלות ששילמתם מחיר מופקע ללא קבלת התמורה. 

עבור אותו סכום בדיוק, יכולתם ליהנות מפרקט מתוצרת איכותית ורמת גימור גבוהה. לא חבל? 

רוכשים פרקט מהמתקין? בדקו היטב מה מוכרים לכם: איך יודעים האם הפרקט שהזמנתם מהמתקין מצדיק את הסכום? 

ראשית, שאלו מהי החברה והשוו מחירים אצל ספקי הפרקטים השונים. זה לא ייקח לכם יותר מכמה שעות, ועבור חיפוי של כלל הבית שלכם, זה ישתלם. 

שנית, אל תתבלבלו ואל תיפלו למלכודת הנפוצה בין מדינת ייצור למדינת פיתוח טכנולוגיה. כלומר, אם המתקין טוען שמדובר בפרקט אירופאי, בקשו לראות את החתימה המוטבעת על הפרקטים. 

אם כתוב "יוצר באיטליה", זה מעיד על כך שאכן מדובר בדגם אירופאי. אם כתוב "טכנולוגיה איטלקית", הרי שסביר להניח שמדובר בפרקט שיוצר במזרח (סין או הודו, למשל), אך הוא אינו אירופי. 

זכותם לדעתם עבור מה אתם משלמים. אם הזמנתם דגם סיני, שלפחות תיהנו ממחירו הנמוך יותר. 

לשלם יקר ולקבל זול, זה בהחלט מאכזב. ממש כמו בתחום חברות הפרזול למטבח, קל לבדוק את איכות החברה היצרנית ברשת, לקרוא ביקורות ולברר עם בעלי מקצוע מהתחום (מעצבי פנים, ספקים של חומרי גמר וכו'). 

האם זכרתם לכלול אותם במחיר? אלו התוספות שחשוב להכניס להצעת המחיר

שימו לב שתוספות אלו אמורות להיות חלק ממחיר ההתקנה, אך חשוב מאוד שתדאגו שהכל יתועד בכתב במפרט. 

זה יכול להיות גם בהזמנת עבודה בכתב יד, אך תוך פירוט מלא של כמות החומרים, סוג החומרים וכל התוספות שיכולות להיות במהלך העבודה.

כך, לא תמצאו את עצמכם לקוחות שבויים של מתקין הפרקטים ביום ההתקנה. כלומר, שסגרתם איתו מחיר אטרקטיבי, רק בשביל לגלות שעם תוספות המחיר הסכום הסופי הופך ללא משתלם ולא צפוי. 

זה משמעותי במיוחד כשמדובר בחיפוי רצפה בפרקט בשטח גדול של הבית. אז, כל תוספת יכולה להגיע לסכום של כמה מאות ואף כמה אלפי שקלים. 

פאנלים: ממש כמו בריצוף עם אריחים, כך לגבי חיפוי קרקע בפרקט, חשוב שיהיו פאנלים על החלק התחתון של הקירות. אלו, ימנעו מגע מים עם הקירות, ויסתירו את המרווח שבין קצה הפרקט למפגש עם הקיר. 

המחיר שלהם משתנה בהתאם לסוג הפרקט. שימו לב שכיום כמעט ולא נהוג להשתמש בפאנלים מעץ או דמוי עץ, והטרנד הבולט שבשוק זה הוא פאנל פולימרי (לבן או בגוון הצבע של הקיר). 

זהו גימור מעוצב, איכותי ועמיד נגד מים. המחיר משתנה בהתאם לסוג הפאנל, לשאלה אם יש צורך בפירוק פאנלים ישנים או לא וכמובן שבהיקף הכמות שתצטרכו. 

ככל שהכמות גדולה יותר, כך סביר להניח שהמחיר למטר רץ יהיה נמוך יותר. 

ספוגי בידוד: אם אתם מתקינים פרקט מעץ גושני מלא, סביר להניח שלא תצטרכו ספוגי בידוד, אם ההתקנה שלהם היא בחיבור ישירות לרצפה. 

אם בחרתם בפרקט למינציה או בפרקט תלת-שכבתי, אל תשכחו לתמחר את מחיר ספוג הבידוד. בדקו מהו סוג הספוג, ומהי הכמות הנדרשת. 

שימו לב, שלא מדובר בתוספת מחיר זניחה למחיר, אלא בסכום של כמה עשרות שקלים עבור כל מ"ר. זו בהחלט לא תוספת שכדאי לוותר עליה, אחרת תשמעו ביומיום נקישות חזקות ומטרידות עם כל צעד של דיירי הבית על משטח הפרקט. 

ספים: סף הוא פס אלומיניום שמחבר בין משטח פרקט לשאר הריצוף. הוא יכול להיות מותקן ליד דלתות, אך לא רק, גם באמצע החלל, בין שני סוגי ריצוף שונים. 

הוא יכול להגיע בגוונים שונים (כסף, ברונזה או מוזהב) וברמות ברק שונות (מבריק או מאט). 

ישנם ספים המשמשים כסיומת מתחת לדלת, בין משטחים וישנם ספי מדרגה, הממוקמים בקצה המדרגות. 

מה כולל מחיר ההתקנה?

ובכן, תוספות המחיר המפתיעות הן לא רק לגבי מחיר החומרים הנוספים, אלא גם תמחור ההתקנה שלהם ופעולות נוספות שאמורות להתבצע לצורך התקנת הפרקט. מה למשל? הובלה, הכנת השטח ופינוי פסולת בסיום. 

עלות ההובלה: כאן, יש הבדל אם אתם רוכשים את הפרקט עצמו מהמתקין או ישירות מהחברה המספקת פרקטים. אם אתם רוכשים עצמאית את הפרקט, הרי שאתם אלו שאמורים לשאת בעלויות ההובלה. 

מנגד, אם המתקין מבצע עבורכם את הרכישה, נהוג שהוא יישאר בעלות ההובלה, או שלכל הפחות יתמחר אותה מראש, ויאפשר לכם לקבל החלטה בעצמכם אם להזמין דרכו או לא. 

שימו לב, שמתקינים רבים יכולים להשיג לכם מחיר נמוך יותר עבור הפרקט, לאור קשרי העבודה הממושכים שלהם עם יצרנים ומשווקים שונים בארץ. 

אל תתביישו לבקש ליהנות מההנחה הזו (לפחות חלקית), וגם לדאוג לחשבונית שתכלול אחריות על המוצרים, שתהיה בידיכם. 

לא כל מתקין יעדיף לרכוש עבורכם את החומרים ולדאוג להגעתם במועד השיפוץ שלכם. לעתים, הוא יעדיף רק להגיע לבחור אתכם, או לאפשר לכם ליהנות (לפחות חלקית) מההנחה שהוא מקבל כבעל מקצוע בתחום זה. 

עלות התקנת האביזרים הנלווים: כל דבר שאינו רשום במפורש בהזמנת העבודה הוא פתח לויכוחים מיותרים בהמשך. גם אם ברור לכם מה אמור להיות כלול בהזמנה, ציינו זאת. 

ייתכן שהמתקין יטען בהמשך שהוא נתן לכם הצעה נמוכה שכן חשב שאינה כוללת את התוספות. ציינו במפורש האם זה כולל פאנלים, ספוגי בידוד, ספים ואת עלות התקנתם. 

זה לוקח עוד כמה דקות, וחוסך ויכוחים מיותרים ולא נעימים בשלב התשלום. 

פינוי שאריות פסולת: שימו לב, שבייחוד כשמדובר בפירוק של חומרי גמר וחומרי בניין ( של ריצוף קיים), הרי שמדובר בפסולת שאסור לפנות שלא בהתאם לחוק. יש לרכז אותם במכולה או לפנות אותם מיידית לאתר מורשה להטמנת פסולת מסוג זה. 

לא תוכלו להיתמם ולטעון שלא ידעתם היכן בעל המקצוע מטמין את שאריות החומרים. 

זו אחריותכם לוודא ולדרוש אישור הטמנה כדין, אחרת אתם עלולים למצוא את עצמכם משלמים את הקנס בעצמכם, אם מתגלה שההתקנה בוצעה אצלכם. לא קש להתחקות אחרי זה (אל תאתגרו את הפקחים שאמונים על שמירה על איכות הסביבה). 

דעו כי אם מדובר בפינוי פסולת קטנה יחסית, כזו שלא מצריכה שימוש במכולה, אלא שניתן להסתפק בשק לצורך פינוי שלה, ניתן לבצע גם עצמאית. בשוק קיימות מספיק חברות שיבצעו זאת עבורכם. 

לא לשכוח את עניין המע"מ והאחריות: כשאתם מקבלים הצעת מחיר, דאגו לוודא שהיא כוללת מע"מ. זהו הטריק הכי ישן בספר, ובעלי מקצוע רבים משתמשים בו. 

זכותם לקבל חשבונית שכוללת מע"מ, ולא לשלם מזומן. כשאתם משווים מחירים, אתם יכולים לגלות שבעבור אותו סכום בדיוק, אתם זוכים לעסקה חוקית ומתועדת, שלא תשלול מכם בעתיד את עניין האחריות על החומרים או ההתקנה. 

מהי האחריות הניתנת בתחום הפרקטים ועל מי היא חלה: על המתקין או על היצרן?

בתחום הפרקטים, שימו לב שיש הבדל בין אחריות על המוצר לבין אחריות על ההתקנה עצמה ועל נזקים שנגרמים למוצר כתוצאה מהתקנה. 

אחריות על הפרקט והפאנלים: בשביל שתוכלו בעתיד לממש את האחריות שלכם מול היצרן (או ספק הפרקטים), עליכם לדאוג לחשבונית ולוודא מה משך האחריות ומה היא כוללת בדיוק. 

לרוב, אריחי הפרקט יוחלפו על-ידי החברה היצרנית או המשווקת, רק בעקבות נזק שנגרם בייצור. 

למשל, אם ההדפס מתקלף, החברה בהחלט אמורה להיות אחראית לנזק, ואף לממן לכם עלות התקנה חלופית, ולא רק עלות של החלפת הפרקט. 

חשוב לוודא כמה שנות אחריות ניתנות, ובהחלט לקחת זאת כשיקול בבחירת הדגם. אל תתפשרו על אחריות של פחות מ-10-15 שנים עבור סוג סטנדרטי, ועבור אחריות של 20-25 שנה, עבור פרקט איכותי מדגם אירופאי. 

אחריות על עצם ההתקנה של הפרקט: אחריות זו, מכסה נזקים שנגרמו לפרקט בזמן ההתקנה, או בעקבות התקנה רשלנית. 

כאן, חשוב להיות ערניים. ישנן חברות שמתנות את האחריות על הפרקט, בכך שההתקנה תתבצע על-ידי מתקין מטעמם. 

דעו, שאין באפשרותם לשלול אחריות על המוצר עצמו, אלא רק אחריות שנגרמת בשל עצם ההתקנה הלקויה. 

כלומר, אם הפרקט מתקלף, והדבר כלל לא קשור לאופן ההתקנה, החברה לא תוכל להתנער מאחריות, ותצטרך להחליף לכם את הפרקט. 

תוספות חריגות שלרוב אינן כלולות במחיר ההתקנה

לא בכל מצב של התקנת פרקטים יש צורך בקיצור דלתות או ביישור רצפת החדר.

אם מדובר בדירת קבלן חדשה, למשל, ייתכן שמראש דאגתם להזמנת דלתות באורך המאפשר התקנת פרקט. 

כמו כן, אם אתם במסגרת שיפוץ, סביר להניח שתזמינו מראש גודל מתאים של דלתות, בהתחשב בגובה הפרקט שתכננתם להתקין. 

לכן, אלו בהחלט תוספות שיש לתמחר בנפרד מהתקנת הפרקט. הן אמנם עבודות נלוות והכרחיות, ויש לדאוג להן לפני ההתקנה, אך הן לא חלק ישיר מעצם ההתקנה של הפרקט בפועל. 

יישור רצפת החדר: אין טעם להתקין פרקט לפני שדואגים ליישור רצפת החדר. רצפה שאינה מפולסת תגרום ללוחות הפרקט להתנדנד עד מצב שבו הם ישברו, יתעקמו או יתנתקו זה מזה. 

זהו תנאי הכרחי להתקנה של פרקטים. הימנעות מכך היא למעשה התקנה רשלנית, בסופו של דבר תעלה לכם כפליים ותהיה כרוכה בפירוק הפרקט, יישור הרצפה והתקנה מחודשת של הפרקט (אם הוא לא נהרס לגמרי). 

אחרת, תצטרכו גם לרכוש לוחות פרקט חדשים. חבל ומיותר לגמרי. 

שימו לב, שלא כל מתקין יסכים לבצע זאת, גם אם תסכימו לשלם תוספת מחיר. 

עבודה עם מדה מתפלסת מצריכה מיומנות, שימוש בחומרים ובמכשור מתאימים. לא כל מתקין מעוניין בכך. 

ייתכן שהוא יפנה אתכם לבעל מקצוע שאיתו הוא עובד, אך בכל מקרה שווה לקחת הצעת מחיר נפרדת עבור יישור הרצפה, לפני שמקבלים החלטה. 

קיצור דלתות פנים: גם קיצור דלתות פנים היא הכרח, אך לא מסוג העבודות שחייבות להתבצע על-ידי מתקין הפרקטים. 

לעתים, ההצעה הגלובאלית שתקבלו עבור קיצור דלתות, אכן תהיה משתלמת יותר מאשר הזמנת נגר בנפרד או פנייה לחברת הדלתות לצורך קיצור מקצועי שלהן. 

בכל מקרה, שווה לבדוק את שתי האפשרויות ולקחת 2-3 הצעות מחיר, בייחוד אם עליכם לקצר את כלל דלתות הפנים בבית. 

למחירון הנהוג בתחום הפרקטים לחצו כאן

למתקיני פרקטים לחצו כאן

2023-03-30T10:15:52Z dg43tfdfdgfd